Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кримінальне право.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
431.1 Кб
Скачать

Національна академія внутрішніх справ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПРАВА ТА ПСИХОЛОГІЇ

КАФЕДРА КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВИХ ДИСЦИПЛІН

Навчально-методичні матеріали з дисципліни

«Кримінальне право України. Особлива частина»

для студентів 3 курсу

юридичного факультету

та факультету правового забезпечення підприємницької діяльності та психології ННІПП НАВС

Київ-2011

Укладачі:

доцент кафедри кримінально-правових дисциплін юридичного факультету ННІПП НАВС Коробенко В.М.

доцент кафедри кримінально-правових дисциплін юридичного факультету ННІПП НАВС Плугатир В.С.

доцент кафедри кримінально-правових дисциплін юридичного факультету ННІПП НАВС, кандидат юридичних наук Киренко С.Г.

Навчально-методичні матеріали з дисципліни «Кримінальне право України. Особлива частина» затверджено на засіданні кафедри кримінально-правових дисциплін юридичного факультет ННІПП НАВС, протокол № 8 від 1 грудня2011 р.

  1. Опис дисципліни

Курс

Характеристика дисципліни

Кількість залікових кредитів,

Відповідних ECTS: 3

Змістових модулів: 3

Загальна кількість годин: 108

Тижневих годин: за розкладом

занять

Рік підготовки: 2012

Семестр: 6

Всього з викладачем: 60

Лекції: 16

Семінарські заняття: 14

Практичні заняття: 24

Самостійна робота: 48

Індивідуальна робота: 6

Вид контролю: курсова робота,

іспит

Загальні положення дисципліни

Дисципліна: Кримінальне право України. Особлива частина.

Кримінальне право – спеціальна юридична дисципліна, яка передбачена навчальним планом для обов’язкового вивчення, що вивчає законодавство, практику й науку про злочин і покарання в системі юридичних дисциплін та належить до фундаментальних і профілюючих; яка передбачає вивчення комплексу кримінально-правових інститутів та теоретичних положень; значного масиву як національних, так і міжнародно-правових актів, постанов Пленуму Верховного Суду України.

Метою дисципліни є ознайомлення студентів з системою загально-теоретичних та практично-орієнтованих знань, вмінь і навичок юридичного опосередкування, а саме: формування професійного юриста, здібного до прийняття самостійних рішень по складним юридичним питанням, правильної кваліфікації суспільно небезпечних діянь, строгому дотриманні законності, основних прав і свобод людини та громадянина проголошених Конституцією України, інтересів суспільства і держави від злочинних посягань та надасть можливість поглибленого вивчення загальних базових положень кримінального права про злочин і покарання.

Місце навчальної дисципліни у навчальному процесі визначається за специфікою досліджувальних проблем і практичної спрямованості, яка нерозривно пов’язана з юридичною наукою, а саме: такими галузями, як конституційне право, адміністративне право, господарське право, міжнародне право та іншими і особливо практикою застосування при розкритті кримінальних справ.

Завданням навчальної дисципліни є засвоєння студентами комплексу знань з теоретичних, методологічних та практичних засад кримінального права особливої частини.

Предмет викладання кримінального права передбачає розкриття соціальної суті і юридичного змісту кримінального закону, взаємозв'язку його норм, оволодіння вмінням їх наукового та практичного застосуванням.

Методи навчання: пропедевтичні лекції, самостійна робота студентів (написання наукових доповідей, написання рефератів, есе), індивідуальні заняття, практичні заняття у різних формах (запитально-відповідальній, обговорення конкретних ситуацій, тестового опитування, вирішення конкретних правових ситуацій, тощо), написання курсових робіт.

Засоби навчання: робота з рекомендованими літературними джерелами (підручниками, навчальними посібниками), нормативно-правовими актами (Постановами Пленуму Верховного Суду України, тощо), використання комп’ютерних технологій, матеріали науково-практичних конференції, виступи практичних працівників правоохоронних органів, розробки і наукові праці вчених університету, а також праці інших провідних дослідників як вітчизняних, так і закордонних.