Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Залевська.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.79 Mб
Скачать

1.2 Існуючи технології доступу

Концепція Triple Play, описана в Рекомендації Y. 1541 ITU-T, заснована на традиції конвергенції, передбачає використання для надання послуг “тріади» єдину інфраструктуру мультисервісної мережі, що забезпечує поєднання різних послуг на рівні транспортної мережі і на рівні мережі доступу. Крім того, послуги «тріади» не повинні залежати від типу мережі абонентського доступу.[*] Проте на сьогоднішній день, не всі мережі доступу надають можливість керування якістю обслуговування, що є критичним при наданні мультисервісних послуг, а значить і послуг Triple Play. Даний дипломний проект розглядає побудову саме мережі доступу, а отже треба здійснити обґрунтований вибір. Для цього дамо кратку характеристику технологій мереж доступу, які можуть бути реалізовані в проекті.

Саме проблема вибору технології «останньої милі» – тобто мережі доступу є вузьким місцем, що обмежує надання сучасних мультимедійних послуг. Зв'язано це в першу чергу з витратами на облаштування «останньої милі», які виявляються значно вищими за витрати на побудову магістральних мереж. Серед технологій, доступу, які найбільш розповсюджені на теперішній час, головним чином можна виділити наступні чотири напрями:

  • мережі на основі існуючих мідних телефонних пар (технологія сімейства xDSL);

  • гібридні волоконно-коаксіальні мережі;

  • бездротові мережі;

  • волоконно-оптичні мережі.

Використання технологій xDSL, що постійно удосконалюються, - найпростіший і дешевий спосіб збільшення пропускної спроможності існуючої кабельної системи на основі мідних витих пар. Для операторів такий шлях є найбільш економічним і виправданим, коли потрібно забезпечити швидкість до 10 Мбіт/с. Проте, забезпечення швидкості передачі до десятків мегабіт в секунду на існуючих кабельних системах, з урахуванням їх великих відстаней (до декількох км) і низької якості, виявляється не простим і вельми дорогим рішенням. Особливо слід відмітити, що мережі на основі двопровідних мідних ліній значно схильні до впливу завад, що негативно позначується на якісних роботам мережі. Саме цей фактор майже унеможливлює надання гарантованого сервисів по таких лініях. А отже такий спосіб організації мережі не підходить для об’єкта проектування, адже у перспективі не зможе задовільнити постійно збільшуючи потреби користувачів.

Інше традиційне рішення - гібридні волоконно-коаксіальні мережі (HFC, hybrid fiber-coaxial). Таке рішення є доречним у разі наявності на об’єкті існуючої мережі кабельного телебачення та наявності відповідної абонентської бізи. Підключення безлічі кабельних модемів на один коаксіальний сегмент з одного боку призводить до зниження середніх витрат на побудову інфраструктур мережі з розрахунку на одного абонента, з іншого боку таке рішення накладає істотні обмеження по смузі пропускання. Враховуючи той факт, що останні роки відбувається перехід від послуг класичного кабельного телебачення на послуги ір-телебачення, а також той чинник, що на об’єкті проектування створюється нова мережа, цей спосіб організації мережі доступу нам теж не підходить.

Бездротові мережі доступу можуть бути привабливі там, де виникають технічні труднощі для використання кабельних інфраструктур. Бездротовий зв'язок за своєю природою не має альтернативи для мобільних служб. Останніми роками разом з традиційними рішеннями на основі радіо-Ethernet доступу все більшого поширення набуває технології широкосмугового, що дозволяє забезпечити смугу пропускання в десятки та навіть сотні мегабіт в секунду на великій території, а отже бездротові мережі починають складати конкуренцію кабельним. [2]

Проте, єдиний шлях, який дозволяє закласти здатність мережі працювати з послугами Triple Play та закласти на етапі побудови мережі суттєвий запас по пропускній здатності, контролю за якістю роботи мереж, можливості нарощувати кількість нових додатків, що вимагають все більшої швидкості передачі - це прокладка оптичного волокна до кінцевого абонента. Це вельми радикальний підхід, ще 5 років тому він що вважався украй дорогим. Проте в даний час, завдяки значному зниженню цін на оптичні компоненти, цей підхід набуває всі більшого розповсюдження .Сьогодні прокладання оптичного волокна для організації мережі доступу стало вигідно і при оновленні старих, і при будівництві нових мереж доступу. При цьому є безліч варіантів вибору волоконно-оптичної технології доступу. Разом з традиційними рішеннями на основі оптичних модемів оптичного Ethernet, технології MicroSDH, з'явилися нові рішення з використанням архітектури пасивних оптичних мереж PON (passive optical network).

Враховуючи специфіку об’єкта проектування, а це багатоквартирний будинок, в якому на невеликій площі сконцентрована велика кількість абонентів, планується використовувати саме рішення на основі волоконно-оптичних ліній. Адже така оптичної мережа буде універсальною та дозволить побудувати сучасну мультисервісну мережі, яка буде готова надавати користувачам послуги Triple Play.