Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДФУ_1.4_OCR (www.uapf.com.ua).pdf
Скачиваний:
490
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
42.58 Mб
Скачать

Created for http://www.uapf.com.ua

2.7. Біологічні методи кількісного визначення

2.7.БІОЛОГІЧНІ МЕТОДИ КІЛЬКІСНОГО ВИЗНАЧЕННЯ

2.7.2.КІЛЬКІСНЕ ВИЗНАЧЕННЯ АНТИБІОТИКІВ МІКРОБІОЛОГІЧНИМ МЕТОДОМ

Активність антибіотиків визначають шляхом порівняння ступеня пригнічення росту чутливих мікроорганізмів у результаті дії випробовуваного антибіотика і стандартного зразка у відомих концентраціях.

Стандартні зразки, використовувані для кількісного визначення, являють собою речовини, активність яких точно установлена відповідно до ^міжнародного стандарту,4 або міжнародного стандартного препарату.

Кількісне визначення треба проводити таким чином, шоб мати можливість підтвердити придатність математичної моделі, на якій грунтується розрахунок активності. При використанні моделі паралельних ліній дві лінії, що характеризують залежність «логарифм дози-відповідь» (або перетворена відповідь) для випробовуваного і стандартного зразків, мають бути паралельні: залежність має бути лінійною у всьому діапазоні концентрацій, використовуваних при розрахунках. Виконання цих умов треба підтвердити для заданого рівня ймовірності, звичайно Р=0.05. Допускається використання інших моделей, наприклад, моделі співвідношення коефіцієнтів регресії, за умови, шо їх придатність обґрунтована.

Якщо немає інших зазначень в окремій статті, при кількісному визначенні активностідовірчі інтервали (Р=0.95) мають становити не менше 95 % і не більше 105 % від установленої активності.

Кількісне визначення проводять, використовуючи метод А або метод В.

А. МЕТОД ДИФУЗІЇ

Живильне середовище, рекомендоване для кількісного визначення, розплавляють і вносять в нього при відповідній температурі, наприклад, від 48 °С до 50 °С для вегетативних форм, певну кількість суспензії мікроорганізмів, чутливих до даного антибіотика. Кількість суспензії має бути такою, щоб забезпечувати чіткі, придатного діаметра зони пригнічення росту тест-мікроорганізму для всіх концентрацій антибіотика, використовуваних при кількісному визначенні. Негайно після внесення тест-мікроорганізму живильне середовище розливають у чашки Петрі або великі прямокутні чашки так, щоб в них утворився однорідний шар завтовшки від 2 мм до 5 мм. Допускається розливати середовище у два шари, з яких інокульовано лише верхній.

Чашки треба зберігати таким чином, щоб до їх використання не спостерлося зростання або загибель

мікроорганізмів і щоб на момент використання поверхня живильного середовища була сухою.

Використовуючи зазначені в Табл. 2.7.2.-1 розчинник і буферний розчин, готують розчини стандартного зразка з відомими концентраціями і розчини випробовуваного антибіотика, передбачувані концентрації яких не мають істотних відмінностей від відповідних концентрацій стандартного зразка. Розчини наносять на поверхню середовища, використовуючи стерильні циліндри з порцеляни, нержавіючої сталі або іншого підхожого матеріалу, або вносять розчини в лунки, підготовані в густому живильному середовищі. У всі циліндри або лунки вносять рівні об'єми розчинів. Допускається використовувати стерильні диски з фільтрувального паперу підхожої якості, які просочують розчином стандартного зразка і випробовуваного лікарського засобу і поміщають на поверхню живильного середовища.

Для того щоб мати можливість оцінити придатність методики кількісного визначення, треба використовувати не менше трьох доз стандартного зразка і трьох відповідних доз випробовуваного антибіотика, що мають здогадно ту саму активність. Бажано, щоб дози складали геометричну прогресію. При проведенні постійних кількісних визначень, для яких лінійність системи була продемонстрована на достатньо великій кількості тридозових визначень, допускається використовувати дводозовий варіант за узгодженням з компетентним уповноваженим органом. Однак в усіх сумнівних випадках треба проводити кількісне визначення тридозовим методом, як наведено вище.

На кожній чашці Петрі або прямокутній чашці розчини розміщують у відповідності до статистично прийнятного плану. Виняток становлять маленькі чашки Петрі, на яких неможливо розмістити більше шести розчинів. В цьому випадку розчини випробовуваного антибіотика і стандартного зразка чергують таким чином, щоб виключити взаємодію більш концентрованих розчинів.

Чашки інкубують при підхожій температурі близько 18 год. Для зменшення впливу різниці у часі між внесенням розчинів і для уточнення лінії регресії рекомендується використовувати попередню дифузію при кімнатній температурі або при температурі близько 4 °С тривалістю від 1 год до 4 год.

Вимірюють діаметри круглих зон пригнічення росту з точністю не менше 0.1 мм або "їх площі з відповідною точністю і розраховують активність, використовуючи підхожі статистичні методи.

Число повторностей для однієї дози при кожному визначенні має бути достсчім для забезпечення потрібної точності. Може бу1"' проведено кілька визначень, результаті' яких об'єднують при статистичній обробці для досягнення потрібної точності й підтвердження того, що активність випробовува-

н е

ДЕРЖАВНАФАРМАКОп ЕЯ УКРАЇНИ 1.4

Created for http://www.uapf.com.ua

2.7. Біологічні методи кількісного визначення

ного антибіотика не нижча за допустиму мінімальну активність.

В.ТУРБІДИМЕТРИЧНИЙ МЕТОД

Упідхоже живильне середовище вносять суспензію вибраних мікроорганізмів, чутливість яких до випробовуваного антибіотика така, що забезпечує достатньо сильне пригнічення їх зростання за умов проведення випробування. Використовують певну кількість суспензії, яку підбирають таким чином, щоб одержати легко вимірювану каламутність після закінчення інкубаційного періоду тривалістю близько 4 год.

Середовище використовують негайно після внесення в нього мікроорганізмів.

Використовуючи зазначені у Табл. 2.7.2.-2 розчинник і буферний розчин, готують розчини стандартного зразка з відомими концентраціями і розчини випробовуваного антибіотика, передбачувані концентрації яких не мають істотних відмінностей від відповідних концентрацій стандартного зразка.

Для того щоб мати можливість оцінити придатність методики кількісного визначення, треба використовувати не менше трьох доз стандартного зразка і трьохвідповідних доз випробовуваного антибіотика, що мають здогадно ту саму активність. Бажано, щоб дози становили геометричну прогресію. При цьому може знадобитися з великого числа доз вибрати три послідовні дози, для яких залежність «логарифм дози — відповідь» є лінійною. Відповідні дози використовують для стандартного зразка і випробовуваного антибіотика.

Рівні об'єми кожного з розчинів вносять в однакові пробірки і додають у кожну пробірку рівні об'єми інокульованого середовища (наприклад, 1 мл розчину і 9 мл середовища).

У той самий час готують дві контрольних пробірки з інокульованим середовищем, що не містить антибіотика, в одну з яких негайно вносять 0.5 мл формальдегіду Р. Ці пробірки використовують для настройки оптичного приладу, за допомогою якого проводять вимірювання.

Усі пробірки розташовують у випадковому порядку у вигляді латинського квадрата або випадкового блока і поміщають у водяну баню або інший придатний пристрій, що дозволяє швидко довести пробірки до необхідної температури інкубації. Пробірки витримують при цій температурі від 3 год до 4 год, забезпечуючи однорідність температури і рівний час інкубації для кожної пробірки.

Після закінчення періоду інкубації зупиняють ріст мікроорганізмів, додаючи в кожну з пробірок 0.5 мл формальдегіду Р, або шляхом теплової обробки і за допомогою придатного оптичного приладу вимірюють каламутність вмісту пробірок з точністю до третьої значущої цифри. Допускається викорис-

ДЕРЖАВИ А ФАРМАКОПЕЯ УКРАЇНИ 1.4

товувати метод, що дозволяє робити вимірювання каламутності вмісту кожної пробірки після закінчення строго визначеного інкубаційного періоду, однакового для всіх пробірок.

Розраховують активність, використовуючи відповідні статистичні методи.

Залежність «логарифм дози - відповідь», перетворена або не перетворена, часто виявляється лінійною лише в дуже обмеженому діапазоні концентрацій. При розрахунках активності треба використовувати лише цей інтервал, який має включати в себе, принаймні, три послідовні дози, що необхідно для перевірки лінійності. При проведенні усталених кількісних визначень, для яких лінійність системи була продемонстрована на достатньо великій кількості тридозових визначень, допускається використовувати дводозовий варіант за узгодженістю з компетентним уповноваженим органом. Однак в усіх спірних випадкахтреба проводити кількісне визначення тридозовим методом, як описано вище.

Число повторностей для однієї дози при кожному визначенні має бути достатнім для забезпечення потрібної точності. Може бути проведено кілька визначень, результати яких об'єднують при статистичній обробці для досягнення потрібної точності і підтвердження того, що активність антибіотика не нижча за потрібну допустиму мінімальну активність.

Наступний розділ має довідковий характер.

Тест-мікроорганізми, що рекомендуються

Нижче наведенірекомендовані тест-мікроорганізми і умови їх використання. Допускається використовувати інші мікроорганізми, якщо доведена їхня чутливість до випробовуваного антибіотика, застосовуючи придатні живильні середовища, придатні умови інкубації і значення рН. Концентрації використовуваних розчинів випробовуваного антибіотика і стандартного зразка треба підбирати таким чином, щоб за умов проведення випробування залежність між логарифмом концентрації і відповіддю була лінійною.

Приготування інокулята.

Bacillus cereus var. mycoides; Bacillus subtilis; Bacillus pumilus. Суспензії спор мікроорганізмів готують таким чином.

Мікроорганізми вирощують при температурі від 35 °С до 37 °С протягом 7 діб на поверхні придатного живильного середовища, що містить 0.001 г/л

марганцю(П) сульфату Р. Мікроорганізми, що виросли на поверхні живильного середовища і знаходяться переважно у формі спор, змивають за до-

114

Created for http://www.uapf.com.ua

2.7. Біологічні методи кількісного визначення

 

 

 

 

 

 

 

Кількісне визначення методом дифузії

 

Таблиця 2.7.2,-1.

 

 

 

 

 

Аішгбіотяк

і Стандартний |

Розчинник для

Бл-фсрний розчин

 

Тест-

Живильне середТемпература

 

зразок

приготування

(РН)

 

мікроорганізм

овище і остаточ-

інкубації

 

основного розчину

 

 

 

не значення рН

 

 

 

 

 

 

 

 

(±0.1)

 

і Амфотерицин В Ачфотерицину

Диметшсу/іь-

рН 10.5 (0.2 М)

 

Saccaromyces

 

F - p H 6.1

35 °С - 37 °С

\

j В ФСЗ гдля

фоксидР

 

 

cerevisiae

 

 

 

 

кількісного

 

 

 

АТСС 9763

 

 

 

 

\ визначення мі-

 

 

 

IP 1432-83

 

 

 

 

! кробіо/іогічним

 

 

 

 

 

і

 

j методомА

 

 

 

 

 

 

Баиитраиину цин-і Бацитрацину

0.01 М кислота рН 7.0 (0.05 М)

 

Micrococcus

 

А - р Н 7.0

35 °С - 39 °С |

ковасіль

цинковоїсолі хлористоводнева

 

flavus

 

 

 

 

ФСЗ

 

 

 

NCTC 7743

 

 

 

 

і

 

 

 

CIP 53.160

 

 

1

 

 

 

 

ATCC 10240

 

 

 

і

ВодаР

 

 

 

 

Блеоміцинусуль-; Б.пеоміцину

рН 6.8 (0.1 М)

 

Mycobacterium

 

G - рН 7.0

35 °С - 37 °С

фат

; сульфату ФСЗ

 

 

 

smegmatis

 

 

 

 

 

 

 

 

ATCC 607

 

А — рН 8.0

37 °С - 39 °С

Ванкоміцину гід-

Ванкоміцину

ВодаР

рН 8.0

 

BaciUus subtilis

рохлорид

гідрохлориду

 

 

 

NCTC 8236

 

 

 

 

ФСЗ

 

 

 

CIP 52.62

 

 

 

 

 

 

 

 

ATCC 6633

 

А - р Н 7.9

35 °С - 39 °С

Гентаміиину суль-

Гентаміцину

ВодаР

рН 8.0 (0.05 М)

 

Bacilluspumilus

 

фат

сульфату ФСЗ

 

 

 

NCTC 8241

 

 

 

 

 

 

 

 

CIP 76.18

 

 

 

 

 

 

 

 

Staphylococcus

 

А - р Н 7.9

35'С-39°С

 

 

 

 

 

epidermidis

 

 

 

 

 

 

NCIB 8853

 

 

 

 

 

 

 

 

CIP 68.21

 

 

 

 

 

 

 

 

ATCC 12228

 

 

 

Канаміїїкну моно-

Канаміцину

ВодаР

рН 8.0 (0.05 М)

 

Bacillus subtilis

 

А—р7.9

ЗО'С - 37°С

сульфат

моносульфату

 

 

 

NCTC 10400

 

 

 

 

ФСЗ

 

 

 

CIP 52.62

 

 

 

Канаміиину суль-

 

 

 

 

ATCC 6633

 

А - р 7 . 9

35 °С-39 °С

 

 

 

 

Staphylococcus

 

фат кислий

 

 

 

 

aureus

 

 

 

 

 

 

 

 

NCTC 7447

 

 

 

 

 

 

 

 

CIP 53.156

 

 

 

Колістину сульфат Колістину суль-

ВодаР

рН 6.0 (0.05 М)

 

ATCC 6538 P

 

 

35 °С-39 °С

 

Bordetella

 

В - р Н 7.3

 

фату ФСЗ

 

 

 

bronchiseptica

 

 

 

 

 

 

 

 

NCTC 8344

 

 

 

 

 

 

 

 

CIP 53.157

 

 

 

 

 

 

 

 

ATCC 4617

 

 

 

 

 

 

 

 

Escherichia coli

 

 

 

 

 

 

 

NCIB 8879

 

 

 

 

 

 

 

 

CIP 54.127

 

 

 

Неомімину суль-

Неоміцину суль-

ВодаР

рН 8.0 (0.05 М)

 

ATCC 10536

 

 

ЗО °С - 37 °С

 

Bacillus pumilus

Е - р Н 7.9

фат

фату ФСЗ

 

 

 

NCTC 8241

 

 

 

 

 

 

 

 

CIP 76.18

 

 

 

 

 

 

 

 

Bacillus subtilis

 

Е — рН 7.9

30 °С-37 °С

 

 

 

 

 

NCTC 10400

 

 

 

 

 

 

CIP 52.62

 

 

 

Нетилміцину

Нетилміцину

ВодаР

рН 8.0+0.1

 

ATCC 6633

 

А — рН 7.9

32 °С - 35 °С

 

Staphylococcus

 

сульфат

сульфату ФСЗ

 

 

 

aureus

 

 

!

 

 

 

 

 

ATCC 6538 P

 

 

Ністатин

Ністатину ФСЗ

 

 

CIP 53. 156

 

 

 

Candida tropicalis

F - p H 6.0

ЗО °С - 37 °С

 

Диметилформа- рН 6.0 (0.05 М).

 

 

мідР

що містить 5 %

 

CIP 1433-83

 

 

|

 

 

 

(об/об) диме-

 

NCYC 1393

 

 

І

 

 

 

тилформаміду Р

Saccaromyces

 

F — рН 6.0

30 °С-32 °С

 

 

 

 

 

cerevisiae

 

 

 

 

 

 

NCYC S7

 

Іі

і

 

 

 

 

 

CIP1432-S3

 

 

 

 

 

 

ATCC 9763

 

 

І

118

ДЕРЖАВНА ФАРМАКОПЕЯ УКРАЇНИ 1.4

Created for http://www.uapf.com.ua

2.7. Біологічні методи кількісного визначення

Антибіотик

Стандартний

Розчинник д.14

 

зразок

приготування

 

основного розчину

Рі'фаміцнну на-

Рііфаміиину

Метанол Р

трієра сіть

натркеої солі

 

 

ФСЗ

 

Спіраміцин

Спірачіцинх-

Метанол Р

 

ФСЗ

 

Стрептоміцину

: Стрептоміцину;

Вода P

сульфат

; сульфату ФСЗ \

 

Буферний розчин (рН)

рН 7.0 (0.05 М)

рН 8.0 (0.05 М)

\ рН 8.0 (0.05 М)

Тест-

Живильне серед-

Температура :

мікроорганізм

опише і остаточ-

інкубації

; не значення рН

 

L (+0.1)

; __ ____ !

Micrococcus

Л — рН 6.6

35 X - 39 °С і

flavus

 

і

NCTC 8340 ;

 

 

СІР 53.45

 

 

АТСС 934!

 

 

Bacillus subtilis

А — рН 7.9

30 °С-32 °С

NCTC 10400

 

 

СІР 52.62

 

 

АТСС 6633

 

 

Bacillus subtilis

A - p H 7.9

30 °С - 37 °С

NCTC 8236

 

 

СІР 1.83

 

 

Bacillus subtilis

 

 

NCTC 10400

A — pH 7.9

I 30 °С - 37 °С

СІР 52.62

 

 

ATCC 6633

Тилозин для ветє-

j

Тилозину ФСЗ

2.5 % розчин

! Суміш мета-

Micrococcus

 

А — рН 8.0

 

32 °С - 35 °С

ринари

 

об/об мета

нолуРіО.ІМ

flavus

 

 

 

 

:

і

 

нолуРуО.ІМ

фосфатного

NCTC 8340

 

 

 

 

і Тилозину тартрат!

 

фосфатному бу-

буферного роз-

СІР 53.45

 

 

 

 

: для ветеринарії

 

 

ферномурозчині

чинурН 7.0 Ру

АТСС 9341

 

 

 

 

 

 

 

рН7.0Р

співвідношенні

 

 

 

 

 

^"Тейкопланін^і

: Тейкопланину

 

40:60 (об/об)

 

 

 

 

 

ВодаР

рН 8.0 (0.05 М)

Bacillus subtilis Н - р Н 7.8-8.0

 

35 °С-37 °С

 

\

ФСЗ

 

 

NCTC 10400

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СІР 52.62

І

 

 

 

Фраміцетину

 

Фраміцетину |

Вода Р

j рН 8.0 (0.05 М)

АТСС 6633

 

 

 

 

Bacillus subtilis \

Е — рН 7.9

 

30 °С-37 °С :

сульфат

 

сульфату ФСЗ \

 

 

NCTC 10400

і

 

 

і

 

 

 

 

 

СІР 52.62

і

 

і

!

 

 

 

 

 

АТСС 6633

і

Е — рН 7.9

;

 

 

 

 

 

Bacillus

j

j 30 °С -37 °С j

 

 

 

 

 

pumilus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NCTC 8241

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СІР 76.18

 

 

 

 

помогою стерильної води Р. Одержану суспензію спор прогрівають протягом 30 хв при температурі 70 °С і розводять до придатної концентрації спор, звичайно від І0хЮ6до 100x106 спор в 1 мл. Суспензія спор може зберігатися протягом тривалого часу при температурі не вище 4 °С.

Може бути використаний інший спосіб приготування суспензії спор. Мікроорганізми вирощують на середовищі С при температурі 26 °С від 4 діб до 6 діб, потім, дотримуючись правила асептики, додають 0.001 г/л марганцю(ІІ) сульфату Р і продовжують інкубацію протягом 48 год. Мікроскопічно підтверджують утворення спор у достатній кількості (близько 80 %) і центрифугують суспензію. Одержаний осад повторно суспендують у стерильній воді Р, створюючи концентрацію від 10х 106 до 100х 106 спор в 1 мл, і прогрівають протягом 30 хв при температурі 70 °С. Суспензію треба зберігати при температурі не вище 4 °С.

Bordetella bronchiseptica. Тест-мікроорганізми вирощують на поверхні живильного середовища В при температурі від 35 °С до 37 °С від 16 год до 18 год. Мікроорганізми, що виросли на поверхні живильного середовища, змивають стерильною водою Р і розводять до одержання придатної каламутності.

Staphylococcus aureus: Klebsiellapneumoniae: Escherichia coli; Micrococcus flavus: Staphylococcus epidermidis.

Готують, як описано вище для В. bronchiseptica, використовуючи середовище А і підбираючи каламутність, що забезпечує задовільну залежність «доза - відповідь» при проведенні турбідиметричного кількісного визначення або дає чіткі зони пригнічення росту придатного діаметра при проведенні кількісного визначення методом дифузії.

Saccharomyces cerevisiae; Candida tropicalis. Мікроорганізми вирощують на поверхні середовища F при температурі від ЗО °С до 37 °С протягом 24 год. Мікроорганізми, що виросли на поверхні середовища, змивають стерильним розчином 9 г/л натрію хлориду Р і розводять до придатної каламутності тим самим розчином.

Буферні розчини.

Буферні розчини із значеннями рН від 5.8 до 8.0 готують шляхом змішування 50.0 мл 0.2 М розчину каїію дигідрофосфату з зазначеною у Табл. 2.7.2.-3 кількістю 0.2 М розчину натрію гідроксиду. Об'єм доводять до 200.0 мл свіжоприготованою методом дистиляції водою Р.

119 ДЕРЖАВНА ФАРМАКОПЕЯ УКРАЇНИ 1.4

Created for http://www.uapf.com.ua

2.7. Біологічні методи кількісного визначення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кількісне визначення турбідиметричним методом

 

 

Таблиця 2.7.2.-2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Антибіотик

і

Стандартний

; Розчинник для

Буферний розчин

Тест-мікроорганізм {

Живильне

Температура]

 

 

зразок

j приготування

<рН)

 

 

середовище

 

інкубації

 

 

 

 

основного

 

 

 

і остаточне

 

 

 

 

 

 

 

розчину

 

 

 

значення рН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(±0-1)

37 °С - 39 °С

Ванкоміцину гід- Ванкоміцину

 

ВодаР

рН 8.0

Staphylococcus aureus С — рН 7.0

рохлорид

гідрахдориду

 

 

 

 

АТСС 6538 Р

 

 

 

 

 

 

 

 

ФСЗ

 

 

 

 

СІР 53.156

 

 

 

 

 

 

Генташвдну

;

Гентаміцину

ВодаР

рН 7.0

Staphylococcus aureus С — рН 7.0

35 °С - 37 "С

сульфат

! сульфату ФСЗ

 

 

 

NCTC 7447

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СІР 53.156

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

АТСС 6538 Р

 

 

 

 

 

 

Граміцидин

 

Граміцидину

 

Метанол Р

рН 7.0

Streptococcusfaecalis І

С — рН 7.0 35 °С-37 °С

 

 

ФСЗ

 

 

(для запобіган-

 

АТСС 10541

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ня адсорбції

Staphylococcus aureus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

при розведенні

 

АТСС 6538 Р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

може бути до-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

дана поверхнево-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

активна речови-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

на, наприклад,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0.1 мг/мл полі-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Канаміцину

 

ВодаР

сорбату 80Р)

Staphylococcus aureus

С — рН 7.0 35 °С - 37°С :

Канаміцину мо-

 

 

рН 8.0

носульфат

моносульфату

 

 

 

NCTC 7447

 

 

 

 

 

 

Канаміцину

 

ФСЗ

 

 

 

 

СІР 53.156

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

АТСС 6538 Р

 

 

 

 

 

 

сульфат кислий

 

 

 

ВодаР

рН 7.0

I

Escherichia сой

 

С — рН7.0

35 °С - 37 °С

Колістину суль- Колістину суль-

 

фат

 

фату ФСЗ

 

 

 

I

NCIB 8666

 

 

 

 

 

 

Колістинметан-

 

Колістинме-

 

 

 

 

СІР 2.83

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

АТСС 9637

 

 

 

 

 

 

сульфонат на-

тансульфонату

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

трію

 

натрію ФСЗ \

ВодаР

рН8.0

Staphylococcus aureus

С — рН 7.0

135 °С - 37 °С

Неоміцину суль- іНеоміцину суль-

фат

'

фату ФСЗ

 

 

 

I

NCTC 7447

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

j

СІР 53.156

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

АТСС 6538 Р

 

 

 

 

 

 

І Рифаміїшну на-!

Рифаміцину

Метанол Р

рН 7.0

1

Escherichiacoli

і

С —рН7.0

І35°С - З

трієва сіль

: натрієвоїсолі j

 

 

І

NCIB 8879

І

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

j

СІР 54.127

;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

і

АТСС 10536

і

 

 

~ ~ ^н&Ґ^

Спіраміцин

 

 

 

Метанол Р

рН 7.0

*

 

 

 

 

 

 

I Staphylococcus aureus С — рН 7.0

j 35°С - ->

 

 

 

 

 

 

 

NCTC 7447

!

 

 

І

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СІР 53.156

і

 

 

 

 

Стрептоміцину

Стрептоміцину

ВодаР

рН 8.0

 

АТСС 6538 Р

 

С — рН 7.0

 

35 °С - 37 °С

 

Klebsiella

 

 

сульфат

сульфату ФСЗ |

 

 

 

pneumoniae

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NCTC 7427

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СІР 53.153

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

АТСС 10031

 

 

 

 

37 °С

Тилозин для ве- і Тшюзину ФСЗ І

2.5 % розчин

рН 7.0

' Staphylococcus aureusС -

рН 7.0

 

і теринарії

і

 

 

об/об мета-

 

 

NCTC 6571

 

 

 

 

 

 

 

:

 

[ нолу РуО 1М ;

 

АТСС 9144

 

 

 

 

 

 

Тилозинутартраті

 

фосфатному qy-j

 

СІР 53.154

 

 

 

 

 

 

для ветеринарії ;

 

і ферному розчині]

 

 

 

 

 

 

 

 

Тіротріцин

 

 

S

рні.ор

іI

j

 

'

 

 

'

 

 

 

Тіотрицину

Спирт Р

і Спирт P

 

• Staphylococcus aureus1-

С — рН 7.0

J /

 

 

ФСЗ

 

 

 

 

NCTC 7447

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

АТСС 653$ Р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СІР53.156

 

 

 

 

 

 

Фраміцетину

; Фраміцетину і ВодаР

рН 8.0

 

АТСС 9144

 

 

« С

і Staphylococcus aureus С — рН 7.0

З?

- ->

сульфат

! сульфату ФСЗ j

 

 

NCTC 7447

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СІР 53.156

 

 

 

 

 

— — " "

 

 

 

 

 

 

 

АТСС 653$ Р

 

 

 

 

 

120

ДЕРЖАВНА ФАРМАКОПЕЯ УКРАЇНИ 1.4

Created for http://www.uapf.com.ua

 

2.7. Біологічні методи кількісного визначення

Буферні розчини використовують ДЛЯ КІЛЬКІСНОГО

Натрію хлорид

3.5 г

визначення всіх антибіотиків, перелічених у Таблиці

Глюкози моногідрат

1 г

2.7.2.-1. за винятком блеомтцину сульфату. Для при-

Дикалію гідрофосфат

3.68 г

готування буферного розчину (рН 6.8). необхідного

Натрію гідрофосфат

1.32 г

для кількісного визначення блеоміцину сульфату.

Вода до

1000 мл

6.4гкаліюдигідрофосфату Рі IS.9гдинатріюгідро-

 

 

фосфату Р розчиняють у воді Р і доводять об'єм до

Живильне середовище D

 

1000 мл.

 

 

 

Екстракт серця

1.5г

 

Таблиця 2.7.2. -З

 

Дріжджовий екстракт

1.5 г

рН

Об'єм 0.2 М розчину натрію

Казеїн-пєптон

 

гідроксиду, у мілілітрах

Глюкози моногідрат

5.8

3.72

Натрію хлорид

3.5 г

6.0

5.70

Дикалію гідрофосфат

3.68 г

6.2

8.60

Натрію гідрофосфат

1.32 г

Натрію нітрат

6.4

12.60

Вода до

ІОООмл

6.6

17.80

 

 

6.8

23.65

Живильне середовище Е

 

7.0

29.63

 

7.2

35.00

Пептон

5 г

7.4

39.50

М'ясний екстракт

Зг

7.6

42.80

Динатрію гідрофосфат додекагідрат

26.9 г

7.8

45.20

Агар

10г

8.0

46.80

Вода до

ІОООмл

Живильні середовища.

Для кількісного визначення антибіотиків використовують живильні середовища, наведені нижче, або еквівалентні їм.

Живильне середовище А

 

Пептон

Панкреатичний гідролізат казеїну

Яловичий екстракт

1.5 г

Дріжджовий екстракт

Зг

Глюкози моногідрат

Агар

15 г

Вода до

ІОООмл

Живильне середовище В

 

Панкреатичний гідролізат казеїну

17 г

Папаїновий гідролізат соєвих бобів

Зг

Натрію хлорид

Дикалію гідрофосфат

2.5 г

Глюкози моногідрат

2.5 г

Агар

15г

Полісорбат-80

10 г

Вода до

ІОООмл

Полісорбат-80 додають до гарячого розчину решти інгредієнтів після кип'ятіння і безпосередньо перед доведенням розчину до потрібного об'єму.

Живильне середовище С

Пептон

Яловичий екстракт

1.5 г

Дріжджовий екстракт

Зг

Динатрію гідрофосфат додають у вигляді стерильного розчину після стерилізації середовища.

Живильне середовище F

 

 

Пептон

9.4

г

Дріжджовий екстракт

4.7

г

Яловичий екстракт

2.4

г

Натрію хлорид

10.0 г

Глюкози моногідрат

10.0

г

Агар

23.5

г

Водадо

ІОООмл

Живильне середовище G

 

 

Гліцерин

10г

Пептон

10г

М'ясний екстракт

10 г

Натрію хлорид

Зг

Агар

15г

Вода до

ІОООмл

рН після стерилізації 7.0±0.1

 

 

г Живильне середовище Н

 

 

Пептон

Агар

15г

Яловичий екстракт

З г

Вода до

ІОООмл

доведення до рН 7.8-8.0 0.1 М натрію гідроксидомJ

xV

Активність антибіотиків виражають в одиницях дії (ОД) або мікрограмах. Дія більшості антибіотиків 1 ОД відповідає 1 мкг активної речовини.

121 ДЕРЖАВНА ФАРМАКОПЕЯ УКРАЇНИ 1.4

Created for http://www.uapf.com.ua

2.7. Біологічні методи кількісного визначення

А. Метод дифузії

Кількісне визначення антибіотиків методом дифузії може також проводитися за умов, зазначених у Таблиці 2.7.2.-1.

Живильні середовища, що рекомендуються для кількісного визначення, розплавляють і розливають у чашки Петрі в один абодва шари. Для нижнього шару використовують неінокульовані живильні середовища. для верхнього або одного шару - густе живильне середовище, інокульоване тест-мікроорганізмом. Температура розплавленого живильного середовища. в яке вносять тест-мікроорганізми, має становити від 4S °С до 50 °С для вегетативних клітин і від 65 °С до 70 °С при використанні суспензії спор.

Основні розчини стандартних і випробовуваних зразків готують у стерильних розчинниках. Якщо немає інших зазначень в окремій статті, концентрація основного розчину має становити близько 1 мг/мл.

Робочі розчини стандартного зразка і випробовуваного антибіотика готують шляхом розведення основного розчину стерильним розчинником. Концентрації робочих розчинів, що містять малу, середню і велику дози мають становити геометричну прогресію. Співвідношення, що рекомендується 1:2:4. Концентрація, що рекомендується, робочих розчинів, які містять середню дозу (контрольна концентрація), наведена у Таблиці 2.7.2.-4. Допускається при необхідності зміна контрольної концентрації за умови, що залежність «логарифм дози - відповідь» буде лінійною у використовуваному діапазоні концентрацій.

При використанні для кількісного визначення чашок Петрі на кожній чашці розміщають 6 циліндрів або готують 6 лунок. Діаметри усіх циліндрів або лунок мають відрізнятися не більше як на ± 0.1 мм.

Робочі розчини стандартного зразка і випробовуваного антибіотика вносять у циліндри або лунки однієї чашки Петрі так, щоб розчини з однаковими концентраціями не межували один з одним. При внесенні розчинів спочатку вносять усі розчини в лунки або циліндри однієї чашки Петрі, потім вносять розчини в лунки або циліндри наступної чашки іт.д.

Кількість чашок Петрі, використовуваних в одному визначенні, має бути достатньою для забезпечення статистичної вірогідності результатів, але не менше

6чашок.

Якщо немає інших зазначень в окремій статті, тривалість інкубації має становити від 16 год до 18 год.

Буферні розчини наведені у Таблиці 2.7.2.-3.

Глюкозу додають у розплавлене живильне середовище у вигляді стерильного 40 % розчину.

Тест-мікрооргані зми, що рекомендуються

Приготуванняінокулята.

BordeteHa bronchiseptica. Для вирощування тестмікроорганізму може бути використане живильне середовище № 1 (рН 7.0-7.2). Тривалість інкубації на середовищі № 1 становить від 30 год до 36 год.

Staphylococcus aureus. Для вирощування тестмікроорганізму може бути використане живильне середовище № 1 (рН 7.0-7.2). Тривалість інкубації на середовищі № 1 становить від 18 год до 20 год.

Bacillus cereus var. mycoides; BaciUuspumilus. Для приготування суспензії спор може бути використаний спосіб, наведений нижче. Тест-мікроорганізми вирощують на живильному середовищі № 1. Значення рН середовища для вирощування В. cereus var. mycoides НВ і В. pumilusNCTC 8241 має становити від 7.0 до 7.2, значення рН середовиша для вирощування В. cereus var. mycoides537 - від 7.8 до 8.0. Посіви інкубують при температурі від 35 °С до 37 °С від 18 год до 20 год. Мікроорганізми, що виросли на поверхні живильного середовища, змивають за допомогою стерильного розчину 9 г/л натрію хлориду (від 5 мл до 10 мл) і засівають декілька матраців з 300 мл живильного середовища № 3 зі скошеною поверхнею. Значення рН середовиша для вирощування В. cereus var. mycoides 537 і В. pumilus NCTC 8241 має становити від 6.0 до 6.2, значення рН середовища для вирощування В. cereus var. mycoides НВ — від 7.8 до 8.0. Посіви інкубують при температурі від 35 °С до 37 °С від 5 діб до 7 діб. У процесі вирощування проводять мікроскопічний контроль культури. Кількість спор, спостережувана при мікроскопії, має становити не менше 80 % від загальної кількості клітин. Культуру, що містить достатню кількість спор, змивають з поверхні живильного середовища стерильною водою очищеною. Одержану суспензію спор прогрівають при температурі від 60 °С до 70 °С протягом ЗО хв. Потім промивають стерильною водою очищеною при центрифугуванні до одержання прозорої надосадової рідини. Промиту завись спор знову прогрівають протягом 30 хв при температурі від 60 °С до 70 °С. Завись спор зберігають у скляних пробірках при температурі від 4 °С до 10 °С і використовують доти, доки інтенсивність росту і чіткість зон при кількісному визначенні задовольняють поставлені вимоги.

Candida utilis ЛІА-01. Тест-мікроорганізми вирощують у пробірках зі скошеним живильним середовищем № 2 протягом 48 год при температурі від 29 °С до 31 °С. Після закінчення періоду інкубації культуру змивають з поверхні живильного середовища стерильним розчином 9 г/л натрію хлориду і засівають матрац зі скошеною поверхнею. Посіви інкубують протягом 48 год. після закінчення періоду інкубації змивають 50 мл стерильного розчину 9 г/л

122

ДЕРЖАВНА ФАРМАКОПЕЯ УКРАЇНИ 1.4

Created for http://www.uapf.com.ua

2.7. Біологічні методи кількісного визначення

Таблиця 2.7.2.-4.

Умови, що рекомендуються, кііькісного визначення антибіотиків методом дифузії.

 

Антибіотик/Стан-

Розчинник для

Розчинник для при-

Тест-мікроорганізм; і

Живильне середовище і

Кількість жи- і

 

дартиий зразок

приготування '

готування робочих

посівна доза

остаточне значення рН (0.1)вильного середо-

 

 

;основного розчн-

розчинів;

 

вища на 1 чашку

 

 

і ну/ Термін збері-

контрольна концен-

 

 

Петрі (мл)'

 

 

гання основного'

трація

 

Нижній шар" Верхній шар Нижній Верхній

 

 

розчину стан- |

 

 

 

 

 

 

 

шар

шар

 

 

; дартного зразка

 

 

 

 

 

при температурі j

 

 

 

 

 

 

 

; від 4 °С до 10 °С |

 

 

 

 

і

Амфотери-

Диметилсуль-

Буферний розчин3

Candida ulilis

№ 11 +0.1 %

 

15

I

цин В/

фоксид/

рН 7.0, термін при-

ЛИА-01;

глюкози4

 

 

 

Амфотерицину

1 доба

датності при кім-

3 мл робочої за-

 

 

 

 

натній температурі

 

 

 

 

£ ФСЗ Гдля

 

не більше 30 хв;

висі на 100 мл

 

 

 

 

кількісного ви-

 

1 мкг/мл

середовища

 

 

 

 

значення мік-

 

 

 

 

 

 

робіологічним

 

 

 

 

 

 

методомА

 

Геліоміцин/

 

0.1 М роз-

 

0.1 М розчин на-

Bacillus subtilis

№12

 

 

 

 

чин натрію

 

трію гідроксиду;

АТСС 6633;

 

 

 

Геліоміцину ФСЗ гідроксиду до

 

4 мкг/мл

Ю'спор/мл

 

 

 

 

 

концетрації

 

 

 

 

 

 

геліоміцину

 

 

 

 

 

 

 

 

1 мг в 5 мл/

 

 

 

 

 

 

 

 

10 діб

 

 

 

 

 

 

Гентаміцину

 

Буферний

 

Буферний розчин

Bacilluspumilus

№6

 

 

сульфат/

 

розчин

 

рН 8.0;

NCTC 8241;

 

 

 

Гентаміцину

 

рН 8.0/

 

2 мкг/мл

5х107спор/мл

 

 

 

 

14 діб

 

 

 

 

сульфату ФСЗ

 

 

 

 

 

 

 

Граміцидин С/

 

96 % спирт /

 

Вода очищена;

Bacillus cereus var.

 

 

 

Граміцидину С

 

30 діб

 

100 мкг/мл

mycoides 537;

 

 

 

 

 

8х106спор/мл

 

 

 

ФСЗ

 

 

 

 

 

 

 

 

Дактиноміцин/

 

Вода очищена

 

Буферний розчин

Bacillus cereus var.

 

 

 

Дактиноміцину

 

(втримують

 

рН 8.0;

mycoides HB;

 

 

 

 

при темпера-

 

4 мкг/мл

2xlQ7 спор/мл

 

 

 

ФСЗ

 

турі від 4 °С

 

 

 

і

 

 

до 10 °С до

 

 

 

 

 

;

 

 

повного роз-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

і

 

 

чинення)/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

і

 

 

15 діб

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

і

 

 

 

 

 

 

 

 

|

Дигідростреп-

 

Буферний

 

Буферний розчин

Bacillus cereus var.

-

:

;

томіцину суль-

 

розчин

 

рН 8.0;

mycoides 537;

 

!

 

фат /

 

рН 6.2/

 

2 мкг/мл

2х107спор/мл

 

;

 

Дигидростреп-

 

ЗО діб

 

 

 

 

 

 

 

 

 

!

|

томіцину суль-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

|

 

фату ФСЗ

!

 

 

 

 

 

 

 

Канаміцин/

j

Вода очище- і

Буферний розчин

Bacillus pumilus

№ 5

 

 

Канаміцину

і

на/

;

pHS.O;

NCTC $241;

рН 7.9

 

 

 

ЗО діб

 

Ю мкг/мл

4х 10'cnop/мд

 

 

 

моносульфату

 

 

 

 

 

ФСЗ

 

 

 

 

 

 

 

 

Карміномі-

 

Вода очище-

 

Буферний розчин

Bacillus cereus var.

 

 

 

цин/

 

на/

 

рН S.0;

mycoides 537;

 

 

 

Кирміниміцину

10 діб

 

15 мкг/мл

Ю'спор/мл

 

 

 

гіарохіїориду

 

 

 

 

 

 

 

 

ФСЗ

 

 

 

 

 

 

 

№ 12

№6

№9

№ 10

^ б

JS&5

рН 7.9

№ 3

рН 7.9

15

 

20

\

5

 

 

1

 

 

 

і

 

 

 

1

 

 

-

і

10

 

 

і

 

 

 

і

 

 

 

1

 

 

 

і

 

j

;

10

1

 

 

 

 

 

1

 

!

 

і

 

і

 

 

 

і

 

 

 

]

 

 

 

і

 

 

 

І

-

 

10

 

 

і

15 з

15

ДЕРЖАВИ А ФАРМАКОПЕЯ УКРАЇНИ 1.4

123

 

[

 

 

 

Created for http://www.uapf.com.ua

 

 

 

 

 

 

2.7. Біологічні методи кількісного визначення

 

 

 

 

 

 

Ліпибіотик/Стш-

Розчмнннк для

 

Розчиниш для при-

Тест-мікроорганізм;

Живильне середовище і

j Кількість жи-

|

дхрткнн зразок

 

приготування

 

готування робочих

посівна доза

остаточне значення рН <0.1)вилького середо-

 

 

освошою рюш-

розчинів;

 

 

 

вища на 1 •шику

 

 

ну/Т^>мів збері-

контрольна концен-

 

 

 

;

Петрі (мл)'

 

 

 

гання основного

трація

; Нижній шар*і Верхній шар [Нижній!Верхній!

 

 

розчмну стан-

 

 

 

 

 

 

шар

шар

 

 

 

дартного зразка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

црягеивературі

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Леворин/

 

та 4 °С до 10 °С

Диметилсульфок

Candida utiiis

 

№11 + 18

 

 

15

і

 

Диметил-

 

 

 

 

Лееорину ФСЗ

сульфоксид/

 

сид до концен-

ЛИА-01;

 

глюкози

 

 

 

 

Здоби

 

трації леворину

от 2 мл до 2.5 мл

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100 мкг/мл, потім у

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

буферному розчині

робочої зависі

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

рН 7,0. Термін збе-

на 100 мл серед-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

рігання при кім-

овища

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

натній температурі

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

не більше 30 хв;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0.5 мкг/мл

 

 

 

 

 

 

 

Метацикяін/

 

0.01 Мроз-

j

Буферний розчин

Bacilius subtilis

 

№ 1 1 +

!

-

15

;

Метацикліну

 

ЧИН КИСЛОТИ 1

рН 6.0;

var. Л2

 

1 % глюкози

 

 

і

 

хлористовод-1

 

3x10? спор/мл

 

 

і

 

 

j

гідрахлориду

 

невої/

j

0.5 мкг/мл

 

 

 

 

1

 

 

 

!

 

 

ФСЗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 діб

j

 

 

 

 

 

 

!

 

 

 

 

 

 

і

 

 

Мікогептин/

 

Диметилсуль-І

Диметилсульфок-

Candida utiiis

-

№11 + 1 % :

-

15

s

Мікогептину

 

фоксид/

 

сид до концентра-

ЛИА-01;

 

глюкози

 

 

 

 

 

З доби (не

 

ції 50 мкг/мл, по-

от2.5млдо3.0мл!

 

 

 

 

 

 

ФСЗ

 

 

тім буферний роз-

 

 

 

 

 

 

 

 

більше 4-5 год

чин рН 8.0 (Термін

робочої зависі

 

 

 

 

 

 

 

 

при кімнатній

придатності при

на 100 мл серед- ,

 

 

 

 

 

 

 

!і

температурі)

 

кімнатній темпе-

овища

 

 

 

 

 

 

 

І

 

 

ратурі не більше

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

ЗО хвилин);

 

 

 

 

 

 

і

 

і

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

і

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 мкг/мл

 

 

 

 

 

 

(

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мономіцин/

;

Вода очище-

 

Розчин калію хло-

Bacillus cereus var.

 

№ 6

 

 

10

 

Момаміцину і

на/

 

риду 3%;

mycoides 537;

 

 

 

 

 

 

30 діб

 

2 мкг/мл

2xl07 спор/мл

 

 

 

 

 

 

ФСЗ

;

 

 

 

 

 

 

 

Неомідину

 

Буферний

 

Буферний розчин

Bacillus cereus var

№ 6

№ 6

 

20

5

 

сульфат /

 

розчин

 

рН 8.0;

mycoides 537;

 

 

 

 

 

 

Неоміцину суль-

рН 8.0/

 

4 мкг/мл

2хЮ7 спор/мл

 

 

 

 

 

 

30 діб

 

 

 

 

 

 

 

фату ФСЗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ністатин /

і

Диметилфор-

 

Буферний розчин

Candida utiiis

 

№11 + 1%

 

 

15

 

Ністатину ФСЗ

мамід/

 

рН 6.0;

ЛИА-01;

 

глюкози

 

 

 

 

Здоби

 

20 ОД/мл

від 3 мл до 3.5 мл

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

робочої зависі

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

на 100 мл серед-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

овища

 

 

 

 

 

 

Оксацилін/

 

Буферний

 

Буферний розчин

Staphylococcus

№ S

№ 5

 

10

5

 

Оксациліну на-

розчин

 

рН 7.0;

aureus

рН 6.9

рН 6.9

 

 

 

 

рН 7.0/

 

4 мкг/мл

АТСС 6538 Р;

 

+ 0 . 1 %

 

 

 

 

трієвої солі ФСЗ

 

4x107 клітин на

 

глюкози

 

 

 

 

 

 

Здоби

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 мл

 

 

 

 

 

 

Олеандоміцин/

Буферний

 

Буферний розчин

Bacillus cereus var.

 

№ 6

 

 

10

 

Олеандоміцину

розчин рН

 

рН 8.0;

mycoides HB;

 

 

 

 

 

 

6.2/

 

4 мкг/мл

2x107 спор/мл

 

 

 

 

 

 

фосфату ФСЗ

 

 

 

 

 

 

 

 

7 діб

124

ДЕРЖАВНА ФАРМАКОПЕЯ УКРАЇНИ 1.4

Created for http://www.uapf.com.ua

Аитибїотнк/Стан-

Розчинник дія

Розчинник для при-

'

дартний зразок

: приготування

готування робочих

 

 

|основного розчи-

розчинів:

;

 

ну/ Термін збері-

контрольна концен-

 

і гання основного

трація

!

 

 

розчину стан-

 

І

 

дартного зразка

 

 

при температурі

 

і

 

від 4 °С до 10 °С

 

;

ОЛИБОМІЦИН/

 

Стандартний

Буферний розчин

 

Оливоміцину

 

зразок у 96 %

рН7.0;

ї

 

спирті до

2 мкг/мл

кислоти ФСЗ

 

концентрації

\

 

 

оливоміцину

 

 

 

5 мг/мл. потім

 

 

 

буферний роз-

 

 

 

 

чин рН 7.0:

 

 

 

випробовува-

 

 

 

 

ний зразок у

 

 

 

 

воді очище-

 

 

 

 

ній/

 

 

 

 

14 діб

 

 

Поліміксин В /

 

Буферний

Буферний розчин

 

Поліміксину В

 

розчин

рН 6.0;

 

 

рН 6.0/

100 ОД/мл

 

сульфату ФСЗ

 

14 діб

 

 

 

 

 

Поліміксин М/

 

Буферний

Буферний розчин

 

Палімиісину М

 

розчин

рН 6.0;

 

 

рНб.О/

100 ОД/мл

 

сульфату ФСЗ

 

14 діб

 

 

 

 

 

Рубоміцин/

 

Вода очище-

Буферний розчин

 

Рубоміцину гід-

на/

рН 8.0;

 

10 діб

20 мкг/мл

 

рохлориду ФСЗ

 

 

Сизоміютн/

 

Буферний

Буферний розчин

 

Сизоміцину суль-

розчин

рН 8.0;

 

рН 8.0/

2 мкг/мл

 

фату ФСЗ

 

14діб

 

 

 

 

 

Стрептоміцин/

 

Буферний

Буферний розчин

!

Стрептомі-цину

розчин

рН 8.0;

рН 6.2/

2 мкг/мл

 

сульфату ФСЗ

 

 

ЗО діб

2.7. Біологічні методи кількісного визначення

Тест-мікроорганізм:

Живильне середовище і

Кількість жи-

посівна доза

остаточне значення рН (0.1)вильного середо-

 

 

 

вища на 1 чашку

 

 

 

Петрі (мл)'

 

Нижній шар2 Верхній шар Нижній Верхній

 

 

 

шар

шар

Bacillus subtHis

№8

№13

10

5

АТСС 6633;

рН 6.9

 

 

 

107 спор/мл

Bordetella

 

№7

 

 

10

bronchiseptica

 

рН 7.1

 

 

 

АТСС 4617;

 

 

 

 

 

від4хЮ7до6х107

 

 

 

 

 

клітин на 1 мл

 

№7

 

 

10

Bordetella

 

 

 

bronchiseptica

 

рН7.1

 

 

 

АТСС 4617;

 

 

 

 

 

від4х107до6х107

 

 

 

 

 

клітин на 1 мл

 

№3

 

 

15

Bacillus cereus var.

 

 

 

mycoides 537;

 

рН 7.9

 

 

 

107 спор/мл

 

 

 

 

 

Bacilluspumilus

№8

№5

20

І!

5

NCTC 8241;

рН 7.9

рН 7.9

 

І

 

 

 

 

 

і

 

5xl07 спор/мл

 

 

 

1

 

 

 

 

І

 

 

 

 

 

І

 

 

 

 

 

1

 

Bacillus cereus var.

 

№6

-

І|

10

mycoides 537;

 

 

 

І

 

 

 

 

 

1

 

2xl07 спор/мл

\ Феноксиметил-

Буферний

 

Буферний розчин

Staphylococcus

 

№8

 

М5

;

Ю

5 ,

'

пеніцилін/

розчин

 

рН 7.0/

aureus

 

рНб.9

 

рН6.9

і

!

j

Феноксиметил-

рН 7.0/

 

1 ОД/мл

ATCC 6538 Р/

 

 

 

+ о.і%

і

!

7 діб

 

4xl07 клітин на

 

 

 

глюкози

І

!

;

1 пеніциліну ФСЗ

 

 

 

 

 

 

І

 

 

 

 

 

 

 

1 мл

 

 

 

 

'

 

!

 

Флоримідин/

Вода очище-

 

Буферний розчин

Bacillus subtilis

і

і

№5

'

ш

 

Флориміиину

на/

 

рН 6.2/

ATCC 6633/

\I

 

,

pH 7.9

;

 

 

 

7 діб

 

10 мкг/мл

2xl07 спор/мл

 

 

 

 

 

 

І

 

сульфату ФСЗ

 

 

 

 

 

 

 

І — - - — - — -

1 мл 96 %

і

Буферний розчин!

Bacillus cereus var.

 

№6

 

 

 

Еритроміцин / і

і

і

 

! Еритроміцину і

спирту на

j

" рН 8.0 /

mycoides НВ/

 

 

 

 

 

10 мг на-

і

2 мкг/мл

2xl(f спор/мл

 

 

 

 

 

 

?

 

ФСЗ

важки, потім

:

 

 

 

і

 

 

і буферний роз-і

і

 

 

 

 

 

 

1

і

чин рН 8.0 до j

І

 

;

 

'

 

.

;

;

|

J

1000 ОД/мл /

:

1

 

:

 

!

 

!

І

;

 

 

7 діб

 

 

;

 

,

 

і

;

і

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

125 ДЕРЖАВНА ФАРМАКОПЕЯ УКРАЇНИ 1.4

Created for http://www.uapf.com.ua

2.7. Біологічні методи кількісного визначення

натрію хлориду. Готують робочу завись, каламутність якої має бути такою, щоб при розведенні її у ЗО разів стерильним розчином 9 г/л натрію хлориду оптична густина становила від 0.22 до 0.23. Для визначення каламутності суспензії використовують нефелометр з нейтральним світлофільтром і кювети з товщиною шару 3 мм. Робоча завись може зберігатися протягом 30 діб.

Живильні середовища

Для кількісного визначення антибіотиків у відповідності до рекомендацій Табл. 2.7.2.-4 можуть бути використані живильні середовища, наведені нижче, або їм еквівалентні.

Середовище № 1

 

М'ясо-пептонний бульйон

1000 мл

Агар

20 г

Середовище № 2

 

М'ясо-пептонний бульйон

1000 мл

Агар

17 г

Глюкоза

10 г

Натрію хлорид

5 г

Значення рН середовища після стерилізації має становити від 7.0 до 7.2.

Середовище № З

 

Ферментативний гідролізат біомаси

 

мікроорганізмів без оболонок

5 г

Агар

25 г

Вода очищена до

1000 мл

При приготуванні живильного середовища замість ферментативного гідролізату біомаси мікроорганізмів без оболонок може бути використаний панкреатичний гідролізат м'яса (за Хоттінгером) глибокого розщеплення. Середовище має містити від 30 мг% до 35 мг% амінного азоту.

Середовище № 4

 

Ферментативний гідролізат

 

біомаси мікроорганізмів без оболонок

Агар

10-15г

Вода очищена до

1000 мл

Значення рН середовища після стерилізації має становити від 6.8 до 7.0.

При приготуванні живильного середовища замість ферментативного гідролізату біомаси мікроорганізмів без оболонок може бути використаний панкреатичний гідролізат м'яса (за Хоттінгером) глибокого розщеплення. Середовище має містити від 130 мг% до 140 мг% амінного азоту.

Середовище № 5

 

Ферментативний гідролізат

 

біомаси мікроорганізмів без оболонок

Агар

10-12г

Динатрію гідрофосфат

3 г

Вода очищена до

1000 мл

При приготуванні живильного середовища замість ферментативного гідролізату біомаси мікроорганізмів без оболонок може бути використаний панкреатичний гідролізат м'яса (за Хоттінгером) глибокого розщеплення. Середовище має містити від 130 мг% до 140 мг% амінного азоту.

Середовище № 6

 

Ферментативний гідролізат

 

біомаси мікроорганізмів без оболонок

5 г

Агар

15 г

Динатрію гідрофосфат

3 г

Вода очищена до

1000 мл

Значення рН середовища після стерилізації має становити від 7.8 до 8.0.

При приготуванні живильного середовища замість ферментативного гідролізату біомаси мікроорганізмів без оболонок може бути використаний панкреатичний гідролізат м'яса (за Хоттінгером) глибокого розщеплення. Середовище має містити від 30 мг% до 35 мг% амінного азоту.

Середовище № 7

Ферментативний гідролізат

біомаси мікроорганізмів без оболонок

5 г

Агар

10-15г

Калію фосфат однозаміщений

25 г

Вода очищена до

1000 мл

Значення рН середовища після стерилізації має становити від 6.0 до 6.2.

При приготуванні живильного середовища замість ферментативного гідролізату біомаси мікроорганізмів без оболонок може бути використаний панкреатичний гідролізат м'яса (за Хоттінгером) глибокого розщеплення. Середовище має містити від 130 мг% до 140 мг% амінного азоту.

Середовище № 8

 

Агар

15-20г

Динатрію гідрофосфат

3 г

Вода очищена до

1000 мл

Середовище № 9

 

Ферментативний гідролізат

 

біомаси мікроорганізмів без оболонок

5 г

Агар

20 г

Калію хлорид

25 г

Вода очищена до

1000 мл

Значення рН середовища після стерилізації має становити від 7.0 до 7.2.

126

ДЕРЖАВНА ФАРМАКОПЕЯ УКРАЇНИ 1.4