Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Muratov_V_G_Metrologia_tekhnol_izmer_i_pribor

.pdf
Скачиваний:
121
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
8.89 Mб
Скачать

Модуль 2. Прилади ДСП. Вимірювання переміщень, зусиль...

161

Вимірювальні перетворювачі «САФІР» і «Сапфир 22Р», залежно від модифікації, позначають цифровим шифром. Зручнішим є маркування приладів «Агат» і «Сапфир-22» наступними літерними позначеннями вимірюваного параметра: ДА — абсолютного тиску; ДИ — надлишкового тиску; ДИВ — тиску-розрідження; ДД — різниці тисків і ДГ — гідростатичного тиску (застосовуваного для вимірювання рівня рідин, як описано в розділі 11.1). Кожний з них має ряд модифікацій, що відрізняються діапазоном виміру, класом точності (0.25; 0.5; 1.0), виконанням і т.д.

На рис. 8.8 наведена принципова схема вимірювального блоку «Сапфир 22Р-ДИ». Чутливий елемент являє собою пластину 1 мембранного тензомодуляз монокристалічного сафіру із кремнієвими плівковими тензорезисторами 2, включеними в чотири плеча мостової схеми. Тензомодуль закріплено на підставці 3 і відділено від вимірюваного середовища двома розділовими мембранами 4 і 5. Замкнені порожнини між тензомодулем і мембранами заповнені поліметилсилоксановою рідиною 6.

Рис. 8.8. Схема тензометричного ПП тиску

В «плюсову» камеру подають вимірюваний тиск Р1, а в «мінусову» камеру дифманометра (ДД) — тиск Р2. При цьому «мінусова» камера перетворювачів абсолютного тиску (ДА) вакуумована й герметизована, а у інших модифікаціях з’єднується з атмосферою.

Вимірювана різниця тисків Р1 Р2 впливає на тензомодуль з боку «плюсової» камери через мембрани 4, 5 і рідину 6. Це приво-

162

В. Г. Муратов. Метрологія, технологічні вимірювання та прилади

 

 

дить до прогину пластини 1 і, відповідно, до розбалансу тензомоста 2. Електричний сигнал з тензомодуля передається з порожнини робочого тиску у вбудований електронний пристрій 7 по дротах через герметичний вивід 8. Вбудований електронний пристрій 7 змонтований на двох платах з використанням спеціалізованої мікросхеми попереднього посилення й нормалізації електричного сигналу від тензомодуля. Тут же є два потенціометри — коректори діапазону

йнуля вихідного сигналу, використовувані при налагодженні.

Укомплекті з вимірювальним блоком типу «Сапфір-22Р» працює блок живлення й захисту типу БП-36, який забезпечує живлення первинного перетворювача, формування вихідного сигналу 0…5 мА, 0…20 мА, 4…20 мА, а також обмеження струму у вимірювальних ланцюгах для запобігання іскріння (вибухобезпечне виконання).

9. ВИМІРЮВАННЯ ТЕМПЕРАТУРИ

Найважливішим технологічним параметром є температура, вимірювання якої здійснюють за допомогою значного числа методів і схем. ЗВТ для вимірювання температури називають термометрами. ОдиницеювимірюваннятемпературивсистеміСІєградусКельвіна. Однак, переважна більшість термометрів має шкали, виражені в градусах Цельсія. Найпоширенішими є наступні стандартні шкали ЗВТ температури: [-50…50; 0…100; 0…150; 0…300; 0…450; 0…600; 0…900; 0…1200] °С.

Залежно від необхідного діапазону вимірювання, точності й зручності вимірювання температури в харчовій промисловості застосовують рідинні, біметалічні, дилатометричні, манометричні, термоелектричні (термопари), фотоелектричні термометри і термометри опору.

9.1. Вимірювальні прилади і ПП температури

9.1.1. Скляні рідинні термометри

Принцип дії скляних рідинних термометрів заснований на тепловому розширенні термометричної рідини, розміщеної в термометрі.

Модуль 2. Прилади ДСП. Вимірювання переміщень, зусиль...

163

У якості заповнюючих рідин застосовують ртуть, толуол, етиловий спирт, гас та ін. Ртутні термометри дозволяють вимірювати температуру в діапазоні від –35 до 600 °С, толуолові від — 90 до 200 °С, спиртовівід— 80 до70 °С, гасовівід— 60 до300 °С. Найточнішими є ртутні термометри, які бувають зразковими, лабораторними й технічними. Інші термометри випускаються лише як технічні.

Скляні рідинні термометри (рис. 9.1) складаються із чутливого елемента — термобалона 1, капіляра 2, шкали 3 і оболонки 4. При зміні вимірюваної температури рідина, яка їх заповнює, міняє свій об’єм, що виражається в переміщенні її стовпа в капілярі уздовж шкали.

Ртутні термометри при цьому можуть додатково мати пристрій, котрий сигналізує: його нерухомі контакти замикаються стовпчиком ртуті, яка переміщається по капіляру. Однак на виробництві ці термометри не знайшли широкого застосування.

а) б)

Рис. 9.1. Скляний рідинний термометр: а) — прямий; б) — кутовий

Залежно від форми нижньої частини скляні термометри бувають прямими й кутовими. Точність скляних термометрів характеризується діапазоном вимірювання й ціною поділки шкали.

9.1.2. Біметалічні термометри

Біметалічні термометри в основному застосовують у схемах сигналізації й позиційного регулювання температури в інтервалі —

164

В. Г. Муратов. Метрологія, технологічні вимірювання та прилади

 

 

60…300 °С. Чутливий елемент — біметалічна пластина (рис. 9.2), зварена із двох шарів металів 1 і 2, що мають різні коефіцієнти лінійного розширення. Найчастіше це латунь -інвар або сталь-інвар, де сплав інвар має дуже низький, практично нульовий, коефіцієнт лінійного розширення. При нагріванні біметалічна пластина, закріплена одним кінцем, згинається у бік металу з меншим коефіцієнтом, переміщуючи шток 3, з’єднаний з одним із перетворювачів переміщення, наприклад, розглянутим раніше релейним ПП. Рідше застосовують біметалічні спіралі 4 для перетворення температури в показання стрілки 5. Такі термометри мають низький клас точності 4, 6 і нижче (клас індикаторів).

Рис. 9.2. Біметалічні термометри: а) — біметалічна пластина; б) —

біметалічна спіральна пружина

9.1.3. Дилатометричні термометри

Дилатометричні датчики-реле застосовують у системах сигналізації й двопозиційного регулювання температури неагресивних газів і рідин у межах діапазону вимірювання від — 30 до + 350 °С. Принцип дії заснований на використанні теплового лінійного розширення твердих тіл (стрижнів, пластинок, спіралей). На рис. 9.3 показаний дилатометричний датчик-реле температури типу ТУДЭ.

Чутливий елемент складається з латунної або сталевої трубки 1, що має високий коефіцієнт лінійного розширення, всередині якої роз-

Модуль 2. Прилади ДСП. Вимірювання переміщень, зусиль...

165

міщений стрижень 2 з інвару. Нижній кінець трубки 1 зварений заодно зі стрижнем 2, а верхній закріплено в штуцері 3. У головці 4 розміщений важель 5, що зчленований зі стрижнем 2, і за допомогою пружини (тут не показаної) діє на електроконтактний механізм 6.

При зміні вимірюваної температури довжина трубки 1 змінюється, а стрижня 2 — ні, що спричиняє зміну положення важеля 5 і сили дії на електроконтактний механізм. Рівень сили, при якій механізм спрацьовує, задають положенням ручки гвинта-задатчика 7, що має шкалу в градусах Цельсія.

Рис. 9.3. Дилатометричний датчик-реле температури типу ТУДЭ

Длявимірюваннятемпературинижнючастинутермометра(трубку 1) повністю занурюють в робоче середовище. Класи точності дилатометричних і біметалічних термометрів однакові.

9.1.4. Манометричні термометри

Манометричний термометр, показаний на рис. 9.4, являє собою термосистему постійного об’єму V = const, що складається із чутливого елемента (термобалона) 1, що поринає в середовище з вимірюваною температурою Т, манометра 3, шкала якого виражена °С, і лінії зв’язку між ними — капілярної трубки 2. Капілярні трубки при цьому виготовляють із міді або сталі із зовнішнім діаметром 2,5 мм, а внутрішнім — 0,35 мм. Довжину капіляра вибирають із

166

В. Г. Муратов. Метрологія, технологічні вимірювання та прилади

 

 

наступного стандартного ряду: 1, 1.6; 2, 4, 6, 10, 16, 25, 40, 60 м.

Від ушкоджень капіляри захищають металевою оболонкою (бронешлангом).

Принцип дії манометричних термометрів можна пояснити за допомогою відомого рівняння для газів: PV = RT. При V = const воно набуває вигляду: Р = кТ, де к = R/V — коефіцієнт пропорційності. Отже, при постійному об’ємі V термосистеми тиск Р в ній прямо пропорційний вимірюваній температурі Т.

Рис. 9.4. Манометричний термометр типу ТППпСК

Термосистеми манометричних термометрів заповнюють газом, рідиною або їх сумішшю, що визначає їхню назву: газові, рідинні або конденсаційні термометри.

Газові манометричні термометри працюють у діапазоні [-150… 600] °С, рідинні — у діапазоні [-150…300] °С, а конденсаційні — у діапазоні [-50…300] °С. Вони мають класи точності 1, 1.5, 2.5.

Розрізняють манометричні термометри, що показують, сигналізують і самописні (з дисковою діаграмою). При цьому конструкції пристроїв цих термометрів, що показують і сигналізують, ідентичні з тими, які застосовуються у розглянутих нами технічних манометрах. Привод діаграми самописних термометрів такий же, як у механічних годинників — з ручним заведенням пружини.

9.1.5. Термоелектричні термометри

Термоелектричні термометри широко застосовують у промисловості для вимірювання температур рідин, газів і поверхонь устаткування.

Модуль 2. Прилади ДСП. Вимірювання переміщень, зусиль...

167

Принцип дії термоелектричних термометрів заснований на виникненні термо-е.р.с. в електричному замкненому колі, складеному із двох різнорідних провідників (термопари). Величина цієї термо-е.р.с. пропорційна різниці температур місць з’єднання термоелектродних дротів — «гарячого» і «холодного» спаїв. Для вимірювання термо-е.р.с. «холодний» спай розривають і послідовно з «вільними кінцями» термопари включають мілівольтметр.

Термоелектричні термометри, згідно із ДСТУ 2857-94, бувають 12 видів, які відрізняються між собою матеріалами використаних провідників. Характерним для харчової промисловості є застосування наступних термопар: хромель-копелевих (ТХК), хромельалюмелевих (ТХА) і платинаплатинородійових (ТПП). Їхні номінальні статичні характеристики перетворення (НСХ) позначають, відповідно, так: ХК (L), ХА (K) і ПП (S). У дужках тут зазначені їхні міжнародні позначення.

ТХК застосовують у діапазоні температур [–50…600]°С і короткочасно до 800 °С, ТХА — у діапазоні [–50…1200]°С і короткочасно до 1300 °С, а ТПП — у діапазоні [0…1300]°С і короткочасно до 1600 °С.

Термоелектричні термометри характеризуються класами точності 1 і 2 — для ТПП, 1, 2, 3 — для ТХА й 2, 3 — для ТХК. Самі класи точності при цьому визначаються за межами припустимої основної похибки, що розраховується за формулою:

Еt = ±(к1 + к2t),

(9.1)

де t — вимірювана температура; к1, к2 — постійні коефіцієнти, значення яких визначені градуюванням і класом точності термопари.

Для правильного вибору ПП потрібно знати його інерційність, яку визначають показником теплової інерції ε. Згідно ДСТУ285794 значення εвизначають за графіком перехідного процесу термопари в режимі простого охолодження після стрибкоподібного переносу ПП із гарячої води з температурою 50…100 °С у воду з температурою 15…20 °С. Показник теплової інерції εвизначають як відрізок часу, за який зміна термо-е.р.с. термопари склала 0,63 від максимального в даному перехідному процесі.

Конструкція термоелектричного термометра, показана на рис. 9.5, передбачає захисний чохол 1, у торцевій частині якого розміщений чутливий елемент — «гарячий спай» 2, що являє собою скручені й зварені між собою провідники термопари. У чохлі про-

168

В. Г. Муратов. Метрологія, технологічні вимірювання та прилади

 

 

відники ізольовано між собою керамічним намистом 3, вільний простір тут заповнений порошком 4 з високою теплопровідністю для зниження інерційності термометра. Для зручності використання термопара має монтажну головку 5. При відгвинченій кришці 6 видно монтажні гвинти 7, до яких підключають з’єднуючі проводи.

Залежно від кількості не зв’язаних між собою чутливих елементів, змонтованих у захисному чохлі, розрізняють одинарні й подвійні термоелектричні термометри. Один чутливий елемент подвійного ПП використовують, наприклад, у системі контролю, а інший — у системі регулювання температури.

Рис. 9.5. Термоелектричний термометр (термопара)

Нарис. 9.6 показанітиповісхемиз’єднаннятермопар. Послідовне з’єднання термоелектричних термометрів (рис. 9.6а) дозволяє одержати сумарний температурний сигнал від просторово розподіленого об’єкта, наприклад, приміщення, що кондиціонують, при наявності засобів обчислення визначити середню температуру об’єкта. Зустрічно-послідовне з’єднання термопар (рис. 9.6б) дозволяє вимірювати різницю двох температур t1 — t2 об’єкта.

а)

б)

Рис. 9.6. Типові схеми з’єднання термопар: а) послідовне з’єднання тер-

моелектричних термометрів; б) зустрічно-послідовне з’єднання термопар

Модуль 2. Прилади ДСП. Вимірювання переміщень, зусиль...

169

Подвійний термоелектричний перетворювач, чутливі елементи якого мають однакове градуювання, але різну інерційність, називають швидкісною термопарою. Його перехідна характеристика відповідає характеристиці реального диференціатора, коли амплітуда вихідного сигналу ПП пропорційна швидкості dt/dτ зміни температури t, а при t = const стає рівною нулю. У цьому легко переконатися при графічному вирахуванні експоненти перехідного процесу одного чутливого елемента з експоненти іншого, коли вони відрізняються тільки своєю інерційністю. Швидкісну термопару застосовують для введення сигналу з похідної вимірюваної температури у відповідний регулятор.

Термоелектричні термометри підключають до вторинних приладів за допомогою тих же термоелектродних дротів, які утворюють термопару. Застосування для цих цілей мідних або інших дротів призводить до виникнення нових термопар у місцях підключення термо-е.р.с., які не зрівноважують один одного, що приводить до великої похибки вимірювання. Тому використовують спеціальні термокомпенсаційні проводи, які при з’єднанні з термоелектричним термометром не викликають значної похибки вимірювання. У довідковій літературі приводиться опис термокомпенсаційних дротів для всіх типів термоелектричних термометрів [6].

9.1.6. Термометри опору

Термометри опору (ТО) застосовують у промисловості для вимірювання температур газів, рідин і технологічних поверхонь.

Принцип дії термометрів опору заснований на залежності електричної провідності металів (дротові ТО) і напівпровідників (термістори, позистори) від температури.

Згідно із ДСТУ 2858-94 чутливий елемент дротового ТО являє собою платиновий, мідний або нікелевий дріт, намотаний бифілярно на керамічний або інший каркас.

Сучасні платинові й мідні ТО мають класи допуску А, В, С, а нікелеві — тільки С. Кожному класу відповідають свої коефіцієнти адитивної і мультиплікативної складових у формулі розрахунку меж припустимої основної похибки термометрів опору:

R = ± (к1 + к2t)

(9.2)

170

В. Г. Муратов. Метрологія, технологічні вимірювання та прилади

 

 

Показник теплової інерції εтермометрів опору визначають так само, як у випадку термоелектричних термометрів

Увиробничих умовах перевірку працездатності ТО можна здійснити за реперними точками — температурі плавлення льоду й кипіння води, порівнявши результати вимірів зі значеннями НСХ конкретно взятогоТО.

Номінальні статичні характеристики перетворення дротових термометрів опору, названі градуюванням, позначаються цифрою (значення опору R0 термометра при 0 °С) і буквою (матеріал провідника:

М— мідь, П — платина, Н — нікель). Термометри опору випуска-

ють зі значенням R0 згідно з таким рядом: 1, 5, 10, 50, 100, 500, 1000 Ом. Зі збільшенням R0 чутливість ТО зростає. Найпоширеніші термометри градуювання 50П, 100П и 50М, 100М.

УСРСР нікелеві термометри не випускалися, платинові мали класи

точності (допуску) 1 та II і мали градуювання гр.20 (R0 = 10 Ом), гр.21 (R0 = 46 Ом) ігр.22 (R0 = 100 Ом). МіднітермометрималикласиII таIII і градуювання гр.23 (R = 53 Ом) та гр.24 (R0 = 100 Ом).

Рис. 9.7. Дротовий термометр опору

Конструкція термометра опору, що показана на рис. 9.7, передбачає наявність захисного чохла 2, який захищає чутливий елемент 1 від механічних та хімічних ушкоджень. Чохол буває різної довжини, товщини й матеріалу. Це визначає відповідно глибину установки датчика в об’єкті, припустимі тиски й агресивність середовища, де вимірюють температуру. Чутливий елемент 1, розташований наприкінці захисного чохла 2, з’єднано з монтажними контактами 3проводами, які просмикнуто крізь керамічне намисто 4, щоб уникнути короткого замикання. Контакти 3 розташовано в пластмасовій

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]