Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
613.89 Кб
Скачать

2.1. Облік надходження товарів

2.1.1. Порядок приймання товарів, придбаних у постачальників

Важливе значення в організації обліку надходження товарів на бази і склади оптового торгового підприємства має правильне документальне оформлення приймання товарів. Порядок оформлення приймання залежить від місця приймання товарів (склад постачальника чи покупця), виду поставки товарів (у тарі чи без тари), способу доставки товарів (залізничним, водним, повітряним чи автомобільним транспортом) та від інших факторів.

Для одержання товарів безпосередньо на складі постачальника чи станції (порту) призначення уповноваженій особі торгового підприємства видається довіреність типової форми, підписана керівником, головним бухгалтером і завірена печаткою. В довіреності зазначається найменування і кількість товарів, які необхідно отримати за відповідним документом (нарядом, рахунком, накладною тощо). Довіреність реєструється в спеціальному журналі, в якому виділяються графи для розписки про одержання довіреності та відмітки про її використання на підставі наданих документів.

Приймання затарених товарів на складі постачальника здійснюється за кількістю місць або за вагою-брутто. При цьому перевіряється кількість місць, вага, стан упаковки, цілість тари. Незатарений товар приймається за кількістю одиниць або вагою-нетто.

Приймання товару на залізничній станції проводиться у відповідності із залізничною накладною і вантажною квитанцією. При цьому необхідно перевірити цілість вагона, контейнера, цистерни; наявність пломб і чіткість відтисків на них; відповідність найменування вантажу і транспортного маркування на ньому даним, зазначеним у транспортному документі. Слід вимагати від органів транспорту видачі вантажу за кількістю місць і вагою.

Якщо при прийманні встановлюється пошкодження або псування вантажу, невідповідність найменування і ваги вантажу чи кількості місць даним, зазначеним у транспортному документі, одержувач зобов’язаний вимагати від транспортної організації складання комерційного акта з обов’язковою участю її представника в день одержання вантажу.

Приймання товарів на складі одержувача (оптового підприємства) проводиться за вагою-нетто і кількістю товарних одиниць згідно з даними транспортних і товаросупровідних документів (специфікацій, описів, пакувальних ярликів тощо). У разі неможливості переважування товарів без тари вага-нетто визначається шляхом перевірки ваги-брутто в момент одержання і ваги тари після вивільнення її з-під товарів. Результати перевірки оформляються актом, в якому зазначається також вага-нетто товарів, визначена шляхом вирахування з ваги-брутто ваги тари.

Якщо при прийманні товарів виявлено нестачу, то одержувач зобов’язаний призупинити подальше приймання і викликати для участі в продовженні приймання товарів і складанні двостороннього акта представника від постачальника (відправника), який повинен мати посвідчення на право такої участі. При неявці даного представника за викликом одержувача приймання товарів і складання акта про нестачу можуть здійснюватися за згодою постачальника в односторонньому порядку підприємством-одер­жувачем або за участю компетентного представника іншого підприємства чи представника громадськості підприємства-одержу­вача, призначеного наказом керівника.

Порядок приймання імпортних товарів передбачається в кон­трактах з іноземними постачальниками. Як правило, такі товари приймаються на складі торгового підприємства шляхом суцільної перевірки. При виявленні розходжень між фактично отриманими товарами і даними товаросупровідних документів нерезидента складається Акт про встановлення розходжень за кількістю та якістю імпортних товарів. Акт складається по кожному іноземному постачальнику на кожну партію одержаних товарів комісією, призначеною наказом керівника підприємства, в присутності матеріально відповідальної особи і представника іноземного постачальника, а при неможливості присутності останнього — (за згодою постачальника) компетентного представника незаінтересованої організації (експерта торгової палати або іншої особи за наявності документа, що засвідчує його право на участь у прийманні товарів).

Акти приймання товарів реєструються і зберігаються в порядку, встановленому на підприємстві-одержувачі. Вони служать юридичною підставою для пред’явлення претензії винуватцю нестачі (транспортній організації або постачальнику).

Торгові підприємства придбають у постачальників товари за відпускними (договірними) цінами з нарахуванням ПДВ. Постачальник (продавець) зобов’язаний надати покупцеві (одержувачу) за його вимогою підписану уповноваженою особою податкову накладну, яка, крім інших реквізитів, повинна містити: найменування (номенклатурний номер) товарів (робіт, послуг), їх кількість, обсяг; ціну продажу без ПДВ; ставку і суму ПДВ; загальну суму коштів, що підлягають сплаті з урахуванням ПДВ.

У разі звільнення від оподаткування у податковій накладній здійснюється запис «Без ПДВ» з посиланням на статтю 5 Закону України «Про податок на додану вартість».

Податкова накладна складається в двох примірниках у день виникнення податкових зобов’язань. Оригінал накладної надається покупцеві, копія залишається у продавця товарів як звітний і розрахунковий податковий документ.

Оригінал (видається покупцеві)

Х

ЗАТВЕРДЖЕНО: Наказ ДПА України 30.05.97 № 165 (у редакції наказу ДПА України 08.10.98 № 469) зареєстровано в Міністерстві юстиції України 28.10.98 за № 691/3131

Копія залишається у продавця

(непотрібне виділити поміткою)

Податкова накладна

Дата виписки податкової накладної 26 жовтня 200 р. Порядковий номер 203

Продавець Покупець

Особа (платник податку) — продавець

ТОВ «Бордо» ТОВ «Бордо»

Особа (платник податку) — покупець

ЗАТ «Панорама»

(назва; прізвище, ім’я, по батькові — для фізичної особи)

2

4

2

6

6

9

3

1

6

3

2

2

2

0

9

1

2

6

3

2

6

1

3

8

(індивідуальний податковий номер продавця) (індивідуальний податковий номер покупця)

Місце знаходження продавця Номер телефону

м. Київ, пр-т Перемоги, 5

Місце знаходження покупця Номер телефону

Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (продавця)

3674512

Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (покупця)

36671552

Умова продажу Договір № 45 від 24.10.2001

(форма цивільно-правового договору)

Форма проведених розрахунків Оплата з поточного рахунку

(бартер, готівка, оплата з поточного рахунку, чек тощо)

Розділ

Дата відвантаження (виконання, надання) (оплати*) товарів (робіт, послуг)

Номенклатура поставки товарів (робіт, послуг) продавця

Одиниця виміру товару

Кількість (об’єм, обсяг)

Ціна продажу одиниці продукції без урахування ПДВ

Обсяг продажу (база оподаткування) без урахування ПДВ, що підлягає оподаткуванню за ставками

Загальна сума коштів, що підлягає сплаті

20 %

0 % (реалізація на митній території)

0 % (експорт)

звільнення від ПДВ

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

І

26.10.2003

Сукня дитяча «Сонечко»

45

12,00

540,00

Х

Х

Х

26.10.2003

Сукня жіноча

20

21,83

436,67

Х

Х

Х

26.10.2003

Жакет жіночий

12

28,17

338,00

Х

Х

Х

Всього по розділу І

Х

Х

Х

1314,67

Х

Х

Х

1314,67

ІІ

Товарно-транспортні витрати

Х

Х

Х

Х

Х

Х

Х

ІІІ

Зворотна (заставна) тара

Х

Х

Х

Х

Х

Х

Х

ІV

Надано покупцеві:

надбавка (+)

Х

Х

Х

Х

Х

Х

Х

Х

знижка (–)

Х

Х

Х

Х

Х

Х

Х

Х

V

Всього за розділами І + ІІ + (–) IV

Х

Х

Х

1314,67

Х

Х

Х

1314,67

VI

Податок на додану вартість

Х

Х

Х

262,93

Х

Х

Х

262,93

VII

Загальна сума з ПДВ

Х

Х

Х

1577,60

Х

Х

Х

1577,60

* Суми ПДВ, нараховані (сплачені) в зв’язку з продажем товарів (робіт, послуг), зазначених у цій накладній, визначені вірно та відповідають сумі податкових зобов’язань продавця і включені до книги обліку продажу

Іванець О.М.

(підпис і прізвище особи, яка склала податкову накладну)

Для операцій, що оподатковуються, і операцій, звільнених від оподаткування, складаються окремі податкові накладні. Останні дають право покупцеві, зареєстрованому як платник ПДВ, на включення до податкового кредиту суми ПДВ, сплаченої постачальнику при придбанні товарів.

У будь-якому випадку продавець виписує рахунок-фактуру та товаросупровідні документи, що підтверджують факт передачі товарів покупцеві із зазначенням суми ПДВ (або того, що оплата товарів здійснюється без ПДВ).

У разі імпорту товарів документом, що засвідчує право на одержання податкового кредиту, є оформлена належним чином митна декларація та наявність платіжного документа про сплату ПДВ.

Платники податку повинні вести окремий облік по придбанню і продажу товарів щодо:

  • операцій, які оподатковуються за основною ставкою;

  • операцій, звільнених від оподаткування;

  • операцій, вартість яких не включається до складу валових витрат виробництва або обігу;

  • імпортних операцій;

  • експортних операцій (що оподатковуються за нульовою ставкою).

Для одержання такої інформації ДПАУ розроблено і затверджено дві книги:

Книгу обліку придбання товарів (робіт, послуг), яка містить порядок обліку операцій з придбання товарів (робіт, послуг) і служить підставою для можливого віднесення до податкового кредиту сум ПДВ, сплачених постачальникам у звітному періоді при придбанні товарів;

Книгу обліку продажу товарів (робіт, послуг), яка включає порядок обліку операцій з продажу товарів (робіт, послуг) і служить підставою для можливого віднесення до податкових зобов’язань сум ПДВ, нарахованих у звітному періоді у зв’язку з продажем товарів (робіт, послуг).

Книги обліку придбання і продажу товарів (робіт, послуг) повинні бути пронумеровані, прошнуровані і зареєстровані в податковому органі. Дата початку ведення книги і дата її закінчення засвідчуються підписами керівника підприємства і головного бух­галтера.

Якщо платник податку проводить операції з продажу товарів (робіт, послуг), які не є об’єктом оподаткування або звільнені від оподаткування згідно із Законом України «Про податок на додану вартість», сплачені суми до податкового кредиту не включаються, а відносяться до складу валових витрат виробництва або обігу.

Не дозволяється включати до податкового кредиту будь-які витрати зі сплати ПДВ, не підтверджені податковими накладними або митними деклараціями, а в разі імпорту робіт, послуг — актами приймання робіт (послуг) чи банківськими документами, які засвідчують перерахування коштів в оплату вартості таких робіт (послуг).

Датою виникнення права платника ПДВ на податковий кредит вважається дата здійснення першої з подій:

— або дата списання коштів з банківського рахунку платника податку в оплату вартості товарів (робіт, послуг), а в разі використаннябанківських платіжних карток чи розрахункових чеків — дата виписки відповідного документа;

— або дата одержання податкової накладної, що засвідчує факт придбання платником ПДВ товарів (робіт, послуг).

Для операцій з імпорту товарів (робіт, послуг) датою виник­нення права на податковий кредит є дата сплати ПДВ митному органу за податковим зобов’язанням.

Соседние файлы в папке грабова БО в галузях