Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кримінальний процес.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
510.46 Кб
Скачать

Самостійна робота – 4 год.

Вивчити і законспектувати відповіді з таких питань:

1. Поняття і система доказового права.

2. Збирання доказів та їх джерел у справі про злочин.

3. Правила перевірки доказів та їх джерел.

4. Процесуальні правила оцінки доказів та їх процесуальних джерел.

5. Належність і допустимість доказів та їх джерел.

7. Предмет показань свідка і потерпілого.

8. Правила оцінки показань свідка і потерпілого.

9. Предмет показань підозрюваного і обвинуваченого, в чому полягають їх різновидності і правила оцінки.

10. Висновок експерта, його доказове значення у кримінальному процесі.

11. Речові докази і порядок їх зберігання. Вирішення долі речових доказів.

12. Документи як докази. Документ як речовий доказ.

Теми рефератів, доповідей

1. Правові гарантії у кримінально-процесуальному доказуванні.

2. Непрямі докази в кримінальному процесі.

3. Встановлення об‘єктивної істини як мета кримінально-процесуального доказування.

4. Використання результатів оперативно-розшукових заходів під час кримінально-процесуального доказування.

5. Презумпції тапреюдиції в кримінально-процесуальному доказуванні.

6. Висновок експерта як джерело доказів.

7. Речові докази у кримінальному процесі.

Індивідуальне заняття– 2 год.

Заняття проводиться під керівництвом науково-педагогічного працівника у позааудиторний час за окремо складеним кафедрою графіком і планом, який враховує індивідуальні потреби і можливості студента.

Література до теми

[1, 7, 13, 15, 19, 20, 24, 30 ‑34, 44 ‑ 46, 59, 60, 62 ‑65, 70, 74, 75, 76 ‑ 87, 88, 91, 96, 98, 102, 103, 107 ‑ 111, 116, 120, 121, 123, 124, 126, 131 ‑ 136, 140 ‑ 144, 146, 148 ‑ 162, 164, 167, 168, 171, 172, 179 ‑ 182, 184, 188, 189, 191 ‑193, 197, 200, 202, 208, 210, 212, 215, 217, 226, 229, 232, 236, 237, 266, 267]

Змістовий модуль III.

Тема 6. Цивільний позов у кримінальному процесі

Семінарське заняття – 2 год.

Практичне заняття – 2 год.

Індивідуальна робота ‑ 0 год.

Самостійна робота – 8 год.

Ключові терміни та поняття до теми: цивільний позов; підстави і предмет цивільного позову; цивільний позивач; цивільний відповідач; представник цивільного позивача; представник цивільного відповідача; матеріальна, майнова, моральна шкода; накладення арешту на майно обвинуваченого.

Семінарське заняття – 2 год.

1. Поняття і значення цивільного позову в кримінальному процесі.

2. Підстави і предмет цивільного позову в кримінальному процесі.

3. Особливості провадження у кримінальній справі, в якій заявлено цивільний позов.

4. Процесуальні засоби забезпечення відшкодування шкоди, завданої злочином.

Практичне заняття – 2 год.

1. Украдений у Д. костюм С. здав до ломбарду. Слідчий здійснив виїмку цього костюма із ломбарду і приєднав його як речовий доказ до справи. Д. і адміністрація ломбарду звернулись до слідчого із заявою про визнання їх цивільними позивачами в кримінальній справі.

Яке рішення повинен прийняти слідчий при розгляді цих заяв?

2. Під час розгляду в суді справи за обвинуваченням П. в хуліганських діях, підсудний заявив клопотання про визнання його цивільним позивачем. Він пояснив, що потерпілий Н., обороняючись, а потім затримуючи його разом з працівниками міліції, розірвав на ньому дорогу шкіряну куртку.

Яким чином слід вирішити це клопотання?

3. Водій тролейбуса С., порушив правила дорожнього руху і вчинив наїзд на автомобіль Т., внаслідок чого Т. був тяжко травмований і йому заподіяно значну матеріальну шкоду.

Кого слід визнати цивільним відповідачем у кримінальній справі?

4. З квартири Б. були вкрадені його особисті речі і позичений ним у Р. портативний телевізор. Б. просить визнати його цивільним позивачем на всю суму украденого, а Р. — на суму, яка складає вартість телевізора.

Яким повинно бути рішення слідчого з цього питання?

5. Слідчий прийняв рішення про забезпечення можливої конфіскації майна, яке належить підозрюваному С. Установлено, що С. має приватний будинок, автомашину, фортепіано, грошовий вклад на велику суму в Ощадбанку і коштовності.

Які процесуальні заходи потрібно здійснити, щоб забезпечити збереження цього майна? Яких заходів необхідно було б вжити, якщо у справі є цивільний позов?

6. Потерпілий Р. у справі про квартирну крадіжку подав заяву про визнання його цивільним позивачем. До суми, що вказана у заяві, він включив гроші, які йому прийдеться витратити за ремонт пошкодженої злочинцем скрипки. Вона була украдена і повернена потерпілому лише через півроку. Крім того, Р. поставив питання про стягнення на його користь суми грошей, які він міг би за цей час заробити, граючи на скрипці в ресторані.

Як повинна бути вирішена заява потерпілого?

7. Ю. постраждав від дорожньо-транспортної пригоди. З переломами і пошкодженнями внутрішніх органів його помістили в лікарню, де він знаходився два місяці. Потім ще місяць лікувався амбулаторно. У зв'язку з інвалідністю виконувати попередню роботу Ю. не міг і був переведений на іншу роботу з меншою заробітною платою. Які рішення у зв'язку з викладеним повинен прийняти суд?

8. До слідчого, що розслідував кримінальну справу, звернулася гр-ка О. з заявою про визнання її потерпілою і цивільним позивачем у кримінальній справі про викрадення килима у гр-на В., бо вона купила даний килим біля входу на місцевий ринок у гр-на С. за 700 гривень, а потім він був в неї вилучений працівниками міліції.

Як повинен діяти в даний ситуації слідчий?

9. Л. був притягнутий у справі як обвинувачений за вчинення крадіжки фотоапарата, який коштує 3400 гр., з квартири свого сусіда Д. На момент розкриття злочину Л. фотоапарат вже продав невстановленому чоловіку біля залізничного вокзалу за 1500 гр., а гроші програв у казино.

Потерпілий заявив слідчому вимогу щодо відшкодування йому завданих збитків, а також повідомив про те, що у квартирі Л., який мешкає з батьками, є такі цінні речі: майже нові капелюх Л. з хутра норки і його шкіряна куртка, люстра, килим і мисливська рушниця батька обвинуваченого. Ці предмети б задовольнили його майнові претензії щодо Л.

Що повинен робити слідчий у цій ситуації? Спробуйте оформити за слідчого у цій справі заяву Д. і процесуальні документи, пов‘язані з її прийняттям та забезпеченням майнових інтересів потерпілого.