Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_СРС_ООП.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
430.59 Кб
Скачать

2.3.2 Заходи з охорони праці

Основну увагу у цьому питанні слід приділити тим заходам з ОП, які повинен забезпечити власник згідно Закону України «Про охорону праці» (2694-12).

Перелік основних заходів: створювити безпечні і нешкідливі умови праці, які повинні відповідати вимогам нормативних актів про охорону праці; дотримуватись вимог щодо охорони праці при проектуванні, будівництві (виготовленні) та реконструкції підприємств, об'єктів і засобів виробництва; забороняти введення в експлуатацію підприємств, які не відповідають вимогам охорони праці; забороняти передачу у виробництво зразків нових машин та інших засобів виробництва, впровадження нових технологій, що не відповідають вимогам охорони праці; полегшувати і створювати здорові умови праці працівників; виділяти кошти на заходи по охороні праці; видавати безкоштовно спеціальний одяг та інші засоби індивідуального захисту, або виділяти компенсаційні виплати за невиданий спеціальний одяг і спеціальне взуття; слідкувати за видачею миючих та знешкоджуючих засобів, молока і лікувально-профілактичного харчування; забезпечувати працівників гарячих цехів газованою солоною водою; передбачати перерви в роботі для обігрівання і відпочинку; проводити обов'язкові медичні огляди працівників певних категорій; переводити на легшу роботу, при необхідності; слідкувати за обов'язками власника або уповноваженого ним органу щодо розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві; застосовувати працю інвалідів; відшкодовувати збитки в разі ушкодження здоров'я працівників.

2.4 Питання для самоперевірки за темою 1.

1. В чому полягає соціальне значення охорони праці?

2. Як і за рахунок чого можна скоротити витрати на пільги і компенсації за несприятливих умов праці?

3. Чи впливає плинність робочих кадрів на економічний стан підприємства?

4. З яких показників складається річна економія підприємства, отримана за рахунок поліпшення охорони праці?

5. Поясніть актуальність для охорони праці знання психофізіологічних небезпечних та шкідливих виробничих чинників.

6. Яких навантажень та фізіологічних змін зазнає організм людини в процесі праці?

7. Поясність роль центральної нервової системи (ЦНС) в трудовій діяльності людини та її безпеці.

3. Тема лекції №2: «ПРАВОВІ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНІ ПИТАННЯ ОП»

3.1. План вивчення теми

1. Законодавча та нормативна база України про охорону праці.

2. Державне управління охороною праці.

3. Основні положення системи управління охороною праці (СУОП).

4. Організація навчання з питань охорони праці.

5. Державний нагляд і громадський контроль за охороною праці.

6. Відповідальність працівників за порушення законодавства про охорону праці.

3.2. Рекомендації до самостійного опрацювання лекційного матеріалу

Законодавча та нормативна база України про охорону праці налічує ряд законів, основними з яких є закон України «Про охорону праці» та Кодекс законів про працю (КЗпП). Їх доповнюють державні міжгалузеві й галузеві нормативні акти – це стандарти, інструкції, правила, норми, положення, статути та інші документи, яким надано чинність правових норм, обов’язкових для виконання усіма установами і працівниками України, незалежно від форм власності. Слід обовязково знати назву розділів закону про охорону праці і їх спрямованність.

Державне управління охорони праці – це підготовка, прийняття і реалізація рішень щодо здійснення організаційних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на забеспечення безпеки, охорони здоров’я і працездатності людини в процесі трудової діяльності [1]. Необхідно засвоїти, що основними принципами державної полiтики в галузi охорони працi є пріоритет життя i здоров’я працюючих, вiдповiдальнiсть власника за створення безпечних i нешкідливих умов праці, комплексне вирiшення завдань охорони працi шляхом створення і реалізації Національних програм підвищення безпеки, полiпшення гігієни праці та виробничого середовища, соціальний захист працівників.

Основні положення системи управління охороною праці (СУОП).

Необхідно засвоїти, що СУОП — це ієрархічна багаторівнева система, яка установлює такі рівні управління: галузь (керівництво, науково-технічна рада, відділ охорони праці); об'єднання (керівництво, науково-технічна рада,відділ охорони праці); виробничі підприємства; цехи, дільниці цехів; робочі місця (конкретні виконавці). Управління охороною праці здійснюється реалізацією наступних функцій: прогнозування та планування заходів щодо забезпечення безпеки праці; створення організаційної структури; кількісна оцінка рівня безпеки праці; збір та оформлення вихідної інформації про стан умов та безпеки праці;розробка та формування переліку управляючих впливів; стимулювання роботи щодо безпеки праці. Відповідальність за здійснення управління охороною праці в галузі та в підрозділах покладається на керівників в межах їх посадової компетенції. Згідно із статтею 23 Закону України "Про охорону праці", власник створює на підприємстві службу охорони праці. Типове положення про цю службу затверджується Держгірпромнаглядом.

Метою управління охороною праці є керування і координація роботи підрозділів та відділів в галузі охорони праці, планомірний і цілеспрямований вплив на фактори та умови, що визначають безпеку, нешкідливість, ступінь важкості та напруженості праці на всіх етапах формування виробничого процесу.

Управління охороною праці організовується на основі: щоденного контролю умов праці на робочих місцях; щомісячної оцінки рівня безпеки праці в об'єднанні, на підприємстві, в цеху, на дільниці; щомісячної оцінки рівня безпеки праці в структурних підрозділах галузі. Велике значення у забезпеченні високого рівня охорони праці має пропаганда знань, передового досвіду, новітніх досягнень науки і техніки в цій галузі.

Організація навчання з питань охорони праці. Необхідно засвоїти порядок проходження спеціального навчання і перевірки знань посадових осіб і працівників з ОП у вигляді інструктажів: вступного, первинного, повторного, позапланового, цільового.

Державний нагляд і контроль за охороною праці в Україні здійснюється спеціально уповноваженими центральними органами виконавчої влади з нагляду за охороною праці, з питань радіаційної, пожежної безпеки, з питань гігієни праці, тощо згідно законівУкраїни “Про охорону праці”, “Про використання ядерної енергії і радіаційну безпеку”, “Про пожежну безпеку”, “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”, і іншими нормативно-правовими актами та положеннями про ці органи, що затверджуються Президентом України або Кабінетом МіністрівУкраїни. Громадський контроль за додержанням законодавства про охорону праці здійснюють професійні спілки та об’єднання в особі своїх вибірних органів та представників.

Відповідальність працівників за порушення законодавства про охорону праці передбачено у виді дисциплінарної, адміністративної, матеріальної та кримінальної відповідальності. Треба засвоїти випадки накладання цих форм відповідальності.