Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ORGANIZOVANA_ZLOChINNA_DIYaL_NIST_posibnik.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Література до підрозділу 3.5.

  1. Закон України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом» від 28 листопада 2002 року.

  2. Апель А., Гунько В., Соколов И. Обналичивание и оффшорный бизнес в схемах. – СПб, 2002.

  3. Аркуша Л.І. Особливості походження злочинних доходів, що легалізуються. //Актуальні проблеми держави і права. – Одеса, 2007. – Вип.44. – С.50-55.

  4. Болотский Б.С., Волеводз А.Г., Воронова Є.В., Калачев Б.Ф. Борьба с отмыванием доходов от индустрии наркобизнеса в странах Содружества. – М., 2001.

  5. Журавель В.А. Розслідування легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом. – Х., 2005.

  6. Зуев С.В. Осуществление оперативно-розыскной деятельности при выявлении фактов легализация доходов приобретенных преступным путем. //Российский следователь. – 2006. – №5.

  7. Курс криминалистики. /Под ред. О.Н. Коршуновой и А.А. Степанова. – СПб, 2004. – Т.3.

  8. Лисенко В.В. Легалізація (відмивання) грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом. Особливості початкового етапу розслідування. //Прокуратура, людина, держава. – 2005. – №2(44). – С. 68.

  9. Михайлов В.И. Противодействие легализации доходов от преступной деятельности: Правовое регулирование, уголовная ответственность, оперативно-розыскные мероприятия и международное сотрудничество. – СПб, 2002.

  10. Оперативно-розыскная деятельность. /Под ред. В.Б. Рушайло. – СПб, 2000.

  11. Правові проблеми боротьби зі злочинністю. – Х., 2002.

  12. Протидія економічній злочинності. /П.І.Орлов, А.Ф.Волобуєв, І.М.Осика, Р.Л. Степанюк, І.М.Зарецька ті ін. – X., 2004.

ЗМІСТ

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ПРОТИДІЇ ОРГАНІЗОВАНІЙ ЗЛОЧИННІЙ ТА КОРУПЦІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ

1.1 Криміналістична характеристика організованої злочинної діяльності

1.2. Корумповані зв’язки як елемент організованої злочинної діяльності (поняття, механізм встановлення)

РОЗДІЛ 2. ВИЯВЛЕННЯ ОРГАНІЗОВАНОЇ ЗЛОЧИННОЇ

ДІЯЛЬНОСТІ ТА КОРУМПОВАНИХ ЗВ’ЯЗКІВ

2.1. Організація виявлення організованої злочинної діяльності та корумпованих зв’язків

2.2. Тактичні напрямки виявлення організованої злочинної діяльності та корумпованих зв’язків

2.3. Способи протидії слідчим та оперативно-розшуковим підрозділам при виявленні та розслідуванні злочинів, вчинених злочинними організаціями з використанням корумпованих зв’язків, деякі заходи щодо їх подолання.

2.4. Взаємодія слідчих, оперативно-розшукових, контрольно-ревізійних та інших органів при виявленні та розслідуванні організованої злочинної діяльності, що супроводжується корумпованими зв’язками.

РОЗДІЛ 3. ОСОБЛИВОСТІ РОЗСЛІДУВАННЯ ДЕЯКИХ ПРОЯВІВ ОРГАНІЗОВАНОЇ ЗЛОЧИННОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

3.1. Розслідування вбивств на замовлення

3.2. Розслідування незаконного позбавлення волі

3.3. Розслідування фактів торгівлі людьми та незаконної міграції

3.4. Розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями в сфері незаконного обігу вогнепальної зброї та наркотичних речовин

3.5. Особливості розслідування злочинів, пов’язаних з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ І ПЛАНИ ПРОВЕДЕННЯ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

ПРОГРАМНІ ЗАПИТАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ

ПЕРЕВІРКИ ЗНАНЬ

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

1 Це підтверджується думкою 71 % опитаних оперативних робітників і 27 % слідчих при тому, що більш 78 % оперативних робітників зовсім не володіють інформацією про діяльність цих злочинних організацій

1Приватизація в країнах СНД була представлена також новим видом корисних вбивств з метою заволодіння приватизованими квартирами або грошима при складанні угод по купівлі-продажі. При цьому перед вбивством під фізичним або психологічним впливом злочинців чи внаслідок омани власники особисто приватизували і відчужували житло на їх користь, або доручали злочинцям здійснення всіх операцій з квартирами.

1Термін «комерційний підкуп» введений ст. 204 КК Російської Федерації

1Про це свідчить думка 87 % опитуваних оперативних працівників і 66 % слідчих.

1В теперішній час функції цього агентства покладені на Фонд державного майна України.

1В доповіді Голови Депутатів Італії Лучано Віоланто підкреслюється, що головною зброєю мафії та інших злочинних організацій є не насильство, а корупція. Вважається, що насильство – це звичайне знаряддя, за допомогою якого досягається злочинне панування. Це не так, оскільки воно спирається на залякування і підкуп. В арсеналі великих злочинних організацій насильство залишається таким собі “останнім доводом”, тому що його наслідки виявляються зовні, хвилюючи громадську думку і вимагаючи державну владу приймати жорстокі заходи. Корупція по своїй природі безшумна, вона створює атмосферу спільництва, спонукає маскуванню, дозволяє досягнути бажаного прибутку з найменшим ризиком, підриває інститути. Для організації з великими капіталами, корупція являється деякою собівартістю обслуговування чи нелегального товару, яка покривається в майбутньому за рахунок кінцевого споживача.

1 Аналіз результатів анкетування свідчить про те, що протидію при розслідуванні злочинів, вчинених ЗО, які володіють корумпованими зв’язками відчули 44 % опитаних оперативних робітників і 50 % слідчих, з яких тільки 46,3 % и 45 % відповідно, вдалося її подолати.

1 Координація (від лат. со – спільно і ordinatio – упорядкування), взаємозв’язок, погодження, приведення у відповідність

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]