Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Плешивенко.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.61 Mб
Скачать

2.3 Вибір пасивного обладнання

2.3.1 Вибір пасивного комутаційного обладнання

Вибір комутаційного обладнання напряму залежить від кількості ІР, що обслуговує кросовою поверху, кількості з’єднань підсистеми внутрішніх магістралей між кросовою поверху та між кросовою будинку і апаратною.

Я вже відмічалось у розділі 2.3.3. для зв’язку кросової першого та другого поверхів із кросовою будинку використовується по одному кабелю категорії 6 із роз’ємами типу RJ45. Ці кабелі не планується розшивати на окрему патч-панель.

Тепер розрахуємо необхідні патч-панелі для мідних з’єднань в кожній кросовій поверху. Кількість портів напряму залежіть від кількості ІР на поверсі, адже кожне робоче місце повинно підключатись до комутатора окремим виділеним патч-кордом. Існують патч-панелі на 12, 24 та 48 портів відповідно. Тоді, відповідно до завдання на проектування, для забезпечення підключення усіх ІР нам необхідно: по одній 12-портовій та одній 24-портовій панелі перший та другий поверхи, та одна 12-портова панель на третій поверх. Обираємо панель стандартної ширини в 19″ та висотою 1U. Також для зручності монтажу та обслуговування обладнання використаємо організатор кабелів висотою 1U між комутатором та комутаційними панелями.

2.3.2 Вибір телекомунікаційних шаф

Вибір шафи залежить від таких параметрів, як сумарні висота і ширина комутаційного та іншого обладнання, а також від типу її встановлення.

Для кросових поверхів найкращим вибором буде малогабаритна настінна шафа з фронтальними дверцятами із запірним механізмом та двома кабельними вводами: зверху та знизу. Таку шафу можна підвісити на висоті, яка комфортна для адміністрування: приблизно один метр від підлоги до нижньої основи шафи. Такий вибір насамперед зумовлений тим, що на об’єкті на перших двох поверхах замовником не виділено окремого приміщення, а таке розміщення обладання дозволить зайняти лише частину існуючого приміщення, адже має невеликі габаритні розміри. Розрахована висота пасивного комутаційного обладнання складає 3U. Активне обладнання буде обрано в четвертому розділі, однак її висота не буде перевищувати 1U. Ще додаємо 1U на джерело безперебійного електроживлення. Отже, ми маємо мінімально необхідні габарити шафи: ширина 19″ і висота 5U.

Існують настінні шафи з габаритами 19″ ширини та 6U висоти монтажу обладнання. Рисунок 2.2 демонструє наповнення комутаційних шаф, яке буде однаковим для перших двох поверхів.

Рисунок 2.2. Зображення комутаційної шафи першого та другого поверхів з наповненням.

Як вже відмічалось раніше, в апаратній вже існує комутаційна шафа висотою 42U із фронтальними оглядовими дверцятами із запірним механізмом. Наповнення шафи третього поверху наведено на рисунку 2.3 (без урахування іншого обладнання ДПМ, яке змонтовано в шафі)

Рисунок 2.3 - Зображення комутаційної шафи третього поверху з наповненням.

2.4 Вибір та розрахунок елементів кабельних трас підсистеми робочого місця, горизонтальної підсистеми та підсистеми внутрішніх магістралей

Усередині робочих і технічних приміщень передбачається використати для прокладки кабелів декоративні короби. У коридорах будуть використані металеві лотки над підвісною фальш-стелею.

2.4.1 Визначення габаритних розмірів та кількості секцій коробів

Оскільки усередині приміщень ми будемо використати для прокладки кабелів декоративні кабель-канали, то необхідно вибрати розміри коробів які прямо залежать від кількості кабелів у них. ІР будуть розташовуватися на висоті 1 м, а короб буде монтуватися на висоті 1 м від рівня підлоги. Відповідно до рекомендацій стандарту EIA/ITA-569 приймемо діаметр кабелю горизонтальної підсистеми 5,4 мм і розрахуємо площу [6] поперечного перерізу кабелю по формулі:

(2.5)

де S1–площа поперечного перерізу кабелю;

D – діаметр кабелю;

Ємність прямого декоративного короба знаходиться по формулі:

(2.6)

де S–ефективна площа поперечного перерізу коробу;

S1–площа поперечного перерізу кабелю;

Ki–коефіцієнт використання короба, рівний 0,5, що є номінальним значенням;

Kz – коефіцієнт заповнення короба, рівний 0,45, відповідно до рекомендацій стандарту EIA/TIA-569. Таким чином площа поперечного перерізу короба знаходиться за формулою:

(2.7)

Для одного кабелю площа поперечного перерізу короба дорівнює:

Максимальна кількість ІР в одному приміщенні, згідно планів розміщення робочих місць, дорівнює 5. Всі розраховані за формулою 2.7 площі та обрані габарити коробів наведено в таблиці 2.1.

Таблиця 2.1- Площі та габарити коробів.

Кількість ІР

Площа поперечного перерізу короба, мм2

Габарити короба, мм

1

91.6

15x10

2

183,2

16x16

3

274,8

20x16

4

366,4

25x16

Дотримуючисьрекомендацій ,при проектуванні будемо використати короби стандартних розмірів. Одна секція дорівнює 2 м. Для економії в деяких приміщеннях зробимо два кабельних вводу і, відповідно, два спуски. Суміжні двері будемо обводити по лиштві, що додасть 3 метри короба та по чотири зовнішніх та внутрішніх кутка коробів. Горизонтальна ділянка визначається розмірами робочого приміщення. При висоті поверху 3 м, та при умові що інформаційні розетки буде змонтовано на висоті 1м від підлоги, для монтажу вертикальної ділянки короба необхідно буде одна секція. Розрахунок кількості короба й аксесуарів будемо робити методом підсумовування, користуючись при цьому планами розміщення робочих місць. Кількість використовуваного короба й аксесуарів занесемо в таблицю 2.2.

Таблиця 2.2 - Розраховані довжини коробів.

Тип коробу

Довжина, м

15х10

54

16х16

53,5

20х16

31

25х16

9

В таблиці 2.3 приведемо дані по кількості двохметрових секцій з урахуванням десятивідсоткового запасу.

Таблиця 2.3 - Кількості двохметрових секцій коробів.

Тип коробу

Кількість секцій, шт

Тип коробу

Кількість секцій, шт.

15х10

29

20х16

17

16х16

29

25х16

5