Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кримінальне право.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
431.1 Кб
Скачать

Тема 17. Злочини у сфері використання електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), систем та комп’ютерних мереж і мереж електрозв’язку.

Семінарське заняття – 2 год.

Практичне заняття – - год.

Індивідуальна робота - - год.

Самостійна робота – 2 год.

Ключові терміни та поняття до теми:

Системи АЕОМ або автоматизовані системи (АС) – це системи, що здійснюють автоматизовану обробку даних, для складу яких входять технічні засоби їх обробки (засоби обчислювальної техніки і зв’язку), забезпечення.

Комп’ютерна мережа - це комплекс з’єднаних лініями електрозв’язку АЕОМ чи їх систем.

Електронно-обчислювальні машини (комп’ютери), комп’ютерні системи, комп’ютерні мережі, мережі електрозв’язку, комп’ютерна інформація, носії комп’ютерної інформації, комп’ютерні віруси.

Семінарське заняття з теми 17. План

  1. Загальна характеристика злочинів у сфері використання електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), систем та комп’ютерних мереж і мереж електрозв’язку.

  2. Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку.

  3. Створення з метою використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження.

  4. Несанкціоновані збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або на носіях такої інформації.

  5. Несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї.

Самостійна робота з теми 17. План

  1. Перешкоджання роботі електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку шляхом масового розповсюдження повідомлень електрозв’язку.

  2. Порушення правил експлуатації електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку або порядку чи правил захисту інформації, яка в них оброблюється.

  3. Вивчити судово-слідчу практику щодо застосування кримінального законодавства при кваліфікації комп’ютерних злочинів.

Питання для самоконтролю:

  1. Що є предметом злочину, передбаченого ст. 361 КК України?

  2. Що таке автоматизовані електронно-обчислювальні машини (комп’ютери)?

  3. Що таке носії ком’ютерної інормації?

  4. Що таке комп’ютерні віруси?

  5. Що слід розуміти під несанкціонованим втручанням в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку (ст. 361 КК України)?

  6. Що слід розуміти під значною шкодою у статтях 361-3631 КК України?

  7. Хто є суб’єктом злочину, передбаченого ст. 362 КК України?

  8. Які ознаки об’єктивної сторони злочину, передбаченого ст. 363 КК України та який це склад злочину за конструкцією об’єктивної сторони?

  9. Хто є суб’єктом злочину, передбаченого ст. 363 КК України?