Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
613.89 Кб
Скачать

2.1.4. Порядок обліку, розподілу і списання транспортно-заготівельних витрат, пов’язаних з придбанням товарів

Згідно з Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 9 «Запаси» придбані запаси зараховуються на баланс підприємства за первинною вартістю. Первинною вартістю товарів, придбаних за плату, є їх собівартість, в яку включаються суми, сплачені постачальнику згідно з договором, і фактичні транспортні та інші витрати, пов’язані з придбанням товарів. Повну інформацію про всі витрати, пов’язані з придбанням товарів, торгові підприємства можуть одержати лише після відображення всіх господарських операцій за звітний місяць (враховуючи, що деякі витрати визначаються тільки після закінчення звітного періоду — витрати на оплату праці працівникам, зайнятим заготівлею товарів, вартість транспортних послуг за рахунками, пред’явленими в цілому за місяць та ін.). Складність визначення повної фактичної собівартості придбання за кожним найменуванням товарів викликана також їх широким асортиментом у торгових підприємствах.

Тому витрати на придбання товарів у торгових підприємствах (крім ціни постачальника) можуть обліковуватися як за кожною одиницею товарів (однорідною групою товарів), так і в цілому за товарними запасами. На порядок обліку впливають такі фактори:

  • номенклатура товарів;

  • склад витрат на придбання товарів і можливість прямого включення їх до первинної вартості товарів;

  • методи оцінки вибуття товарів;

  • потреба в інформації про собівартість придбання товарів за кожною одиницею для прийняття управлінських рішень.

Звідси в торгових підприємствах можуть застосовуватися два методи розподілу транспортно-заготівельних витрат:

  • метод прямого розподілу;

  • метод розподілу за середнім процентом.

При прямому методі транспортно-заготівельні витрати розподіляються між одиницями придбаних товарів пропорційно їх вартісному, кількісному чи ваговому співвідношенню і включаються до собівартості придбаних товарів. Так, якщо торгове підприємство для доставки конкретної партії товарів, придбаних у постачальника, сплатило транспортні послуги сторонній організації, то такі транспортні витрати включаються до собівартості товарів і обліковуються на рахунку 281 «Товари на складі».

При методі розподілу за середнім процентом транспортно-заготівельних витрат торгове підприємство може обрати таку облікову політику, в умовах якої облік товарів протягом місяця ведеться за прийнятими обліковими цінами:

  • оптові підприємства — за покупними цінами (без урахування інших елементів, включених до первинної вартості товарів);

  • роздрібні підприємства — за продажними (роздрібними) цінами.

Витрати на придбання товарів (витрати на заготівлю запасів, оплату тарифів (фрахту) за навантажно-розвантажувальні роботи і транспортування запасів усіма видами транспорту до місця їх використання, включаючи витрати по страхуванню ризиківтранспортування запасів) згідно з наказом Мінфіну України від 14.06.2000 № 131 «Зміни і доповнення до Положень (стандартів) бухгалтерського обліку» торгові підприємства протягом місяця обліковують на рахунку 289 «Транспортно-заготівельні витрати». В кінці місяця відображені витрати розподіляють між товарами реалізованими і залишком нереалізованих на кінець місяця товарів за таким розрахунком (табл. 2.5).

Соседние файлы в папке грабова БО в галузях