Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кримінальний процес.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
510.46 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

Національна академія внутрішніх справ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПРАВА ТА ПСИХОЛОГІЇ

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

КАФЕДРА КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВИХ ДИСЦИПЛІН

НАВЧАЛЬНО - МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ

з курсу «Кримінальний процес. Загальна частина»

для студентів юридичного факультету

навчально-наукового інституту права та психології

Національної академії внутрішніх справ

КИЇВ - 2011

Навчально-методичні матеріали із загальної частини курсу “Кримінальний процес України” для студентів юридичного факультету навчально-наукового інституту права та психології Національної академії внутрішніх справ / Укладач: О.В. Баулін. ‑ Київ: Національна академія внутрішніх справ, 2011.

Укладач: Баулін Олег Вячеславович, професор кафедри кримінально-правових дисциплін юридичного факультету навчально-наукового інституту права та психології НАВС, кандидат юридичних наук, доцент

Рецензенти:

Погорецький Микола Анатолійович, завідувач кафедри правосуддя Національного університету імені Тараса Шевченка, доктор юридичних наук, професор.

Цимбал Петро Васильович, завідувач кафедри кримінального права, процесу та криміналістики Національного університету Державної податкової служби України, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України

Схвалено на засіданні кафедри кримінально-правових дисциплін юридичного факультету навчально-наукового інституту права та психології НАВС 01.12.2011 р., протокол № 8.

© Баулін О.В.

Опис дисципліни

Курс

Характеристика дисципліни

Кількість залікових кредитів,

відповідних ECTS: 3

Змістовних модулів: 3

Загальна кількість годин: 108

Тижневих годин: за розкладом

занять

Рік підготовки: 2010-2011

Семестр: 6

Всього з викладачем: 54

Лекції: 18

Семінарські заняття: 18

Практичні заняття: 12

Самостійна робота: 48

Індивідуальна робота: 6

Вид контролю: залік

Загальні положення дисципліни

Дисципліна: Кримінальний процес. Загальна частина.

Кримінальний процес - одна з профілюючих дисциплін, які передбачені для обов`язкового вивчення студентами у вищих навчальних закладах, які здійснюють підготовку юристів. Курс кримінального процесу складається із загальної та особливої частин і вивчається протягом двох семестрів.

Засвоєння студентами матеріалу цього курсу становить фундамент професійної підготовки юристів, і є неодмінною умовою для їх подальшої успішної діяльності в правовій сфері.

Викладання курсу кримінального процесу передбачає розкриття врегульованої кримінально-процесуальним законом діяльності органів дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду з прийому та вирішення інформації про злочини, досудового розслідування і судового розгляду кримінальних справ, виконанню вироків суду. Своєю діяльністю зазначені органи сприяють зміцненню законності та правопорядку в Україні, виконанню завдань держави у сфері захисту прав і свобод людини та боротьби зі злочинністю.

Метою викладання цієї навчальної дисципліни є отримання студентами глибоких теоретичних знань щодо діяльності органів досудового розслідування, прокуратури і суду з розгляду заяв і повідомлень про злочини, розслідування і попередження злочинів, вирішення кримінальних справ, а також формування практичних навичок правильного застосування правових норм при проведенні слідчих, судових та інших процесуальних дій, прийнятті та оформленні процесуальних рішень.

Вивчення курсу повинно сприяти вихованню у студентів поважного ставлення до кримінальної юстиції України як важливого засобу захисту проголошених в Конституції України і міжнародних документах прав і свобод людини, інтересів суспільства і держави.

Порядок і послідовність викладу питань кримінального процесу прийнято іменувати системою курсу. У загальній його частині розглядаються сутність кримінального процесу, його завдання, основні категорії, джерела кримінально-процесуального права, принципи і суб‘єкти кримінального судочинства, теорія доказів та деякі інші загальні питання провадження у кримінальних справах.

Особлива частина призначена для докладного висвітлення провадження на окремих етапах (стадіях) кримінального процесу і особливостей розслідування та розгляду окремих категорій кримінальних справ (про злочини і суспільно небезпечні діяння неповнолітніх, неосудних та обмежено осудних осіб тощо).

Збагачення студентів теоретичними знаннями передбачає засвоєння ними різних концепцій, поглядів, дискусійних положень з найбільш важливих питань, які є в кримінально-процесуальній науці, розвиток вміння критично обмірковувати проблемні питання, щоб мати про них свою аргументовану думку, а також розвиток правового мислення, яке допоможе правильно орієнтуватися в навчальному матеріалі.

Курс «Кримінальний процес» знаходиться у тісному зв`язку з іншими навчальними юридичними дисциплінами. Перш за все, з теорією держави і права, яка забезпечує курс категоріальним апаратом; з конституційним, кримінальним, адміністративним, цивільним правом, оскільки в діяльності органів кримінальної юстиції досить часто виникають питання, які пов`язані із відшкодуванням завданої злочином шкоди, кваліфікацією суспільно небезпечних діянь, забезпеченням конституційних прав і свобод людини, адміністративною відповідальністю тощо.

При вивченні кримінального процесу студенті повинні активно використовувати знання щодо завдань, компетенції і повноважень органів дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду, які були отримані під час вивчення дисципліни «Судові та правоохоронні органи України».

Для опанування курсу кримінального процесу студентам, крім лекцій, підручників і навчальних посібників, не обійтися без таких нормативних актів, як Конституція України, Кримінальний та Кримінально-процесуальний кодекси України, Закони України «Про судоустрій і статус суддів», «Про міліцію», «Про прокуратуру», «Про оперативно-розшукову діяльність», «Про державний захист працівників суду та правоохоронних органів», «Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві», «Про адвокатуру» та ін.

Питання зміцнення законності та правопорядку, посилення боротьби зі злочинністю, підвищення ефективності діяльності органів дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду є предметом постійної уваги Президента України, Кабінету Міністрів України, керівництва Генеральної прокуратури та МВС України і тому, треба обов`язково використовувати у навчанні підзаконні нормативні акти, які регламентують окремі аспекти діяльності з розслідування злочинів. Важливе значення у реалізації кримінально-процесуального законодавства відіграє Конституційний Суд України і Пленум Верховного Суду України, про цілу низку рішень яких потрібно завжди пам`ятати.

На сучасному етапі судово-правової реформи відбувається становлення нового кримінально-процесуального законодавства України, що вимагає від тих хто вивчає кримінальний процес постійної уваги за періодичними виданнями, в яких публікуються Закони України та інші нормативно-правові акти, рішення Конституційного Суду України («Голос України», «Урядовий кур`єр», «Відомості Верховної Ради України», «Офіційний вісник України»), аналізуються правові проблеми, що пов`язані з їх реалізацією, і статистичні дані щодо діяльності органів кримінальної юстиції («Право України», «Вісник Конституційного Суду України», «Вісник Верховного Суду України», «Міліція України» тощо).