Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародне приватне право контр..doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
101.38 Кб
Скачать

Завдання на контрольну роботу № 4

1. Українське законодавство з питань міжнародного приватного права.

2. Колізійні принципи у сфері міжнародних трудових відносин. Міжнародно-правове регулювання умов праці іноземців.

Практичне завдання: Громадянин Бондаренко звернувся до суду з позовом до авіакомпанії «Українські авіалінії» про відшкодування матеріальних збитків та моральної шкоди. При цьому він посилався на те, що придбавши білети в касах авіакомпанії, із сім’єю 1 серпня 2004 р. вилетів до м. Салоніки (Греція). Прибувши до аеропорту м. Салоніки 10 серпня 2004 року для повернення до м. Києва, гр. Бондаренко дізнався, що його рейс скасований. Вилетіти до м. Києва він зміг лише 12 серпня, але вже з м. Афіни, куди змушений був діставатися на таксі. Бондаренко вважає, що йому завдано матеріальні збитки, які складаються з вартості невиконаної авіакомпанією послуги, неустойки, вартості дороги від Салоників до Афін та інших транспортних витрат. Моральну шкоду позивач оцінив у 10 тисяч грн.

Рішенням суду позов був задоволений частково, на користь позивача стягнуто 3500 грн. компенсації майнових збитків. У задоволенні вимог щодо відшкодування моральної шкоди відмовлено, оскільки така можливість не передбачена ані договором, ані Правилами міжнародних повітряних перевезень пасажирів, ані Варшавською конвенцією уніфікації деяких правил міжнародних повітряних перевезень від 12 жовтня 1929 р., а Закон України «Про захист прав споживачів» від 12 травня 1991 року спірні правовідносини не регулює.

Чи можна погодитись із рішенням суду? Якими нормативними актами регулюються спірні правовідносини?

Завдання на контрольну роботу № 5

1. Роль міжнародних договорів в розвитку міжнародного приватного права.

2. Правове регулювання праці персоналу міжурядових організацій.

Практичне завдання: Прочитайте наведені нижче норми:

– стаття 424-1 Цивільного процесуального кодексу України: «підсудність судам України цивільних справ по спорах, в яких беруть участь іноземні громадяни, особи без громадянства, іноземні підприємства і організації, а також по спорах, в яких хоча б одна з сторін проживає за кордоном, визначається законодавством України»;

– стаття 28 Закону України «Про міжнародний комерційний арбітраж»: «третейський суд вирішує спір згідно з такими нормами права, які сторони обрали як такі, що застосовуються до суті спору»;

– стаття 6 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність»: «форма зовнішньоекономічної угоди визначається правом місця її укладання».

Які види колізійних прив’язок використано у наведених колізійних нормах? Вкажіть, до яких класифікаційних груп їх можна віднести.

Завдання на контрольну роботу № 6

1. Поняття колізійних норм. Проблеми застосування колізійних норм.

2. Колізійні питання укладення і розірвання шлюбу.

Практичне завдання: Між українським та російським підприємством в м. Одесі укладено договір постачання продукції, в якому сторони не визначили належного до застосування права.

Якими критеріями буде керуватися господарський суд, визначаючи належне до застосування право, у разі виникнення спору між сторонами?