Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Плешивенко.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.61 Mб
Скачать

2.2 Телекомунікаційна фаза проектування

На етапі телекомунікаційної стадії проектування розробляється конкретна структура локальної обчислювальної мережі. При проектуванні будемо дотримуватися стандарту ISO/IEC 11801 [4]. Стадію проектування розіб'ємо на окремі етапи: підсистема робочого місця, горизонтальна підсистема, підсистема внутрішніх магістралей, підсистема зовнішніх магістралей адміністративна підсистема.

2.2.1 Підсистема робочого місця

Робоче місце – це частина робочого простору приміщення, де користувач взаємодіє з активним телекомунікаційним обладнанням (комп'ютер, телефон, мережний принтер, модем). Завданням проектування робочих місць є пошук оптимального варіанта їхнього розміщення й оснащення, який би задовольняв телекомунікаційні потреби користувача й забезпечував нормальне функціонування телекомунікаційного обладнання. На практиці знаходять застосування наступні основні різновиди установки інформаційних розеток (ІР) у робочих приміщеннях користувачів [5]:

- з використанням декоративних коробів;

-звикористанням настінного корпуса;

-за схованою схемою в товщі стіни;

- у підпільних люках і коробках.

Установку ІР у робочих приміщеннях користувачів будемо здійснювати із застосуванням декоративних коробів, методи прокладки й розрахунок яких буде провадитися в одному з наступних розділів. У даному проекті будемо використати установку розеток поруч із коробом. Розетки, які встановлені за цим методом будуть не занадто виступати над поверхнею стіни й дозволять повністю використати внутрішній простір короба для прокладки кабелю. Для розміщення розетки поруч із коробом будемо використати монтажну рамку (пластмасова підстава з пазами для кріплення й вирізом під розетковий модуль, а також із заготовленими отворами для кріпильних шурупів). Додатково монтажна рамка буде оснащена накладкою, щоб приховувати місце висновку кабелів з короба до розеткового модуля. Рамка буде кріпитися поруч із коробом вертикально, так, щоб накладка перекривала короб. Відповідно до рекомендацій BICSI висота встановлення розетки обумовлена як відстань від основної підлоги до центра лицьової пластини і повинна становити від 375 до 1220 мм. В нашому випадку ІР будуть розміщуватись на висоті 1м. На робочих місцях будуть монтуватися одномодульні ІР з роз’ємом типу RJ-45. Окрім ІР потрібні комутаційні кабелі для підключення комп’ютерів. За стандартом довжина цих кабелів не повинна перевищувати трьох метрів. Як показує досвід побудови кабельних мереж, потрібно 50/50 відсотків кабелів довжиною 1,5 та 3 метри відповідно. Кабелі для підключення комп’ютерів повинні бути виготовлені з неекранованого чотирьохпарного симетричного кабелю (звитої пари) категорії 6 заводського виготовлення, з роз’ємами типу RJ-45. Враховуючи вимоги замовника щодо кількості робочих місць на об’єкті, разом необхідно буде придбати 67 кабелів, з них 30 довжиною 1,5 м і 37 кабелів довжиною 3 метри.

2.2.2 Горизонтальна підсистема

Горизонтальна підсистема включає в себе кабельні траси між ІР робочих місць та кросовими поверхів, а також всередині самих кросових. При проектуванні горизонтальної підсистеми виходимо з того, що зв'язок між кожним модулем ІР на робочому місці і комутаційному обладнанні в кросовій здійснюється за допомогою одного з’єднувального кабелю. Стандарти ISO/IEC 11801 й TIA/EIA 568-B встановлюють обмеження на максимальні довжини кабелів і з’єднувальних шнурів горизонтальної магістральної підсистеми. Довжина кабелю горизонтальної підсистеми встановлена на рівні 90 м (плюс 10 м на з’єднувальні шнури). Вибір саме цього значення зроблений, виходячи з можливостей звитої пари як спрямованої системи електромагнітних коливань передавати сигнали найбільш масового (на момент прийняття стандартів) високошвидкісного ПЗ.

Для прокладання кабелів горизонтальної підсистеми на поверхах уздовж коридорів буде змонтовано металеві лотки над підвісною стелею. Всередині робочих приміщень прокладання кабелю буде виконуватися в декоративних коробах. Оскільки ІР розподілені нерівномірно по всій робочій зоні, то розрахунок горизонтального кабелю провадитися змішаним методом: довжини горизонтальних ділянок обчислюємо емпіричним методом, а загальну довжину – підсумком горизонтальних довжин та інших ділянок: спусків, підйомів та ін.

Об’єктом проектування є технологічна будівля, із висотою підвісних стель на всіх поверхах 3 м. Хоча комутаційна панель буде розташована на 30-50 см від підлоги, але частина довжини кабелю витрачається на розвороти всередині шафи та на укладання кабелю в лоток. Так підйом до кабельного лотка будемо рахувати рівним 2,7 м. Горизонтальну ділянку будемо розраховувати за формулою:

(2.3)

де LГД–усереднена довжина горизонтальної ділянки кабельної траси до однієї ІР;

Lmax– довжина кабельної траси до дальньої ІР;

Lmin–довжина кабельної траси до ближньої ІР;

Ks–коефіцієнт технологічного запасу, рівний 1,1;

X–запас для виконання обробки кабелю, величина якого враховується для обох сторін кабелю і відповідно до рекомендацій дорівнює 0,3 м.

Для отримання загальної усередненої довжини кабелю треба додати до значення, яке було розраховано згідно формули 2.3, довжину інших ділянок LІД, яка в свою чергу складається з наступних величин:

  • ділянка «шафа – стіна» в кросових першого та другого поверхів – 1 м;

  • ділянка підйому до кабельного лотка – 2,7м;

  • заведення кабелю до приміщення – 0,15м;

  • спуск до ІР – 2м (різниця висоти стелі і висоти, на якій розміщуються ІР);

Загальну довжину кабелю горизонтальної підсистеми поверху розрахуємо за формулою:

(2.4)

де LП–довжина кабелю горизонтальної підсистеми поверху;

LГД – усереднена довжина горизонтальної ділянки кабельної траси до однієї ІР;

LІД – довжина кабелю інших ділянок траси;

N–кількість інформаційних розеток на поверсі.

Розрахуємо довжини горизонтальної ділянки, інших ділянок траси та загальну довжину кабелю горизонтальної підсистеми першого поверху.

Розрахуємо довжини горизонтальної ділянки, інших ділянок траси та загальну довжину кабелю горизонтальної підсистеми другого поверху.

Розрахуємо довжини горизонтальної ділянки, інших ділянок траси та загальну довжину кабелю горизонтальної підсистеми третього поверху. Проте при урахуванні загальної усередненої довжини кабелю (згідно формули 2.3) з розрахунку треба виключити ділянку «шафа-стіна», оскільки на третьому поверсі кабель буде заходити до телекомунікаційної шафи зверху.

Сумарна довжина кабелю: 1195+1525,76+246,8=2967,56 м. Зручніше при монтажі користуватися бухтами довжиною 500 м. Таким чином, нам потрібно придбати шість таких бухт.

Також потрібні комутаційні кабелі для з’єднання комутаційної панелі та комутатора в кожній кросовій поверху. Вибираємо також звиту пару категорії 6 заводського виготовлення з роз’ємами типу RJ-45 і довжиною 1,5 метрів. Їх кількість буде дорівнювати кількості інформаційних розеток, що з урахуванням 10% запасу, дорівнює 74 штуки.