Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет.розр.-АК-Чурмантаев.doc
Скачиваний:
5743
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
282.11 Кб
Скачать

1. Призначення, бойові властивості і загальна будова

АВТОМАТІВ КАЛАШНИКОВА

Методика вивчення призначення, бойових властивостей і загальної будови зброї

Вивчаючи із слухачами призначення автоматів Калашникова, необхідно домогтися свідомого розуміння ними, призначення різних видів стрілецької зброї. Варто пояснювати, що автомат призначений для знищення живої сили супротивника, причому його вогонь найбільш дійсний на відстані до 400 м.

Варто пояснити слухачам, що бойове використання зброї для поразки тих чи інших цілей повинне відповідати його призначенню. Наприклад, для поразки супротивника на відстані 150-200 м вогневу задачу необхідно поставити автоматнику, а для поразки супротивника, що знаходиться в 400 м, автомат виявиться вже недостатньо надійним вогневим засобом. У цьому випадку доцільно використовувати вогонь ручного кулемета, кулемета ПК чи снайперської гвинтівки.

З бойових властивостей зброї варто вказувати тільки основні з них: вагу зброї, довжину, дальність стрільби (прицільну, дальність дійсного вогню, дальність прямого пострілу по таким цілям, як грудна, поясна і ростова), бойову скорострільність, види вогню, початкову швидкість польоту кулі. Усі ці дані повинні бути твердо засвоєні слухачами.

Для кращого запам'ятовування бойових властивостей зброї не слід обмежуватися тільки одним їхнім словесним викладом; доцільно записати їх на класній дошці, а ще краще вивісити спеціально розроблену узагальнену таблицю бойових властивостей стрілецької зброї, що є на озброєнні ОВС.

Вивчення — загальної будови автоматів Калашникова — варто починати з вивчення основних частин зброї, а потім уже вивчити другу частину питання — поняття про роботу зброї при стрільбі. Для вивчення першої частини питання — основні частини зброї — викладач попередньо без пояснення робить неповне розбирання наявного в нього учбового зразка зброї. Потім він указує, що даний вид зброї складається з такої-то кількості основних частин (автомат АКМ — з десяти, і т.д.).

Після цього викладач послідовно бере в руки ту чи іншу основну частину, показує її тим, кого навчають, і вказує її найменування. Показувати і називати необхідно тільки основні частини даного виду зброї і у тій послідовності, що дається в наставлені. Не потрібно поки зупинятися на призначенні і устрої цих основних частин зброї, тому що це буде розглядатися при вивченні наступних питань.

Треба також указати, що в комплект зброї входять: приналежність, ремінь, сумка для магазинів. Усі ці предмети варто також назвати і показати тим, кого навчають.

Для закріплення знання основних частин зброї викладач наказує тим, кого навчають, назвати і показати основні частини автомату. Для відповіді на поставлене питання він викликає одного з тих, кого навчають, до свого столу. Від того, кого навчають, варто вимагати правильної назви частин і акуратного звертання з ними. Якщо при відповіді він допускає помилки, то для виправлення і доповнення відповіді викладач викликає інших слухачів, що можуть відповідати і з місця.

При вивченні поняття про роботу зброї — викладач, використовуючи учбовий зразок автомату в зібраному виді, а також верстат для показу роботи частин і механізмів зброї не вдаючись у подробиці, повинний показати і пояснити тільки загальний характер роботи частин і механізмів зброї в наступному порядку:

— з використанням навчальних патронів показати, як проводиться заряджання зброї, як ведеться з нього стрільба, як проводиться його розряджання;

— пояснити і показати, як проводиться досилання патрона в патронник, запирання затвора і щільне закривання каналу ствола, розбивання капсуля патрона, відмикання затвора, витяг стріляної гільзи (процес запирання і відмикання затвора найкраще показати на спеціальному макеті);

— пояснити, на чому засноване автоматична дія зброї.

Керівнику заняття варто мати на увазі, що без знання тими, кого навчають, призначення і устрою окремих частин і механізмів зброї, засвоєння матеріалу, що відпрацьовується, не завжди буде глибоким. Тому треба надати можливість усебічно з'ясувати усе, що їх цікавить у досліджуваному виді зброї.