Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalistika_3_kurs.doc
Скачиваний:
247
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Тема 19. Тактика допиту.

1. Поняття, значення та види допиту. Допит як засіб отримання інформації і реалізації допоміжної функції слідства. Забезпечення законності при проведенні допиту. Активність і наступальність допиту. Поняття і межі допустимості психологічного впливу на допитуваного. Етика допиту. Співвідношення допиту та опитування.

2. Закономірності формування показів. Фактори, що впливають на формування і дачу показів. Використання положень логіки, психології, педагогіки та інших наук у тактиці допиту.

3. Підготовка до допиту. Визначення предмету допиту. Прийоми встановлення психологічного контакту з допитуваним. Тактичні прийоми допиту: надання допомоги допитуваному у відновленні забутого, викриття неправдивих показів, подолання позиції відмови від дачі показів, використання доказів. Можливості використання при допиті оперативно-розшукових даних.

4. Тактика допиту потерпілих. Криміналістична віктимологія. Виявлення свідків і тактика їх допиту. Тактичні прийоми допиту підозрюваних і обвинувачуваних. Особливості допиту обвинувачуваного, що заявив про своє алібі. Тактика допиту раніше судимих осіб. Специфіка допиту підозрюваних (обвинувачуваних) у груповій справі. Тактика допиту неповнолітніх. Особливості допиту з участю перекладача, спеціаліста та захисника.

5. Поняття, сутність і завдання очної ставки. Підготовка до очної ставки. Тактичні прийоми допиту на очній ставці.

6. Фіксація ходу та результатів допиту і очної ставки. Технічні засоби фіксації показів. Організаційно-тактичні можливості використання матеріалів фоно-, відеозапису показів.

Тема 22. Тактика використання спеціальних знань у кримінальному провадженні. Призначення і проведення суових експертиз.

1. Підготовка до проведення експертизи. Визначення виду, мети і об'єму дослідження. Формулювання експертного завдання.

2. Особливості призначення додаткової, повторної, комісійної і комплексної експертиз. Проведення альтернативної експертизи та її використання в кримінальному судочинстві.

3. Вибір експерта (експертного закладу). Особливості проведення експертизи поза експертним закладом. Оцінка висновку експерта та використання отриманих даних у розкритті, і запобіганні злочинів.

4. Поняття і види зразків для експертного дослідження, вимоги до них, умови їх отримання (вилучення).

Тема 24. Розслідування злочинів проти життя і здоров'я особи.

1. Особливості і значення боротьби із злочинами проти життя та здоров'я громадян на сучасному етапі. Криміналістична характеристика вбивств, спричинення тілесних ушкоджень і статевих злочинів.

2. Особливості порушення кримінальних справ даної категорії. Завдання і тактика невідкладних слідчих дій, їх поєднання з оперативно-розшуковими заходами. Типові слідчі ситуації та слідчі версії у справах про вбивства, тілесні пошкодження і зґвалтування. Специфіка розслідування вбивств у залежності від способів їх вчинення. Встановлення особи загиблого. Використання спеціальних знань при розслідуванні злочинів, що розглядаються. Особливості встановлення і доведення мотивів вчинення цих злочинів. Віктимність поведінки жертв. Характеристика способів приховання злочинів проти життя і здоров'я громадян.

3. Зміст і характеристика наступного етапу розслідування. Особливості тактики окремих слідчих дій.

4. Профілактика злочинів проти життя і здоров'я громадян.

5. Особливості розслідування вбивств на замовлення. Характеристика злочинця: замовника та виконавця. Особливості встановлення мотивів злочину. Особливості проведення слідчих дій. Порядок проведення огляду місця події та першопочаткових дій. Збирання інформації та створення системи доказування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]