Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
613.89 Кб
Скачать

2.2.2. Форми реалізації товарів, що застосовуються підприємствами оптової торгівлі

Оптові підприємства застосовують дві форми реалізації товарів:

  • зі складів (складський оборот);

  • транзитом (транзитний оборот).

При складській реалізації товари покупцям відпускаються і відвантажуються зі складів та баз оптового підприємства.

При транзитній реалізації товари покупцям відвантажуються безпосередньо зі складів підприємства-виробника (постачальника), минаючи проміжну ланку — склади і бази оптового підприємства.

Реалізація товарів транзитом є економічно більш доцільною, оскільки сприяє швидкому просуванню товарів від виробників до покупців і зниженню витрат обігу. Однак у випадках, коли необхідно відвантажити товари споживачам у кількості нижче транзитних норм (тобто мінімальної кількості товарів, яка може бути відвантажена у вагоні, цистерні, контейнері тощо) або потрібне комплектування, більш раціональним є складський оборот.

До переваг складської форми реалізації належать також можливість обслуговування більшої кількості покупців при відносно невеликих товарних запасах, швидкість постачання товарів у необхідному асортименті. Тому, незважаючи на зростання витрат обігу, складська форма реалізації товарів займає значне місце в оптовому товарообороті.

Оптові торгові підприємства повинні знаходити оптимальні варіанти поєднання складської і транзитної форм реалізації для своєчасного забезпечення необхідними товарами покупців.

2.2.3. Облік реалізації товарів зі складів і баз підприємств оптової торгівлі

Підприємства оптової торгівлі реалізують товари, як правило, на підставі укладених договорів купівлі-продажу. При разових поставках або відпуску товарів у невеликій кількості реалізація їх може здійснюватися без укладання письмового договору на підставі виписаних накладних і рахунків-фактур.

Відпуск товарів зі складу оптового підприємства представнику покупця здійснюється на підставі пред’явленої ним довіренос­ті і документа, що засвідчує його особу, з оформленням накладної і рахунку-фактури.

Відвантаження товарів іногороднім покупцям здійснюється на підставі наказів-накладних, виписаних комерційною службою (відділом збуту) оптового підприємства, підписаних керівником оптового підприємства або уповноваженою ним особою. При доставці оптовим підприємством товарів покупцям (роздрібним та іншим підприємствам) власним або орендованим автотранспортом оформляється товарно-транспортна накладна (ф. № 1-ТН).

Для проведення розрахунків з покупцями виписують рахунки-фактури, в яких зазначають: найменування, кількість, сорт товарів, ціну, вартість товарів, ставку і суму ПДВ, транспортні та інші послуги, що підлягають до оплати, загальну суму до оплати. Одночасно виписується податкова накладна, оригінал якої надається покупцеві (зареєстрованому як платник ПДВ), а копія залишається в оптовому підприємстві (у продавця) і служить для відповідних записів у Книзі обліку продажу товарів (робіт, послуг).

Згідно з чинним законодавством дохід від реалізації визначається за датою відвантаження товарів покупцеві (тобто за датою передачі йому права власності на товари) відповідно до базових умов поставки, узгоджених сторонами (а для робіт, послуг — за датою оформлення документів, що засвідчують їх виконання), незалежно від строку здійснення платежів. Звідси в бухгалтерському обліку оптового підприємства на відпускну (договірну) вартість товарів, відвантажених вітчизняним покупцям, здійснюється запис:

Дебет рахунку 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями»

Кредит рахунку 702 «Дохід від реалізації товарів».

Відвантажені покупцям товари за обліковою вартістю списуються з кредита рахунку 281 «Товари на складі» на дебет рахунку 902 «Собівартість реалізованих товарів».

Сума податкового зобов’язання по ПДВ, визначена за встанов­леною ставкою до суми доходу від реалізації (без ПДВ), відоб­ражається записом:

Дебет рахунку 702 «Дохід від реалізації товарів»

Кредит рахунку 641 «Розрахунки за податками».

У міру надходження коштів від покупців за відвантажені їм товари на підставі виписок банку роблять запис:

Дебет рахунку 311 «Поточні рахунки в національній валюті»

Кредит рахунку 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями».

Якщо оптовим підприємством витрати, пов’язані з придбанням товарів (крім покупної ціни), відображаються на рахунку 289 «Транспортно-заготівельні витрати», то в кінці місяця такі витрати в сумі, що відноситься до реалізованих товарів, списуються з кредита цього рахунку на дебет рахунку 902 «Собівартість реалізованих товарів». Таким чином, на дебеті рахунку 902 формується фактична собівартість реалізованих товарів, яка складається з покупної вартості товарів і витрат, пов’язаних з їх придбанням.

У кінці звітного періоду списуються на фінансові результати:

1) собівартість реалізованих товарів записом:

Дебет рахунку 791 «Результат операційної діяльності»

Кредит рахунку 902 «Собівартість реалізованих товарів»;

2) сума чистого доходу від реалізації (за вирахуванням ПДВ):

Дебет рахунку 702 «Дохід від реалізації товарів»

Кредит рахунку 791 «Результат операційної діяльності».

Крім того, на дебет рахунку 791 «Результат операційної діяльності» з кредиту рахунку 981 «Податок на прибуток від звичайної діяльності» списується сума податку на прибуток, нарахована за звітний період.

Шляхом порівняння на рахунку 791 «Результат операційної діяльності» кредитового обороту (сума одержаного доходу) з дебетовим оборотом (сума витрат для одержання такого доходу) визначається фінансовий результат (прибуток, збиток) від реалізації товарів у звітному періоді, який списується на відповідні субрахунки рахунку 44 «Нерозподілений прибуток (непокриті збитки)» записами:

1) на суму одержаного прибутку:

Дебет рахунку 791 «Результат операційної діяльності»

Кредит рахунку 441 «Прибуток нерозподілений»;

2) на суму збитку:

Дебет рахунку 442 «Непокриті збитки»

Кредит рахунку 791 «Результат операційної діяльності».

Приклад відображення в обліку операцій, пов’язаних з реалізацією товарів зі складів і баз оптового підприємства, наведено в табл. 2.6.

Соседние файлы в папке грабова БО в галузях