Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет.розр.-АК-Чурмантаев.doc
Скачиваний:
5743
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
282.11 Кб
Скачать

Робота частин і механізмів при стрільбі

Робота частин і механізмів при автоматичній стрільбі

Для проведення автоматичної стрільби треба поставити перевідник на автоматичний вогонь (АВ), якщо він не був поставлений при заряджанні, і натиснути на спусковий гачок.

При постановці перевідника на АВ сектор перевідника звільняє прямокутний виступ спускового гачка (відмикає спусковий гачок) і залишається у вирізі шептала одиночного вогню. Спусковий гачок одержує можливість повертатися навколо своєї осі; шептало одиночного вогню від повороту разом зі спусковим гачком утримується сектором перевідника.

При натисканні на хвіст спускового гачка його фігурний виступ виходить із зачеплення з бойовим взводом курка. Курок під дією бойової пружини повертається на своїй осі й енергійно завдає удару по ударнику. Ударник бойком розбиває капсуль патрона. Ударний склад капсуля патрона спалахує, полум'я через затравочні отвори в дні гільзи проникає до порохового заряду і запалює його. Відбувається постріл.

Куля під дією порохових газів рухається по каналу ствола; як тільки вона минає газовідвідний отвір, частина газів спрямовується через цей отвір у газову камеру, давить на газовий поршень і відкидає затворну раму назад. Відходячи назад, затворна рама (як і при відведенні її назад за рукоятку) переднім скосом фігурного вирізу повертає затвор навколо подовжньої осі і виводить його бойові виступи із-за бойових упорів ствольної коробки — відбувається відмикання затвора і відкривання каналу ствола; виступ затворної рами вивільняє важіль автоспуску, він під дією пружини трохи піднімається догори, а шептало автоспуску притискається до передньої площини курка. До цього часу куля вилетить з каналу ствола. Частина порохових газів, що випливають за кулею, попадає в компенсаційну камеру виступу компенсатора, у результаті чого створюється надлишковий тиск на виступ, дулова частина автомата відхиляється уліво вниз, зменшуючи розсіювання куль при стрільбі автоматичним вогнем з хитких положень.

Затворна рама з затвором по інерції продовжує рух назад; гільза, утримувана зачепом викидача, наштовхується на відбивний виступ ствольної коробки і викидається назовні.

Надалі робота частин і механізмів, за винятком роботи курка і сповільнювача, відбувається так само, як і при заряджанні. При поверненні затворної рами з затвором у переднє положення курок утримується тільки на шептало автоспуску. Після того як затвор дошле верхній патрон з магазина в патронник і відбудеться закривання каналу ствола і запирання затвора, затворна рама, продовжуючи рух уперед, виводить шептало автоспуску з-під взводу автоспуску курка. Курок під дією бойової пружини повертається і вдаряє по засувці сповільнювача курка; сповільнювач повертається назад, підставляючи під удар курка передній виступ; унаслідок цих ударів по сповільнювачу рух курка вперед трохи сповільнюється, що дозволяє стволу після удару по ньому затворної рами з затвором прийняти положення, близьке до первісного, і цим поліпшити купчастість бою. Після удару по передньому виступу сповільнювача курок завдає удару по ударнику. Відбувається постріл. Робота частин і механізмів автомата повторюється. Автоматична стрільба буде продовжуватися доти, поки натиснутий спусковий гачок і в магазині маються патрони.

Для припинення стрільби відпустити спусковий гачок. При цьому спусковий гачок під дією бойової пружини повернеться і його фігурний виступ встане на шляху руху бойового взводу курка. Курок зупиняється на бойовому взводі. Стрільба припиняється, але автомат залишається зарядженим, готовим до подальшої автоматичної стрільби.

Робота частин і механізмів при стрільбі одиночними пострілами

Для проведення одиночного пострілу необхідно поставити перевідник на одиночний вогонь (ОД) і натиснути на спусковий гачок.

При постановці перевідника з положення запобігання у положення на ОД сектор перевідника звільняє прямокутний виступ спускового гачка (відмикає спусковий гачок), цілком виходить з вирізу шептала одиночного вогню і при стрільбі в роботі ударно-спускового механізму участі не приймає.

При натисканні на хвіст спускового гачка його фігурний виступ виходить із зачеплення з бойовим взводом курка. Курок під дією бойової пружини повертається на своїй осі й енергійно завдає удару по ударнику. Відбувається постріл. Після першого пострілу частини і механізми зроблять ту ж роботу, що і при автоматичній стрільбі, але наступного пострілу не відбудеться, тому що разом зі спусковим гачком повернулося вперед шептало одиночного вогню і його зачіп став на шляху руху бойового взводу курка.

Бойовий взвод курка заскочить за шептало одиночного вогню, курок зупиниться в заднім положенні.

Для проведення наступного пострілу необхідно відпустити спусковий гачок і знову натиснути на нього. Коли спусковий гачок буде відпущений, він під дією бойової пружини повернеться разом із шепталом одиночного вогню, шептало одиночного вогню вийде з зачеплення з бойовим взводом курка і звільнить курок. Курок під дією бойової пружини повертається, ударяє спочатку по засувці сповільнювача, а потім по передньому його виступу і стає на бойовий взвод. При натисканні на спусковий гачок його фігурний виступ виходить із зачеплення з бойовим взводом курка, робота частин і механізмів повториться. Відбудеться черговий постріл.