Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Молодіжні субкультури_1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.07.2019
Размер:
113.15 Кб
Скачать

17

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Тернопільський національний економічний університет

МОЛОДІЖНІ СУБКУЛЬТУРИ, ЯК ОДИН З ШЛЯХІВ РЕАЛІЗАЦІЇ ПОТРЕБ ПІДЛІТКОВОГО ВІКУ

Кафедра соціології та соціальної роботи

Виконали:

Студенти групи ФУПФ-11

Скальський Т.,Мелих Н.,Баландюк Р.

Керівник:

К.е.н., доцент

Морщакова О.С.

Тернопіль – 2011

ВСТУП

Актуальність теми. Сьогодні існує тенденція посилення уваги до молоді і її потреб, інтересів, цінностей. І не тільки зі сторони освітніх закладів, а й загалом суспільства.

Все частіше засоби масової інформації звертаються до теми молодіжних субкультур.

Об’єкт дослідження: Психологічні особливості підліткового віку.

Предмет дослідження: Реалізація потреб підлітків в неформальних угрупуваннях.

Мета та завдання дослідження. Метою наукової роботи є дослідження взаємозв’язків психологічних особливостей підліткового віку та причини виникнення молодіжних субкультур. Для вирішення цієї мети у науковій роботі розв’язано такі завдання:

  1. Вивчити психологічні особливості підліткового віку.

  2. Розкрити суть поняття молодіжної субкультури та особливості її видів.

  3. Дослідити взаємозв’язок потреб підліткового віку та причини виникнення молодіжної субкультури.

  4. Дослідити шляхи реалізації потреб підлітків у молодіжній субкультурі.

Підлітковий період – це період переходу від дитинства до дорослості, усвідомлення себе як дорослої особи, появи прагнення бути і вважатись дорослим, переорієнтації з цінностей, характерних для дітей, на цінності світу дорослих. Поява відчуття “дорослості” як специфічного новоутворення самосвідомості є структурним центром особистості підлітка, тією її якістю, в якій відображається нова життєва позиція у ставленні до себе, до людей і світу в цілому. Саме воно визначає спрямованість і зміст активності підлітка,його нові прагнення, бажання, переживання й афектні реакції.

Кардинальні зміни в структурі особистості підлітка зумовлюють його особливу чутливість до засвоєння норм, цінностей та способів поведінки, притаманних світу дорослих. Посилюється прагнення підлітка бути самостійним, зумовлене всім ходом його психічного розвитку, набутим життєвим досвідом і змінами в організмі внаслідок дозрівання. Підліток оцінює власні вчинки, прагнучи осмислити їх наслідки у майбутньому. Він намагається зрозуміти свої особливості, хоче знати власні вади, що зумовлено потребою правильно будувати взаємини з дорослими і однолітками, бути на висоті вимог як інших людей, так і власних.

Орієнтація на певні зразки багато в чому визначає зміст нової системи цінностей та загальну спрямованість у формуванні особистості підлітка.

У підлітковому віці відбувається подальший розвиток почуттів як узагальнених і відносно стійких переживань. Почуття стають тривалішими і стійкішими, що зумовлює посилення їх впливу на всі сторони життя підлітків.

Інтенсивно формуються моральні почуття, завдяки чому засвоювані підлітками норми поведінки можуть ставати ефективним поштовхом до дій.

Поняття субкультури

Субкультура – соціальне угрупування, яке об’єднане тим, що кожен з його представників себе до нього зараховує (тобто ідентифікує). Члени такого угрупування можуть формувати групи безпосереднього спілкування (компанії, клуби, тусовки). Але їхній зв'язок один з одним може відбуватися і віртуально, завдяки захопленню одним героєм. Наприклад, субкультура “толкієністів”, які грають в рольові ігри за мотивами фентезі-повістей Толкієна найчастіше мають власні клуби, а “поттеромани” (фанати Гаррі Поттера), як одна з наймолодших субкультур, ще тільки формується, то її прихильники згуртовані тільки віртуально завдяки книжкам Джоан Роулінг.

Кожен представник чи носій субкультури приймає норми, цінності, картини світу стиль життя та інше – за зразок свого існування. Але паралельно з цим існують і зовнішні атрибути які свідчать про приналежність до певного угрупування, як наприклад: жаргон (сленг), зачіска, одяг, зовнішній вигляд та ін. Наприклад, для хіпі було характерне довге волосся, а для панків – вистрижена голова зі смужкою волосся посередині, яка називалася “ірокез”. Чи то інша ілюстрація – скінхеди своїм взуттям вважають тільки черевики фірми “Dr.Martins”, а байкери не визнають черевиків і воліють навіть влітку ходити в шкіряних чоботях, і бажано з кованою підошвою.

Найчастіше субкультури виникають навколо якогось центру чи ініціатора, який проповідує певні новації у сфері музичних стилів, способу життя, ставлення до якихось соціальних явищ. Ідейний центр формує цілісну картину світу, ставлення до нього, випрацьовує спеціальні тексти, які набувають статусу культових (або у когось запозичує ці тексти і проголошує їх такими, що пасують до їхнього вчення, як було з роботами Карлоса Кастанеди, які писалися ним зовсім не для хіпі, але які хіпі визнали за свої, головне через те, що в них багато йшлося про вживання галюциногенних речовин.

Основні характеристики молодіжних субкультур та їх класифікація

Молодіжні субкультури у теоретичній частині практично нічим не відрізняються від опису субкультури загалом. Єдине, що учасниками субкультур є в основному молодь, а не хтось інший. Підлітків у субкультурах приваблює в основному можливість спілкуватися з собі подібними , а також зовнішня атрибутика, яка дає можливість демонструвати свою позицію в соціумі.

Молодіжна субкультура – будь-яке об’єднання молоді, що має власні елементи культури, а саме: мову (сленг), символіку (зовнішня атрибутика), традиції, тексти, норми і цінності.

Загалом можна виділити 5 головних характеристик молодіжних субкультур:

  1. Специфічний стиль життя і поведінки;

  2. Наявність власних норм, цінностей, картини світу, які відповідають вимогам певних соціальних категорій молоді;

  3. Протиставлення себе решті суспільства;

  4. Зовнішня атрибутика, яка має символічне значення;

  5. Ініціативний центр, який генерує тексти.

Дуже часто термін молодіжна субкультура плутають з поняттям молодіжна контркультура.

Молодіжна контркультура – об’єднання молоді, що має всі ті елементи, що і субкультура, але чиї норми та цінності перебувають в активній чи пасивній опозиції до існуючих у суспільстві норм і цінностей.

Безперечно, що деякі субкультури є контркультурними, але зовсім не означає, що ці два терміни можна протиставляти. Неформальним молодіжним рухом можна назвати систему молодіжних субкультур і широкої неорганізованої молодіжної діяльності у взаємозв’язку між собою і суспільством загалом. У свою чергу, молодіжний неформальний рух є частиною ширшого середовища – “андеграунду”.

Сучасна наука виводить навіть певну класифікацію молодіжних субкультур. В короткому викладі їхня типологія виглядає так:

  1. анархо-нігілістичні (панки та ін.)

  2. кримінальні (гопники, скінхеди)

  3. гедоністично-розважальні (мажори, рейвери, репери)

  4. романтико-ескапітські (хіпі, готи, толкієністи, емо, байкери).

Анархо-нігілістичний напрямок

Одним із яскравих представників анархо-нігілістичних молодіжних субкультур є субкультура панків.

Punk — так раніше називали на вуличному жаргоні повій. У Америці на початку XX століття його відносять вже до увязнених — «шестір». Панк-рок 60-х років прийнято називати «гаражним роком». Він з'явився в США в 1964 році, де під впливом Beatles і Rolling Stones виникла величезна кількість місцевих ансамблів. Те, що вони грали, помітно варіювалося залежно від регіонів, місцевих музичних традицій, але в основному це була суміш блюзових, білих народних мотивів з елементами доморослої музики скіффл. Значення цієї події важко переоцінити — вперше з кінця 50-х років у американської молоді з'явилася «своя» музика.  Англійці точно скопіювали американців — і приголомшили респектабельну Англію. Те, що пройшло в США не дуже помітно, підняло за океаном бурю. А всьому призвідником став не дуже відомий власник лондонського магазину супермодного одягу і дрібничок Малькольм Макларен. В самому кінці кар'єри New York Dolls він трудився у них як менеджер, тонко уловив основні тенденції нью –

йоркського прото-панку і вирішив використовувати цей досвід на батьківщині. Результат вийшов приголомшуючим. Називався він — Sex Pistols. 

Не дивлячись на те, що багато що в британському панку, він дійсно сприймається насилу, здається диким, неприборканим, часом якимсь тваринним поривом, він бачиться закономірним явищем як в житті сучасного суспільства, так і в рок-музикальній субкультурі. Панк став реакцією «покоління без майбутнього» не тільки на нелегкі умови життя і неможливість повної реалізації духовних сил, але одночасно з цим і споживчий-міщанській суті на інтенсифікацію суспільно-політичних і інформаційно-технологічних процесів. Дуже швидко він перетворився на протест — форму, відповідну для будь-яких зіткнень на будь-якому грунті: ідеологічному, соціальному, музичному. 

Спочатку налякані владу імущі оголосили панків хуліганами. Але коли хуліганять сотні тисяч, це називається по-іншому — бунт. Причому бунт цей виник з трансформованого конфлікту «батьків і дітей». Вражаюче: дітей не влаштовували ті батьки, які колись, 20 років тому, посварилися з власними батьками. Пригадайте появу рок-н-ролу. А зараз вже новоявлені панк-бунтарі з групи Generation X співали: «Намагаюся викинути з голови всякий спогад про ваше покоління. Використовую будь-яку можливість для цього. Мета виправдовує засоби. Ваше покоління нічого для мене не означає.» 

З часом обробка громадської думки пішла в тому напрямі, що, мов, в будь-якій системі немає нічого хорошого, поки їй не протистоїть антисистема. Ця загроза просто необхідна, щоб довести життєздатність самої системи і її правильний шлях розвитку. Панк — така антисистема. І якби система була погана, панк змів би її. Раз йому це не вдалося, значить, система прекрасна. Молодь — це наш порятунок, щось ніби сторожового собаки. Ніхто більше не забороняв турне Sex Pistols, не відміняв їх концертів, не заарештовував тиражі готових пластинок. Панк пустили на телебачення і естрадні підмостки будь-яких залів, атрибутика стилю панк увійшла до моди і проводилася на конвейєрі. Звідси почалася New Wave — «нова хвиля». Панк-рок почав деформуватися, змінюватися, розчленовуватися по самих різних музичних, політичних, естетичних напрямах. З'явилися десятки нових стилів з своїми концепціями, новим художнім мисленням, баченням світу, іншими цілями. Панк роздроблявся, як свого часу прогресивний рок

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]