Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kultura_ukr.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
648.19 Кб
Скачать

11 Вопрос: Візантія й Київська Русь - взаємозвязок культурних традицій.

Початок нової епохи було покладено з прийняттям християнства в кінці 10 століття (989), коли російські князівства увійшли у візантійський ареал і сприйняли один з найбільш розвинених на той момент у світі типів культури. Вибір, зроблений князем Володимиром мав серйозні підстави: не буде перебільшенням сказати, що він визначив всю подальшу історію російської культури. Візантійські майстри побудували на Русі перші кам'яні храми, інтер'єри яких були прикрашені мозаїкою та фресковим розписом; з Константинополя в Київ та інші міста були привезені перші зразки живописного мистецтва - ікони і мініатюри манускриптів.

Християнству на Русі трохи більше тисячі років і такі ж давні корені має мистецтво іконопису. Ікона (від грецького слова, що означає «образ», «зображення») виникла до зародження давньоруської культури, і отримало широке поширення у всіх православних країнах. Ікони на Русі з'явилися в результаті місіонерської діяльності візантійської Церкви в той період, коли значення церковного мистецтва сприймалося з особливою силою. Що особливо важливо і що стало для російського церковного мистецтва сильним внутрішнім спонуканням, це те, що Русь прийняла християнство саме в епоху відродження духовного життя в самій Візантії, епоху її розквіту. У цей період ніде в Європі церковне мистецтво не було так розвинене, як у Візантії. І в цей час новообращенная Русь отримала серед інших ікон, як зразок православного мистецтва, неперевершений шедевр - ікону Богоматері, що отримала згодом назву Володимирської.

Новонавернений народ виявився здатним сприйняти візантійську спадщину, яке ніде не знайшло настільки сприятливого підгрунтя і ніде не дало такого результату, як на Русі.

Русь прийняла хрещення від Візантії і разом з ним успадкувала уявлення про те, що завдання живопису - «втілити слово», втілити в образи християнське віровчення. Тому в основі давньоруського живопису лежить велике християнське «слово». Перш за все, це Святе Письмо, Біблія («Біблія» по-грецьки - книги) - книги, створені, згідно з християнським віровченням, по натхненню Святого Духа.

Таким чином, в кінці 10 століття землі Київської Русі увійшли в ареал християнського світу, потрапивши під вплив Візантії. Заснована в Києві митрополія підпорядковувалася Константинопольському патріарху. Руські князівства були долучені до візантійської культури в момент, коли точка вищого розквіту східної імперії була вже подолана, але і захід її був ще дуже далекий. Візантія залишалася єдиною прямою спадкоємицею елліністичного світу, що застосувала художні досягнення античності до духовного досвіду християнства; її культура, відрізнялася рафінованістю і витонченістю, мистецтво - глибиною релігійного змісту та віртуозністю формальних прийомів; головним досягненням візантійської теології були писання святих отців церкви. Настільки високий рівень вчителів-греків ставив складні завдання перед Київською Руссю. Проте мистецтво російських князівств 10 століття відрізнялося від Візантійських прототипів того ж часу. Особливості перших творів, створених греками, - масштаб і репрезентативність, демонструють амбіції молодої держави та князівської влади. Крім того, вплив Візантії не могло швидко поширитися на настільки велику територію; християнізація російських земель затягнулася на декілька сторіч.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]