Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій Корпоративне управління.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
463.36 Кб
Скачать

1.2. Роль і функції наглядової ради

Наглядова рада представляє інтереси акціонерів у перерві між проведенням загальних зборів і в межах компетенції, визначеної статутом, контролює і регулює діяльність правління. В АТ, яке налічує понад 10 акціонерів, створення ради акціонерів товариства є обов'язковим.

Основні питання, які належать до компетенції наглядової ради, вирішуються у кожному конкретному випадку окремо. Найчастіше у практиці українського корпоративного управління виділяють такі функції

  1. Визначає форми контролю за діяльністю виконавчого органу.

  2. Здійснює контроль за діяльністю правління щодо виконання рішень загальних зборів і стратегії розвитку корпорації.

  3. Іноді наглядова рада перебирає на себе реальні функції управління і тоді як голова правління залишається формальним керівником, рішення приймає голова спостережної ради. У такому разі наглядова рада здійснює функції оперативного управління підприємства.

1.3. Функції виконавчих органів в ат

Здійснюють оперативний менеджмент та виконують рішення зборів у поточній діяльності. В Україні виконавчим органом АТ є правління (рада директорів) або інший орган, передбачений статутом. З 2004 року діє норма щодо колегіальності, або одноособовості виконавчого органу в АТ.

У виконавчих органах можуть бути особи, які не є акціонерами, а перебувають з товариством у трудових відносинах. Виконавчий орган може обиратися не тільки зборами, а й призначатись наглядовою радою.

Правління вирішує всі питання, крім тих, що належать до компетенції загальних зборів і наглядової ради АТ. Загальні збори можуть ухвалити рішення про передачу частини належних їм прав до компетенції правління. Тому конкретні повноваження і обов'язки правління є надзвичайно важливим розділом статуту та внутрішньо корпоративних документів кожного АТ.

Правління підзвітне загальним зборам акціонерів і наглядовій раді. Кількісний склад правління залежить від масштабів АТ, обсягів виробництва, окреслених вищими органами завдань. В Україні найчастіше правління складається з 3-7 осіб, хоча буває й інший кількісний склад.

Як правило, правління є колегіальним органом (хоча не виключене одноособове), що приймає рішення голосуванням, але його роботою керує голова правління, який призначається, або обирається відповідно до статуту АТ. Голова правління має право без довіреності здійснювати дії від імені товариства.

1.4. Ревізійні органи. Аудиторська перевірка

Головна функція ревізійної комісії полягає у здійсненні контролю за фінансово-господарською діяльністю правління АТ.

До складу ревізійної комісії мають входити тільки акціонери цього АТ. Членами ревізійної комісії не можуть бути члени наглядової ради, правління, інші посадові особи.

Порядок діяльності ревізійної комісії та її кількісний склад (в середньому 3 чоловіка) затверджуються загальними зборами акціонерів.

Перевірки фінансово-господарської діяльності правління проводіться ревізійною комісією за дорученням загальних зборів, наглядової ради, з власної ініціативи або на вимогу акціонерів, які володіють у сукупності більше ніж 10% голосів. Періодичність перевірок може бути чітко визначена в статуті, і тоді комісія виконує цю вимогу, незважаючи на те, чи були такі доручення з боку органів управління.

Як правило ревізійна комісія доповідає про результати перевірок загальним зборам АТ. Для підвищення ролі ревізійної комісії її членам надана можливість брати участь у засіданнях правління з правом дорадчого голосу.

Аудиторська перевірка як обов'язкова встановлена Цивільним кодексом України для відкритих АТ. Такі товариства повинні для перевірки та підтвердження правильності річної фінансової звітності щорічно залучати аудитора, не пов'язаного майновими інтересами з товариством чи з його учасниками. Така перевірка може бути проведена на вимогу акціонерів, які володіють у сукупності не менше ніж 10% голосів. Витрати, пов'язані з проведенням такої перевірки, покладаються на осіб, на вимогу яких проводиться аудиторська перевірка.