Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Залевська.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.79 Mб
Скачать

1.3.3 Характеристика технології fttb

При використанні варіанта побудови мережі доступу на базі технології Волокно до будинку (FTTB - Fiber to the building) оптичне волокно заводиться безпосередньо до будинку (як правило багатоповерхового) на цокольний поверх або на горище. На цьому місці встановлюється обладнання вузла надання послуг, тобто комутатори доступу. Ці комутатори приймають оптичний кабель магістральної лінії зв’язку та забезпечують підключення кінцевих абонентів по мідному кабелю типа звита пара. Тобто архітектура такого методу багато в чому схожа із принципами побудови Ethernet FTTH, проте на кінцевій ділянці використовується звичайна мідна звита пара.

Саме використання звичайної витої пари для внутрішньобудінковій розводці, а значить організація звичайного Ethernet підключення для абонентів, яке не буде стребувати використання спеціальних кінцевих простоїв, надає технології FTTB суттєві переваги саме на абонентській ділянці. Типова схема організації підключення за технологією FTTB наведена на рисунку 1.5.

Отже таких підхід доцільно застосовувати в разі розгортання мережі в багатоквартирних будинках і бізнес-центрах середнього класу. На теперішній час оператори зв'язку розгортають мережі FTTB вже не тільки у великих містах, і невеликих населених пунктах, де є місця великої концентрації абонентів. Це пов’язано з тим, що при FTTB архітектурі немає необхідності прокладати дорогий оптичний кабель з великою кількістю волокон, як при використанні FTTH. Більше того, сучасні аналітики підкреслюють, що при розгортанні мережі на базі Ethernet, технологія FTTB є єдиною технічно виправданою схемою. Крім цього, у структурі витрат на створення мережі FТТх різниця між варіантами FTTC і FTTB відносно невелика, при цьому операційні витрати при експлуатації мережі FTTB нижче, а пропускна здатність вище.

Рисунок 1.5 - Архітектура мережі FTTВ

Окремо слід відзначити вартість обладнання для підключення абонентів. У разі використання пасивних оптичних мереж PON, або рішень на базі FTTH в квартирі у абонента потрібно встановлювати приймач оптичного сигналу. Сучасні оптичні медіа-конвертори Ethernet та ONT пристрої, які надають змогу надавати спектр послуг Triple Play все ще є надто дорогими. Тому витрати на обладнання абонентів, як правило, лягає на оператора. Крім цього рішення на базі оптичних кінцевих приладів потребують більших витрат на обслуговування встановленого обладнання та потребують від оператора великого запасу резервного обладнання.

Сучасні FTTB рішення мають значний запас по наданню перспективних послуг та подальшої модернізації мережі у разі нестачі пропускної здатності. Адже в якості магістральної лінії зв’язку використовується оптичне середовище, яке може забезпечити передачу трафіку у сотні Гбіт\с, а абонентська дільниця може бути поступово замінена на більш продуктивне рішення.

Перевагами рішення на базі технології волокно до будинку є:

- Менші капіталовкладення на організацію мережі доступу, адже в якості середовища передачі використовується мідний кабель;

- Забезпечення швидкості передачі до 1 Гбіт\с;

- Менші експлуатаційні витрати порівняно із повністю оптичними рішеннями;

- При підключенні за технологією FTTB у квартирах не встановлюють модеми або яке-небудь інше устаткування, кабель ведуть безпосередньо до комп'ютера, що зручно і фахівцям, що прокладає мережу, і кінцевим користувачам;

- Надійність мережі: Транспортний оптичний кабель прокладають у підземних комунікаціях, а термін його служби перевищує 25 років. Крім того на вузлі провайдера використовується технологія кільцевого резервування, що забезпечить неперервність надання послуг;

- FTTB в перспективі може бути модернізована у разі нестачі пропускної спроможності, або розширенні спектру надаваних послуг;

2 РОЗРОБКА ПРОЕКТУ МЕРЕЖІ ДОСТУПУ

2.1 Характеристика об’єкту проектування

В якості об’єкту проектування виступає житловий комплекс «Середньофонтанський», який розташовано за адресою: м. Одеса, вул.Середьофонтанська/пр.Черепанових. ЖК «Середньофонтанський» уявляє собою чотирнадцятиповерховий будинок із двома секціями. Загальна кількість квартир у комплексі становить 266 квартир. При цьому перша секція налічує 10 квартир, з яких 7 однокімнатних та 3 двокімнатні, а друга секція налічує 9 квартир, з яких 6 однокімнатних та 3 двокімнатні. Всі квартири мають підвищену площу та пристосовані для вільного планування. На території житлового комплексу організовано відокремлений дитячий майданчик та паркінг на 60 машино-місць для мешканців та гостей. Схема плану типового поверху (обох секцій) житлового комплексу приведена на рисунку 2.1. Стіни: комплексу виконані з газобетоних блоків, при цього товщина зовнішніх стін складає 375 мм, міжквартирних - 200 мм, внутрішньо-квартирні перегородки 100 мм та 75 мм. Висота стелі становить 2,9 м. Підлога загальних коридорів та ліфтових холів укладена керамічною плиткою. Об’єкт оснащений системою димовідведення, протипожежним водопровідом з насосним обладнанням, системою захисту від блискавок. ЖК «Середньофонтанський» має незалежну систему постачання холодної та гарячої води із резервуарами запасу. Крім того в кожній секціях будинку передбачено два ліфти із вантажопідйомністю 400 кг та 1000 кг.

На теперішній час на об’єкті завершені будівельні роботи та здійснюється внутрішнє оздоблення приміщень. При цього кожна квартира оснащується метало пластиковими однокамерними віконними блоками, зовнішніми металевими дверями та стальними радіаторами конвекторного типу. Саме на цьому етапі планується оснащення житлового комплексу телекомунікаційними комунікаціями, адже дозволить завчасно прокласти ксі необхідні елементи мережі. Тому на основі наданого плану будівлі необхідно розробити схему підключення квартир мешканців будинку до мережі доступу, яка надасть можливість надавати послуги в форматі Triple Play. При цьому отримане рішення повинне бути універсальним, орієнтованим на довгостроковий період експлуатації та враховувати можливість подальшого розширення надаваних сервісів.

Рисунок 2.1 - План типового поверху житлового комплексу «Середньофонтанський»