Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Плешивенко.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.61 Mб
Скачать

2.4.4 Розміщення елементів пасивних елементів системи на планах поверхів

Всі розраховані пасивні елементи системи нанесені на плани поверхів і зображені на рисунках 2.5 – 2.7, легенда умовних позначень зображена на рисунку 2.4.

Рисунок 2.4. Легенда умовних позначень пасивного обладнання.

Рисунок 2.5 - План побудови пасивних елементів системи на першому поверсі

Рисунок 2.6 - План побудови пасивних елементів системи на другому поверсі

Рисунок 2.7 - План побудови пасивних елементів системи на третьому поверсі

3Розрахунок трафіку та вибір активного обладнання

3.1 Аналіз трафіку у сегменті

Найбільший обсяг трафіку генерує робота користувачів сегменту КМПІ з різними автоматизованими системами (надалі АС). Всі АС та мережні служби розташовані централізовано на серверах центру обробки даних, який знаходиться в м. Дніпропетровськ, таким чином максимальний обсяг трафіку буде складати зовнішній трафік. Приводимо перелік систем та служб, якими користуються робітники ЦТП:

  1. Автоматизована система комплексних розрахунків (АСКР);

  2. Автоматизована система технічного та лінійного обліку (АСТЛО);

  3. Автоматизована система фінансового документообігу (АСФД);

  4. Комплексна система електронного документообігу (КСЕДО);

  5. Електронна пошта (ЕП);

  6. Система антивірусного захисту (САЗ);

  7. Сервіси файлового обміну та web-сервіси (ФО);

  8. Довідково-інформаційна система (ДІС);

  9. Різний службовий трафік (СТ);

  10. Глобальна мережа Internet(ГМ).

В таблиці 3.1 наведені дані, щодо середнього значення трафіку по АС, які були отримані на основі статистичних даних знятих в аналогічному сегменті КМПІ, виходячи з рекомендацій розробника автоматизованих систем, а також внутрішніх нормативних документів ПАТ «Укртелеком».

Таблиця 3.1 – Вихідні дані для розрахунку трафіку.

АС чисервіс

Середне значення трафіку, Кбіт\с

АСКР

256

АСТЛО

1024

КСЕДО

5120

ЕП

512

САЗ

256

ФО

512

СТ

256

ГМ

512

Як видно з таблиці 3.1 найбільш вимогливі до смуги пропускання є наступні системи: електронний документообіг та система лінійного обліку. Саме ці дві системи створюватимуть загальне навантаження в мережі передавання сегменту.

В ПАТ «Укртелеком» існує «Наказ №511»від 21.01.2009 року, яким визначається типова схема організації зв’язків рівня доступу, типу використовуваного обладнання та номінальна швидкість передавання даних. Відповідно до норм цього наказу робочі станції користувачів повинні підключатись до комутаторів доступу на швидкості 100Мбіт\с, що є достатньм для забезпечення якісної роботи всіх сервисів мережі [7].

3.2 Вибір активного обладнання

В якості маршрутизатора сегменту, та одночасно пристрою безпеки, який забезпечуватиме функції міжмережного екрану та шифрування даних, виступатиме Juniper SSG140. Вибір такого обладнання базується на проекті «Технічне переоснащення системи захисту корпоративної мережної інфраструктури ПАТ «Укртелеком». Відповідно до положень цього проекту, на сегменті який налічує більш ніж 50 робочих станцій користувачів встановлюється обладання Juniper SSG140, який має централізоване керування, вбудовану політику між мережного екрану та забезпечує шифрування даних із кожного окремого сегменту до ядра мережі.

Саме тому, треба провести заміну обладнання Juniper SSG5 на більш продуктивний Juniper SSG140. Даний пристрій оснащено 4-ма мідними портами Fast Ethernet, 4-ма мідними портами Gigabit Ethernet та 2-ма SFP модулями, призначені для додаткового підключення відповідних інтерфейсів.

Відповідно до положень наказу №511, кожен із майданчиків корпоративної мережі повинен мати багаторівневу топологію із використанням інтелектуальних комутаторів з підтримкою технології 802.1q. На проектованій мережі буде організовано два рівні ієрархії: рівень доступу та рівень ядра.

В якості комутатора ядра мережі виступатиме комутатор HP ProCurve 2512 (J4812A), який має 12 100Мбіт\с портів.

В якості комутаторів доступу обираємо обладнання відповідно до необхідної кількості робочих місць на кожному з поверхів. Так, для першого та другого поверхів обираємо комутатор HP ProCurve 2610-48 (J9626A), який має 48 портів FastEthernet, а для третього поверху обираємо комутатор HP ProCurve 2512 (J4812A) з 12-ю FastEthernet портами . Обрані комутатори підтримують всі інструкції технології 802.1q, QoS, потоковий контроль та пріоритезацію трафіку на четвертому рівні моделі OSI, характеризується високою швидкодією та стабільністю роботи [8].