Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalistika_3_kurs.doc
Скачиваний:
247
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.11 Mб
Скачать

2. Анотація навчальної дисципліни зі структурно-логічною схемою (міждисциплінарними зв’язками)

Мета: формування у студентів системи знань і умінь в розслідуванні та попередженні злочинів.

Предмет: закономірності механізму злочину, виникнення інформації про злочин і його учасників, а також закономірності збирання, дослідження, оцінки і використання доказів і заснованих на пізнаннях цих закономірностей засобах і методах судового дослідження і запобігання злочинів.

Міждисциплінарні зв’язки: вивчення дисципліни „Криміналістика” передбачає попереднє опанування знаннями та вміннями з навчальних дисциплін „Теорія держави і права”, „Конституційне право України”, „Адміністративне право”, „Цивільне право”, „Цивільний процес”, „Кримінальне право”, „Кримінальний процес”, „Кримінологія”, „Адміністративна діяльність” і є необхідною для сприйняття подальших навчальних дисциплін „Оперативно-розшукова діяльність”, „Судова медицина”, „Судова психіатрія”, „Особливості розслідування окремих видів злочинів”.

Структурно-логічна схема навчальної дисципліни

Конституційне право

Судова медицина

Судова медицина

Теорія держави

і права

Кримінальне право

Кримінальний процес

Судова психіатрія

Судова психологія

Судова бухгалтерія

Адміністративне право

Цивільне право

Цивільний процес

Кримінологія

Правова статистика

Фізика

Біологія

Хімія

Інші природничі

та технічні науки

Виправно–трудове право

Соціологія

Етика

Логіка

Філософія

КРИМІНАЛІСТИКА

Оперативно-розшукова діяльність

Спеціальна техніка

Інформаційні технології в діяльності ОВС

Наукова організація праці

Адміністративний процес

Митне право

Податкове право

Інші галузі права

3. ПОЯСЮВАЛЬНА ЗАПИСКА ДО НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Криміналістика належить до фундаментальних та професійно-орієнтованих навчальних дисциплін, бо складає основу формування спеціальних знань, умінь і навичок професійної діяльності правоохоронних органів України, чия діяльність пов'язана з запобіганням, розкриттям і розслідуванням злочинів, віднесених до їхньої компетенції, а також працівників митниць, нотаріату, адвокатури і ін. Через те зміст і рівень криміналістичної підготовки кадрів для зазначених органів і установ повинні відповідати сучасним вимогам, а аудиторні заняття - здійснюватися з урахуванням сучасних можливостей криміналістики у справі боротьби зі злочинністю.

Криміналістика вивчається студентами ННІПП НАВС на третьому курсі (у п»ятому семестрі – перша частина; шостому семестрі – друга частина) за освітньо-кваліфікаційним рівнем “Бакалавр” за напрямом підготовки “Правознавство” і є нормативною та має значення для юридичної практики в зазначених державних органах і установах.

Дисципліна «Криміналістика» складається з шести змістових модулі, об'єднаних 26 темами, послідовне вивчення яких має:

а) науково-юридичну мету:

- набуття умінь і навичок ефективного застосування положень криміналістики для забезпечення встановлення об'єктивної істини у кримінальних справах про злочини;

- опанування необхідною науково-методологічною підготовкою, яка забезпечує бачення виникаючих проблем, шляхів їх розв'язання, застосовуючи навички творчого мислення та самоудосконалення свого професійного рівня;

- формування навичок прийняття рішень у складних слідчих ситуаціях, опанування логікою доказування;

б) загальноосвітню мету:

- підвищення правової культури та ерудиції фахівців, оволодіти досвідом інших держав у застосуванні криміналістичних знань.

в) виховну мету:

- формування відданості ідеям істини, добра, справедливості і законності, почуття відповідальності перед людиною, суспільством і державою.

На вивчення дисципліни відводиться 216 годин, з яких: лекцій – 24 год.; семінарів – 20 год.; практичних - 76 год; самостійної роботи – 96 год. Для контролю відводиться шість змістовних модулів та іспит.

Студенти, при вивченні змісту навчальної дисципліни повинні прослухати і законспектувати лекції, скласти конспект по планах семінарських занять та по темах, які винесені на самостійну роботу, виконувати практичні та індивідуальні завдання, які дає викладач. Матеріали НМК студенти можуть використовувати в читальному залі інституту з електронних носіїв, що надані до бібліотеки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]