Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
26
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
596.99 Кб
Скачать

3.7. Особливості обліку тари в торгових підприємствах

Під тароюрозуміють основний елемент упаковки, призначений для розміщення товарно-матеріальних цінностей і збереження їх якості в процесі транспортування і зберігання.

За зовнішнім виглядом розрізняють тару металеву, дере­в’яну, скляну, з картону і паперу, пластмаси, з тканин і нетканих матеріалів.

За характером використаннятара поділяється на інвентарну, багатооборотну та однооборотну (упаковочний матеріал).

До інвентарної належитьтара,що знаходиться в постійному користуванні підприємства (бочки, бідони, ящики тощо). Залежно від строку служби облік власної тари ведуть у складі інших необоротних матеріальних активів (зі строком служби не менше одного року) або в складі малоцінних і швидкозношуваних предметів (строк служби менше одного року).

Багатооборотна тараслужить для перевезення товарів від складу постачальника до місця зберігання і реалізації та підлягає обов’язковому поверненню постачальнику. Така тара називаєтьсязворотною. Її вартість у рахунку постачальника показується окремим рядком і оплачується понад вартість товарів.

Багатооборотна тара, на яку встановлені заставні ціни, називається заставною(ящики, пляшки, банки тощо). Застава сприяє своєчасному поверненню тари, що поставляється разом з товарами, і відшкодовується покупцеві після повернення тари.

Особливим видом тари є тара-обладнання, призначена для транспортування, тимчасового зберігання і продажу з неї продовольчих і непродовольчих товарів (контейнери, піддони, лотки тощо).

Однооборотна тара (картонні коробки, папір та інші упаковочні матеріали) використовується один раз і підлягає здаванню в утиль або знищується. Оприбуткуванню й обліку така тара, як правило, не підлягає.

До тарних матеріалівналежать матеріали, призначені для пакування товарів, виготовлення або ремонту тари. Матеріали, призначені для додаткового обладнання вагонів, барж, суден з метою забезпечення зберігання товарів при перевезенні (прокладки, щити, дріт тощо), до тарних матеріалів не відносяться і обліковуються на рахунку 201 «Сировина і матеріали».

Бухгалтерський облік тари в торгових підприємствах ведеться на таких рахунках і субрахунках (табл. 3.10).

Таблиця 3.10 бухгалтерський облік тари

Код і назва синтетичного рахунку

Код і назва субрахунку

Вид тари

11 «Інші необоротні матеріальні активи»

115 «Інвентарна тара»

Інвентарна тара, облік якої ведеться у складі інших необоротних активів

20 «Виробничі запаси»

204 «Тара і тарні матеріали»

Тара з-під матеріалів та інших предметів матеріально-технічного призначення, опла­чена понад відпускну вартість придбаних запасів

22 «Малоцінні і швидкозношувані предмети»

Інвентарна тара, облік якої згідно з обліковою політикою, прийнятою підприємством, здійснюється у складі малоцінних і швидкозношуваних предметів

28 «Товари»

284 «Тара під товарами»

Тара під товарами, що знаходяться на складі підприємства, і порожня (звільнена з-під товарів)

В торгові підприємства оборотна тара надходить від постачаль­ників разом з товарами. Тому операції по надходженню і вибуттю тари оформляються в порядку, прийнятому для оформлення товарів.

Оборотна тара під товарами відпускається постачальниками торговим підприємствам за плату за середніми відпускними цінами. Дерев’яна тара прибуткується й обліковується за цінами придбання. Нові мішки, що надходять разом з товарами, приймаються на облік за цінами першої категорії, а такі, що були в користуванні, — за ціною категорії, вказаної в товаросупровідному документі постачальника.

За деякі види багатооборотної тари, що поставляється з товарами (за ящики, бочки, бідони, скляну тару тощо) постачальником справляється з покупця застава, яка повертається після отримання від нього порожньої тари у справному стані. Багато­оборотна тара, на яку встановлені заставні ціни, обліковується за цими цінами.

Звільнену з-під товарів багатооборотну тару торгові підприємства зобов’язані повертати постачальникам або здавати товарозбиральним організаціям, які оплачують її вартість за приймальними або заставними цінами.

Законом України «Про податок на додану вартість» (п. 4.6) визначено, що вартість зворотної заставної тари не є об’єктом оподаткування. Однак, якщо протягом строку, встановленого договором, або протягом строку позовної давності з дати її одержання вона не повертається відправнику, то вартість такої тари включається до бази оподаткування ПДВ отримувача.

Різниця між вартістю придбання тари і приймальними цінами відображається на рахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності».

Тара, що прийшла до непридатності внаслідок її зносу, полом­ки (бою) або псування, оформляється відповідним актом і прибут­кується за цінами можливої реалізації. Така тара (металевий брухт, скляний бій тощо) підлягає обов’язковій здачі організаціям зі збору вторинної сировини або іншим підприємствам для переробки.

Довитрат по операціях з тароювідносяться:

  • амортизація (знос) власної інвентарної тари, тари-обладнання, а також багатооборотної заставної тари згідно з договором з постачальником;

  • витрати по очищенню та дезинфекції тари;

  • витрати на ремонт тари та списання тари внаслідок її повного зносу.

Втратами по операціях з тарою вважаються:

  • втрати від зниження якості дерев’яної і картонної тари (різниця між ціною, за якою тара була оплачена, і приймальною ціною);

  • втрати від зниження якості мішків більше ніж на одну категорію;

  • втрати від бою скляного посуду під товарами і порожнього під час перевезення, зберігання і реалізації понад встановлені нор­ми тощо.

В окремих випадках підприємство може мати доходи по операціях з тарою, зокрема:

  • у разі безоплатного отримання тари від постачальників (вар­тість тари не включено в ціну товару і не підлягає оплаті постачальнику);

  • в разі оплати постачальником або приймальною організацією поверненої тари за цінами вище раніше встановлених приймальних цін.

Облік таких доходів по операціях з тарою ведеться на рахунку 719 «Інші доходи від операційної діяльності».

По місцях зберігання облік тари ведеться за її видами і сортами в картках складського обліку або в товарній книзі, записи в якій здійснюються на підставі прибутково-видаткових документів з виведенням залишку після кожного запису. В установлені строки матеріально відповідальні особи складають звіт про рух тари і разом з прибутково-видатковими документами подають його до бухгалтерії. Перевірені товарні звіти про рух тари служать підставою для відповідних облікових записів.

Облік зворотної заставної тари.До зворотної належить багатооборотна тара, яка підлягає обов’язковому поверненню постачальникам у певний строк (металева, дерев’яна, скляна тара тощо).

Вартість такої тари в розрахункових документах постачальника зазначається окремим рядком і сплачується покупцем понад вартість затарених у неї товарів. Вартість тари, визнаної умовами договору зворотною, до бази оподаткування ПДВ не включається.

Соседние файлы в папке грабова БО в галузях