Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
консп. лекций Опер.мен-т.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
396.8 Кб
Скачать

1.6 Взаємозв'язок з іншими функціями організації

Між операційною функцією і рядом інших функцій організації існують досить важливі і складні робочі відносини. Для оптимізації діяльності організації необхідно забезпечити ефективне керування цими відносинами.

Операції залежать від інженерної функції, що забезпечує проектування нових видів продукції, виробничих потужностей і процесів. Інженерна функція повинна одержувати від виробництва відповідну інформацію з проблем, пов'язаних з конструкцією виробів, і про можливості удосконалення системи.

Маркетинг повинний забезпечити надійний прогноз попиту і реальні замовлення клієнтів на виходи операційної системи. Крім того, ця ж функція повинна інформувати виробництво про будь-які претензії споживачів по якості або термінам постачання продукції. З іншого боку, маркетинг залежить від виробництва в частині інформації про наявність продукції і можливості своєчасного її виготовлення для задоволення попиту споживачів.

У сфері капіталів, необхідних для розширення потужностей і підтримки поточної роботи, операційна функція залежить від фінансової функції. Для того щоб надати капітали в потрібний час і в потрібних обсягах, фінансовій службі потрібно одержати від операційних підрозділів інформацію про плани виробництва і розвитку. Їй також потрібні докладні поточні дані, щоб оплатити працю працівників, заплатити постачальникам, виставити рахунки споживачам, вести облік наявних матеріально-технічних запасів і фінансову звітність.

Функція трудових ресурсів несе відповідальність за вербування, добір, а іноді і навчання кадрів для роботи в операційній системі. Операційні підрозділи, у свою чергу, повинні завчасно інформувати кадрову службу про потребу в робочій силі з указівкою як кількості, так і кваліфікації.

Такі залежності між операціями (зокрема , виробництвом) і іншими функціями організації, природно, можуть вести до виникнення конфліктів. Служба маркетингу, наприклад, може скаржитися на те, що виробництво недостатнє гнучко реагує на неординарні запити клієнтури. Виробничники ж можуть обвинувачувати службу маркетингу в тім, що остання обіцяє клієнтам усе, що тільки їм здумається, без усякої перевірки можливостей виробництва. Виробництво, наприклад, вимагає фонди для придбання нового обладнання, а фінансова служба вважає, що капітали потрібно нагромадити самим за рахунок зниження обсягу матеріально-технічних запасів.

Основними причинами конфліктів між групами є спільне користування ресурсами, взаємозв'язок задач, розходження цілей і сприйняття цінностей, несумісність характерів, погана комунікабельність. Усі ці фактори потенційно можуть бути причиною конфлікту між виробничою й іншою функціями організації. Для досягнення успіху в роботі необхідно, щоб керуючий виробництвом умів віртуозно розв’язувати всі ці питання та різномовки.

Контрольні запитання для самоперевірки

  1. Що таке операційний менеджмент.

  2. Які функції операційного менеджменту.

  3. Суть системного підходу в операційному менеджменті.

  4. Поняття операцій в операційному менеджменті.

  5. Класифікація операційних систем.

  6. Поняття операційних систем а операційному менеджменті.

  7. Сутність керування операціями.