Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кримінальний процес.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
510.46 Кб
Скачать

Самостійна робота – 4 год.

Вивчити і законспектувати відповіді з таких питань:

1. Поняття і структура кримінально-процесуального закону.

2. Система джерел кримінально-процесуального права України.

3. Структура кримінально-процесуальних норм.

4. Види кримінально-процесуальних норм.

5. Структура Кримінально-процесуального кодексу України.

6. Значення рішень Конституційного Суду України і роз`яснень Пленуму Верховного Суду України та Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ для кримінального судочинства.

7. Дія кримінально-процесуального закону в часі.

8. Дія кримінально-процесуального закону в просторі.

9. Дія кримінально-процесуального закону щодо громадян України, іноземців і осіб без громадянства.

10. Тлумачення кримінально-процесуальних норм.

11. Застосування кримінально-процесуального закону за аналогією.

12. Значення міжнародних нормативно-правових актів і рішень Європейського суду з прав людини для кримінального процесу України.

Теми рефератів, доповідей

  1. Актуальні питання вдосконалення кримінально-процесуального законодавства, яке регулює діяльність органів досудового розслідування.

  2. Шляхи удосконалення кримінально-процесуального законодавства, що регулює судову діяльність.

  3. Приведення кримінально-процесуального законодавства України до європейських стандартів як напрямок сучасної судово-правової реформи.

  4. Тлумачення кримінально-процесуального закону.

  5. Аналогія кримінально-процесуального закону.

  6. Судовий прецедент як джерело кримінально-процесуального права в окремих державах (на прикладі Англії, Австралії, США, Канади).

  7. Рішення Європейського суду з прав людини як джерело кримінально-процесуального права.

Література до теми

[1 ‑ 88, 99, 108, 111, 117, 120, 127, 141, 148 ‑ 161, 168, 169, 174, 180, 184, 188 ‑ 191, 197, 200, 207, 218, 222, 237, 239, 242, 249, 253, 254, 256, 258, 262, 265]

Тема 3. Принципи кримінального процесу

Семінарське заняття – 2 год.

Практичне заняття – 2 год.

Індивідуальна робота ‑ 2 год.

Самостійна робота – 8 год.

Ключові терміни та поняття до теми: принципи кримінального процесу; система і класифікація принципів кримінального процесу; конституційні принципи кримінального процесу; спеціальні (галузеві) принципи кримінального процесу; організаційні, функціональні, організаційно-функціональні принципи; законність; державна мова судочинства; рівність учасників судового процесу перед законом і судом; повага до честі та гідності особи; невтручання в особисте та сімейне життя; свобода та особиста недоторканність; недоторканність житла; таємниця листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції; з`ясування істини; забезпечення підозрюваному, обвинуваченому, підсудному права на захист; презумпція невинуватості; свобода від самовикриття, викриття членів сім`ї та близьких родичів; здійснення правосуддя виключно судами; участь народу у здійсненні правосуддя; незалежність і недоторканність суддів, їх підкорення лише закону; змагальність; диспозитивність; гласність судового процесу; колегіальний і одноособовий розгляд справи судом; автоматизована система документообігу суду; забезпечення апеляційного та касаційного оскарження судових рішень; обов`язковість рішень суду; публічність; , захист законних інтересів особи; вільна оцінка доказів; безпосередність дослідження доказів; усність процесу.