Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MR_KS-ONAPT-2015_1.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
414.72 Кб
Скачать

Практична робота № 3 Бальнеологія та її складові Особливості впливу на організм природних мінеральних вод. Методи бальнеологічного лікування.

МЕТА ТА ЗАВДАННЯ Розглянути понятійний апарат, загальну характеристику, критерії оцінки якості та нормативні вимоги до природних мінеральних вод. Вміти характеризувати особливості впливу на організм природних мінеральних вод при різних способах їх використання. Визначити складові бальнеології, методи бальнеологічного лікування на курортах

ТЕОРЕТИЧНІ ПОЛОЖЕННЯ:

  1. Мінеральні води – природні підземні води, що містять один чи декілька біологічно активних компонентів.

Вирізняють наступні критерії оцінки якості мінеральних вод (ДСТУ 878-93):

• фізико-хімічні (з урахуванням хімічного складу та біологічно активних компонентів, газів);

• епідемічної безпечності (тобто відсутність у воді хвороботворних /патогенних/ мікроорганізмів);

• органолептичний /естетичний/ (за зовнішніми ознаками: прозорістю, кольоровістю, смаком та присмаком).

Мінеральні води класифікують за наступними фізико-хімічними характеристиками:

• загальна мінералізація, г/л;

• йонний склад (макроелементи: катіони – натрій, кальцій, магній чи аніони – хлориди, гідрокарбонати чи сульфати)

• вміст біологічно активних компонентів (переважно - мікроелементів);

• склад розчинених газів;

• рН води тощо.

Приклад: В залежності від загальної мінералізації, наявності біологічно активних (специфічних) компонентів та сполук, мінеральні води використовують, згідно нормативних вимог, викладених у ДСТУ 878-93 та ГСТУ 42. 10-02-96, як

• природні столові (загальна мінералізація менше 1 г / дм3, без біологічно активних компонентів та сполук); можна постійно використовувати для пиття (столовий освіжаючий напій);

• лікувально-столові (загальна мінералізація від 1 до 8 г / дм3, без біологічно активних компонентів та сполук); застосовують періодично згідно з призначенням лікаря. Можна використовувати не систематично (періодично) як столовий напій;

• лікувальні (за наявності біологічно активних компонентів та сполук у концентраціях не нижче бальнеологічних норм). Лікарі наполягають на лише курсовому застосуванні під наглядом фахівця таких мінеральних вод тому, що вміст у цих водах біологічно активних компонентів та сполук може бути небезпечним для людей з певними порушеннями здоров'я.

Наприклад, бромні лікувальні мінеральні води містять йони брому у концентрації не менше 25 мг / дм3; йодні лікувальні мінеральні води містять йони йоду у концентрації не менше 5 мг / дм3.

  1. Бальнеологія – розділ медичної науки, що вивчає походження та фізико-хімічні властивості мінеральних вод, медичні показання та протипоказання до застосування, а також методи використання мінеральних вод для лікування та профілактики захворювань, збереження здоров'я

Бальнеологія включає бальнеогеографію, бальнеотерапію та бальнеотехніку, а тому широко використовує методи гідрогеології, метеорології, фізики, хімії, біології, фізіології, клінічної медицини, архітектури тощо.

Бальнеологічний курорт – курорт, на якому використовують природні мінеральні води у якості основного лікувального-оздоровчого чинника.

Курорти, на яких для оздоровлення та лікування одночасно використовують природні мінеральні води та кліматичні чинники, називають бальнео-кліматичними. На бальнеогрязевих курортах використовують з метою лікування та оздоровлення природні мінеральні води та лікувальні грязі.

Методи бальнеологічного лікування досить різноманітні. Мінеральні води застосовують для зовнішнього (ванни, інгаляції, промивання та зрошування тощо) та внутрішнього використання (пиття)

Вплив на організм природних мінеральних вод полягає у дії на нервові рецептори шкіри, слизових оболонок порожнини роту, шлунку та кишківника, на секреторні залози шлунку та шлунково-кишківникового тракту, при всмоктуванні в кров та лімфу через шкіру та слизові оболонки, завдяки чому компоненти мінеральної води включаються до обмінних процесів у клітинах та органах, чим здійснюється специфічний вплив мінеральної води на організм (тобто вплив здійснюється безпосередньо /місцева дія/ та опосередковано - нейро-гуморальним шляхом /загальна дія/).

Бальнеотехнічними спорудами на курорті є каптажі мінеральних вод та бювети, питні галереї, мінералопроводи (водогони мінеральних вод), помпи, водопідігрівачі та пристрої змішування, дегазаційні пристрої, накопичувальні резервуари, глибоководні випуски для скидів післяпроцедурних вод, експлуатаційні свердловини та свердловини для контролю за правильною експлуатацією родовищ мінеральних вод тощо.

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ

1. Які води називають «мінеральними» і що визначають формула Курлова та критерії оцінки мінеральних вод в нормативних документах України?

2. На чому засновані принципи класифікації мінеральних вод?

3. У чому полягають відмінності термінів «бальнеологія», «бальнеотерапія» та «гідротерапія»?

4. У чому полягають особливості дії на організм природних мінеральних вод?

6. Які Вам відомі режими застосування природних вод?

ЗАВДАННЯ

  1. Змоделювати класифікації мінеральних вод (робота у малих групах).

2. Підготувати повідомлення при історію виникнення та сучасні методи бальнеологічного лікування на одному з курортів України державного значення.

3. Проаналізувати етикетку на двох-трьох пляшках фасованої мінеральної води.

4. Виконати тестові завдання

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]