Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПЗ курс лекцій 1частина.doc
Скачиваний:
803
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.04 Mб
Скачать

Висновок

Таким чином, поведінка людини на війні характеризується не тільки героїчними вчинками, що прославляють душу, і самопожертвуванням, але і негативними проявами людської природи, проявами пороків виховання, деструктивним впливом соціальних і бойових ситуацій. Існує великий клас поведінкових схем, що відхиляються від моральних і правових норм, що визначають поведінку учасників війни. Кожна з них має власні і загальні причини, внутрішню логіку, функцію, але головне, що їх об'єднує в окрему категорію, — це анормальність вчинків і психічна повноцінність їх суб'єктів. Знання видів і форм прояву девіацій дозволяє вести їх цілеспрямовану профілактику і викорінення.

Контрольні питання та завдання

1. Норма поведінки. Критерії оцінювання.

2. Класифікація девіантної поведінки в бойових умовах.

3. Види девіантної та делінквентної поведінки в бойових умовах.

Список використаної літератури

  1. Кримінальний Кодекс України.

  2. Алещенко В.І. „Методичні рекомендації командирам військових частин (підрозділів) щодо організації профілактики порушень статутних правил взаємовідносин між військовослужбовцями”.– Київ, 2003р.

  3. Процепка О.Г. Морально-психологічне забезпечення бойової підготовки з’єднань, військових частин та підрозділів Збройних сил України: Методичний посібник. – К.: Національна академія оборони України, 2000. - 30 с.

  4. Змановская Е.В. Девіантологія (Психологія відхильної поведінки).– М.:2004.

  5. Психология и педагогика. Военная психология / Под ред. А.Г. Маклакова. – СПб.: Питер, 2004. – 464с.: ил – (Серия «Учебник для вузов»).

  6. „Практическая военная психология”, под ред. А.Г. Караян.

  7. Про удосконалення діяльності органів військового управління щодо попередження пияцтва та впровадження здорового способу життя в Збройних Силах України: Директива Міністра оборони України від 29.07.1999 р., № 17.

  8. Про організацію правової підготовки у Міністерстві оборони України та Збройних Силах України: Наказ Міністра оборони України від 24 лютого 2006 року, № 117.

  9. Робота командира підрозділу щодо зміцнення військової дисципліни (Методичні рекомендації). – Харків: ХВУ, 1998.

  10. Темко Г. Методологічні основи виховання воїнів Збройних Сил України. Монографія. – К.: Варта, 1997.

  11. Темко Г. Виховна робота в Збройних Силах України: історія і сучасність. – К.: Варта, 1996.

Тема 21 Профілактика відхильної поведінки у військовослужбовців

План

  1. Психогігієна і психопрофілактика в умовах військової служби.

  2. Принципи роботи щодо профілактики девіантно-делінквентної поведінки у військовослужбовців.

Якість професійної діяльності військовослужбовців знаходиться у прямій залежності від рівня їх психічного здоров'я, збереження і зміцнення якого є важливим напрямом у роботі командного складу. Психогігієна і психопрофілактика в армії складають частину системи загальних гігієнічних і профілактичних заходів, що проводяться в державі. При цьому роль соціальних, біологічних і екологічних чинників у виникненні і розповсюдженні психічних порушень не можна розглядати у відриві від соціально-економічного стану в країні.

Разом з тим психогігієна і психопрофілактика в Збройних Силах мають ряд особливостей, обумовлених специфічними умовами військової служби, тенденцією до наростання граничних і психосоматичних розладів, а також збільшенням психічних розладів, зокрема — різних форм відхильної поведінки. Вказана тенденція характерна як для мирного часу, так і для періоду бойових дій і екстремальних ситуацій.