Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Muratov_V_G_Metrologia_tekhnol_izmer_i_pribor

.pdf
Скачиваний:
121
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
8.89 Mб
Скачать

Модуль 1. Метрологія, стандартизація, сертифікація

31

 

 

розробка (участь у розробці) національних, державних і міжгалузевих програм із забезпечення єдності вимірювань;

участь у діяльності міжнародних і регіональних організацій з метрології.

Рішення Держстандарту є обов’язковими для виконання суб’єктами підприємницької діяльності всіх форм власності в Україні.

Метрологічні центри Держстандарту України виконують роботи по створенню, удосконаленню, зберіганню й використанню державних еталонів, створенню систем передачі розмірів одиниць вимірів, розробці нормативних документів із метрології, а також здійснюють державний метрологічний контроль. Головним центром із забезпечення одиниць вимірювань є Державне НПО «Метрологія» (м. Харків). Головним органом з вимірювально-інформаційних систем є Державний НДІ «Система» (м. Львів), Головним Українським центром метрологічної служби — Державний науково-виробничий центр стандартизації й метрології (м. Київ).

Територіальні органи Держстандарту України в рамках своєї компетенції виконують на відповідній території завдання й функції Держстандарту. Територіальні центри, вирішуючи спільні завдання, розбудовують індивідуальні напрямки діяльності у видах вимірювань.

Наприклад, Одеський центр стандартизації, метрології і сертифікації (ЦСМС) є Головним центром з вимірювання вологості зерна й продуктів його переробки. Одеський ЦСМС включає до свого складу:

Метрологічний корпус (вул. Ковальська, 13), де зберігається еталонна база, виконуються повірочні та інші роботи. Тут розміщені випробувальні лабораторії з багатьох видів вимірювань, а також інформаційно-архівний відділ, де зберігається нормативна та ін. документація;

відділи Держнагляду (вул. Гефта, 10), які стежать за дотриманням стандартизації й сертифікації виробництва, продукції та систем якості. Тут же розробляють і оформляють нормативну документацію на нові види харчових продуктів і технологій;

Метрологічні центри й територіальні органи Держстандарту України можуть заключати договори із суб’єктами підприємницької

32

В. Г. Муратов. Метрологія, технологічні вимірювання та прилади

 

 

діяльності на проведення ремонту й калібрування ЗВТ, метрологічної експертизи документації, акредитації вимірювальних лабораторій, методик виконання вимірювань і т.д.

Державна служба єдиного часу й еталонних частот здійснює міжрегіональну й міжгалузеву координацію й виконання робіт із забезпечення єдності вимірів часу й частоти, а також параметрів обертання Землі.

Державна служба стандартних зразків складу й властивостей речовин і матеріалів здійснює міжрегіональну й міжгалузеву координацію й забезпечує виконання робіт з розробки й використання цих стандартних зразків.

Державна служба стандартних довідкових даних про фізичні константи й властивості речовин і матеріалів здійснює міжрегіональну й міжгалузеву координацію й забезпечує виконання робіт з розробки й використання стандартних довідкових даних .

Метрологічні служби центральних органів виконавчої влади, під-

приємств і організацій (що раніше називалися відомчими), орга-

нізовують і виконують роботи із забезпечення єдності вимірів у сфері своєї діяльності, основні з яких:

yорганізація й здійснення метрологічного контролю й нагляду;

yрозробка методик виконання вимірювань, методик метрологічної атестації, повірки й калібрування ЗВТ;

yорганізація й проведення державних випробувань, калібрування й ремонту ЗВТ.

Положення про метрологічні служби розробляються згідно з типовими Положеннями й затверджуються Держстандартом України.

1.7. Склад метрологічного забезпечення

Основою метрологічного забезпечення єдності вимірювань на рівні законодавчої метрології є гармонізація метрологічних норм і правил України з рекомендаціями й документами відповідних міжнародних організацій шляхом закріплення їх законодавчими актами й стандартами. Тим самим законодавча метрологія сприяє розвитку міжнародних економічних і торговельних зв’язків, сприяє взаєморозумінню в міжнародному метрологічному співробітництві.

Модуль 1. Метрологія, стандартизація, сертифікація

33

 

 

Метрологічне забезпечення єдності вимірювань

Цілі

 

С к л а д о в і ч а с т и н и

 

 

 

 

 

 

 

– Підвищення ефек-

 

 

 

 

 

 

 

Наукова

 

Технічна

Організаційна

тивності управління

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

виробництвом, якіс-

 

– Розробка мето-

 

– Повірка, калі-

 

тю та безпечністю

 

 

– Удосконалення

продукції (процесів

 

дів та методик

 

брування і ремонт

й послуг)

 

вимірювання

 

ЗВТ

метрологічної

 

 

служби

– Отримання нових

 

– Обґрунтування

 

– Метрологічна

 

 

– Планування,

даних при дослі-

 

вимог до нових

 

атестація мето-дик

дженні

 

ЗВТ

 

вимірювань, атес-

контроль робіт

– Гармонізація

 

– Розробка пре-

 

тація ЗВТ

з метрологічного

 

 

забезпечення

Українських націо-

 

цизійних ЗВТ і

 

– Експертиза

 

 

– Підготовка

нальних стандартів

 

способів переда-

 

нормативно-

 

 

метрологів

та інших НТД з між-

 

чі розмірів оди-

 

технічної доку-

 

 

– Створення

народними

 

ниць ФВ

 

ментації (НТД)

 

 

інформаційного

 

 

– Узагальнення

 

– Розробка алго-

 

 

досвіду

 

ритмів і програм

банку даних з

 

 

– Розробка про-

 

для автоматизації

метрології та ЗВТ

 

 

грам розвитку

 

робіт з метроло-

– Видання НТД з

 

 

 

метрологічного

 

 

вимірювань

 

гічного забезпе-

 

 

– Розробка

 

чення

забезпечення

 

 

 

 

 

 

метрологічного

 

– Державні випро-

 

 

 

забезпечення

 

бування

 

 

 

 

 

– Узгодження

 

 

 

 

 

стандартів та НТД

 

 

 

 

 

з методами і засо-

 

 

 

 

 

бами вимірювання

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 1.1. Структура метрологічного забезпечення єдності вимірювань в Україні

На рівні фундаментальної й практичної метрології нормативноправовою основою метрологічного забезпечення досліджень, роз-

робки, виробництва й експлуатації всіх видів техніки, засобів вимі-

рювання і контролю, служать законодавчі акти, стандарти й ін. нормативно-технічна документація (НТД), які встановлюють систе-

34

В. Г. Муратов. Метрологія, технологічні вимірювання та прилади

 

 

му одиниць ФВ, метрологічні характеристики, єдині методи вимірювань, контролю й випробувань.

У сучасних умовах метрологічне забезпечення, як показано на рис. 1.1, має наукову, технічну й організаційну складову своєї діяльності наукових установ і виробничих підприємств, адміністративних органів і окремих фахівців, спрямовану на досягнення єдності й необхідної точності вимірів і контролю, а також на підтримку в працездатному стані парку ЗВТ, засобів наукового приладобудування й технологічного устаткування високої точності.

Державні і відомчі метрологічні служби володіють необхідною матеріальною основою метрологічного забезпечення: науково-до- слідними, вимірювальними і випробувальними лабораторіями (центрами), еталонноюбазою, контрольно-вимірювальнимівипро- бувальним устаткуванням, сучасними ЗВТ, комп’ютерними технологіями з відповідним алгоритмічним і програмним забезпеченням.

Організаційною основою метрологічного забезпечення служить удосконалювання метрологічної служби України, підготовка фахівців-метрологів, видання НТД .

1.8. Повірка і калібрування ЗВТ. Методи повірки (калібрування)

В залежності від приналежності ЗВТ сферам Державного чи відомчого нагляду і контролю, ЗВТ розділяють на дві групи. До однієї входять ЗВТ державних підприємств, які підлягають обов’язковій Державній повірці, до другої — ЗВТ інших форм власності, що підлягають добровільному відомчому калібруванню.

Повірка ЗВТ — це процес виконання обумовлених в НТД операцій по встановленню придатності окремо взятого екземпляра ЗВТ до застосування за призначенням. Повірка встановлює, чи перебувають метрологічні характеристики ЗВТ у заданих межах, чи немає у ЗВТ несправних або недостатньо надійних деталей та вузлів.

Згідно з цим до ЗВТ відносять вимірювальні пристрої, властивості яких регламентовані в НТД метрологічними характеристи-

ками (МХ). Тому використання на виробництві нестандартних ЗВТ з незатвердженими в НТД МХ заборонено.

Модуль 1. Метрологія, стандартизація, сертифікація

35

 

 

До операцій по повірці усіх ЗВТ входять: зовнішній огляд, повірка положення стрілки у нульовій поділці шкали, встановлення похибки і варіації вимірювання. У приладів з додатковими сигнальними та іншими перетворюючими пристроями і реєструючими ЗВТ проводять додаткові операції, пов’язані з цими пристроями. Повірку проводять за допомогою зразкових ЗВТ (розрядних еталонів), які повинні мати в 3…10 разів меншу похибку вимірювання, ніж робоче ЗВТ, що повіряється.

ПовіркапроводитьсяорганамиДержстандарту. Фізичніособи, атестовані в якості державних повірителів, виконують цю роботу згідно з нормативними документами, затвердженими за результатами приймальних випробувань цього типу ЗВТ. Результатом повірки є підтвердження придатності (непридатності) ЗВТ до застосування за призначенням. При позитивному результаті на ЗВТ і (або) в НТД наноситься відбиток тавра про повірку і (або) видається «Посвідчення про повірку». При негативномурезультатівідбитоктаврапроповіркуй«Посвідченняпроповірку» анулюються і виписується «Повідомлення про непридатність» або робиться відповідний запис у технічній документації.

Розрізняють наступні види повірки:

первинна повірка, яку проводять при випуску ЗВТ з виробництва й ремонту;

періодична, коли в процесі експлуатації або зберігання ЗВТ повіряють через певні проміжки часу;

позачергова — до настання терміну чергової періодичної повірки, якщо необхідно засвідчити метрологічну справність ЗВТ, наприклад, коли ЗВТ встановлюють в якості комплектуючого виробу після витікання половини гарантійного строку, установленого для нього при випуску в обіг;

інспекційна, яку проводять при інспектуванні підприємства органом Державного метрологічного нагляду;

експертна повірка проводиться при виникненні спірних питань по МХ, справності й придатності ЗВТ до застосування;

заелементна, проводиться для визначення відповідності НТД метрологічних характеристик ЗВТ за метрологічними характеристиками його елементів;

комплектна, коли метрологічну справність визначають для ЗВТ як єдиного цілого.

36

В. Г. Муратов. Метрологія, технологічні вимірювання та прилади

 

 

Повірці, згідно ДСТУ 2708-94, підлягає кожний екземпляр ЗВТ, атестації (ДСТУ 3215 — 95) — або тип ЗВТ, або окремі його екземпляри.

Калібрування ЗВТ — це сукупність операцій, виконуваних з метою визначення й підтвердження дійсних значень метрологічних характеристик і (або) придатності до застосування ЗВТ. Під придатністю ЗВТ розуміють відповідність його МХ раніше встановленим у НТД значенням або певним умовам замовника.

Необхідність калібрування ЗВТ, що не підлягають Державному нагляду й контролю при експлуатації, визначається їхнім користувачем. Ці ЗВТ калібрують при випуску з виробництва і державних випробуваннях або, наприклад, при ввозі в Україну партіями.

Калібрування замінило раніше існуючі в Україні відомчі повірку й метрологічну атестацію. На відміну від повірки, калібрування є добровільною операцією, яка може проводитися кожною метрологічною службою (або фізичною особою) при наявності належних умов і кваліфікації персоналу. Головною вимогою до калібрування служить дотримання єдності вимірювань шляхом прив’язки робочого ЗВТ, що випробовується, до національного еталона.

Держстандарт здійснює акредитацію калібрувальних і вимірю-

вальних лабораторій метрологічних служб підприємств і організацій на право проведення калібрування і вимірювань у сфері розширеного Державного метрологічного нагляду. При позитивному результаті акредитації видається атестат акредитації, після чого така лабораторія може починати працювати.

Метрологічні служби центральних органів виконавчої влади і уповноважені ними підприємства і організації здійснюють акреди-

тацію калібрувальних і вимірювальних лабораторій підприємств і організацій, що належать до сфери їхнього керування.

Оскільки калібрувальна служба України перебуває на стадії створення [13], виникають протиріччя. З однієї сторони, підприємства мають право самостійно організувати в себе калібрування ЗВТ і не зацікавлені (у відсутності конкуренції) у тому, щоб акредитуватися

вкомпетентних органах на право проведення калібрувальних робіт.

Зіншого боку, відірваність підприємств від державної системи передачі розмірів одиниць і державних еталонів може призвести до втрати точності і достовірності результатів вимірювань.

Модуль 1. Метрологія, стандартизація, сертифікація

37

 

 

Методи повірки (калібрування). Допускається застосування чотирьох методів повірки (калібрування) ЗВТ [39]: безпосереднє звірення з еталоном, звірення за допомогою компаратора, прямі вимірювання ФВ і непрямі вимірювання ФВ.

Метод безпосереднього звірення заснований на проведенні одно-

часних вимірювань однієї й тієї ж ФВ еталонним ЗВТ і тим, що повіряють (калібрують). Наприклад, зразок довжини вимірюють еталонною та технічною лінійками. При цьому визначають абсолютну похибку вимірювань, приймаючи показання еталона за дійсне значення ФВ. Метод простий, наочний, піддається автоматизації.

Метод звірення за допомогою компаратора. Часто немає потре-

би або не можливо встановити значення похибок ЗВТ, але необхідно знати, чи знаходяться ці похибки в заданих для них межах. Для цього використовують компаратори — пристрої порівняння з логічним вихідним сигналом «1» або «0». З їхньою допомогою порівнюють одну з одною міри або вимірювальну величину з окремими від компаратора мірами. Про значення вимірювальної величини судять по значенню еталонної міри або загальному значенню використаних для вимірювання мір. Прикладом компараторів слугують:

yрівноплечі ваги, коли на одну їхню чашку кладуть еталонні гирі, а на іншу — гирю, яку повіряють. При цьому встановлюють, між якими значеннями мас еталонних гир знаходиться значення маси гирі, яку повіряють;

yтеплове поле, яке створюють за допомогою термостата для порівняння показань еталонного термометра і термометра, що повіряють;

yполе кислотності, яке створюють за допомогою еталонних буферних розчинів для порівняння показань аналізаторів (рН-метрів) рідини;

yполе вологості, що створюють еталонними вакуум-тепловими установками для повірки вологомірів сипких матеріалів;

yспеціальні електронні мікросхеми (компаратори) для порівняння рівнів еталонного і вимірюваного сигналів напруги, частоти або струму.

Метод прямих вимірювань застосовують, коли випробовуваний ЗВТ можна звірити з еталонним у певних межах вимірювань. Цей метод аналогічний методу безпосереднього звірення, але тут звірен-

38

В. Г. Муратов. Метрологія, технологічні вимірювання та прилади

 

 

ня здійснюють на всіх числових відмітках шкали кожного діапазону ЗВТ, що повіряють (калібрують).

Повірку, наприклад, технічного омметра проводять таким чином. Спочатку після зовнішнього огляду до омметра підключають еталонний імітатор вхідного сигналу — магазин опорів. За допомогою цього магазину встановлюють стрілку омметра почергово на всі числові поділки його шкали, одночасно фіксуючи показання магазина опорів. Далі розраховують похибки вимірювання як відхилення показань омметра і еталонного магазина опорів.

Метод непрямих (косвених) вимірювань застосовують, коли дій-

сні значення вимірюваних ФВ неможливо визначити прямими вимірюваннями, або коли непрямі вимірювання виявляються точнішими, ніжпрямі. Наприклад, приповірці(калібруванні) вольтметрапостійного струму еталонним амперметром установлюють силу струму, одночасно вимірюючи опір. Метод зазвичай застосовують в установках автоматичної повірки (калібрування).

1.9. Еталони і повірочні схеми

Основою забезпечення єдності і правильності вимірювань в Україні є Державна система еталонів одиниць вимірювань. Еталони — це національне надбання будь-якої держави. Еталони кла-

сифікують на первинні, вторинні і робочі.

Первинний еталон відтворює одиницю ФВ із найвищою точністю, досягнутої в даній області вимірювань на сучасному рівні науково-технічних досягнень. Первинний еталон може бути між-

народним або національним (державним).

Міжнародні еталони зберігає і підтримує Міжнародне бюро мір і ваг. Найголовнішим завданням МБМВ є систематичне звірення національних еталонів найбільших метрологічних лабораторій різних країн з міжнародними еталонами, а також і між собою, що необхідно для забезпечення достовірності, точності і єдності вимірювань як однієї з умов міжнародних економічних зв’язків. Установлені певні періоди звірення. Наприклад, еталони метра і кілограма звіряють кожні 25 років, а електричні і світлові еталони — один раз у 3 роки.

Прикладом найважливішого міжнародного багатозначного етало-

наслужитьМіжнароднаПрактичнаТемпературнаШкала(МПТШ-68),

Модуль 1. Метрологія, стандартизація, сертифікація

39

 

 

прийнята в 1968 році в якості міжнародного стандарту і уточнена в 1990 році у версії ITS — 90: Міжнародна Температурна Шкала

(МТШ-90).

В якості опорних точок (еталонів окремих значень) тут використовують відтворювані температури зміни агрегатного стану ряду речовин. Крім того, стандарт визначає типи застосовуваних еталонних ЗВТ у всьому діапазоні температур. Поряд з основними фіксованими опорними точками шкали, перелік яких наведено в таблиці 1.4, є вторинні точки відліку, перераховані в таблиці 1.5.

Таблиця 1.4.

Перелік основних фіксованих (реперних) точок МТШ-90

Найменування

Температура,

Оцінна

Еталонне ЗВТ

опорної точки

К

похибка, К

 

Потрійна точка рівно-

13,81

0,01

 

важного водню

 

 

 

 

Точка кипіння рівно-

 

 

 

важного водню при

17,042

0,01

 

тиску

 

 

 

 

333,6 Па = 25 / 76 атм

 

 

 

Точка кипіння рівно-

20,28

0,01

 

важного водню

 

від 13,81К

 

 

Точка кипіння неону

27,102

0,01

до 903,89 К — платиновий

Потрійна точка кисню

54,361

0,01

термометр опору ТСП

Точка кипіння кисню

90,188

0,01

 

Потрійна точка води

273,16

0,01

 

 

 

 

 

 

 

 

Точка кипіння води

373,16

0,005

 

 

 

 

 

 

 

 

Точка затвердіння

692,73

0,03

 

цинку

 

 

 

 

Точка затвердіння

 

 

від 903,89 до 1337,58 К —

срібла

1235,08

0,2

термопара ТПП: платина

 

— платинородійова

 

 

 

 

 

 

(10%Rh)

Точка затвердіння

1337,58

0,2

понад 1337,58 К –

золота

спектральний пірометр

 

 

40 В. Г. Муратов. Метрологія, технологічні вимірювання та прилади

 

 

Таблиця 1.5.

Вторинні точки відліку МТШ-90

 

 

 

 

 

Стан рівноваги

Темпера-

Стан рівноваги

Темпера-

тура, К

тура, К

 

 

Потрійна точка нормального

13,956

Точка кипіння ртуті

692,81

водню

 

 

 

Точка кипіння нормального

20,397

Точка кипіння сірки

717,824

водню

 

 

 

Потрійна точка неону

 

Точка затвердіння

 

 

24,555

евтектичного сплаву міді

821,38

 

 

з алюмінієм

 

Потрійна точка азоту

63,148

Точка затвердіння сурми

903,89

Точка кипіння азоту

77,348

Точка затвердіння

933,52

 

алюмінію

Точка сублімації двоокиси вуг-

194,674

Точка

1357,6

лецю

 

затвердіння міді

 

Точка затвердіння ртуті

234,288

Точка затвердіння нікелю

1728

Точка замерзання води

273,15

Точка затвердіння

1767

 

кобальту

Потрійна точка дифенильного

300,02

Точка затвердіння

1827

ефіру

палладія

Потрійна точка бензокарбоно-

395,52

Точка затвердіння

2045

вої кислоти

 

платини

 

Точка затвердіння індію

429,784

Точка затвердіння родію

2236

Точка затвердіння вісмуту

544,592

Точка затвердіння іридію

2720

Точка затвердіння кадмію

594,258

Точка затвердіння воль-

3600

 

фраму

 

Точка затвердіння свинцю

600,652

 

 

Національний еталон затверджується в якості вихідного

національним органом з метрології — Держстандартом України. Національні (державні) еталони очолюють державні перевірочні схеми (рис. 1.2). Державні еталони, що відтворюють одиницю ФВ у різних діапазонах значень, утворюють комплекс державних еталонів.

Еталон-копію застосовують замість державного для передачі розміру одиниці ФВ.

Еталон-свідок застосовують для перевірки незмінності розміру одиниці, відтвореної державним еталоном.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]