Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет.розр.-АК-Чурмантаев.doc
Скачиваний:
5743
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
282.11 Кб
Скачать

Приналежність до автомата

Приналежність служить для розбирання, зборки, чищення, змащення автомата і прискореного спорядження магазина патронами. До приналежності відносяться: шомпол, протирка, йоржик, викрутка, виколотка, пенал, масельничка. До 5,45-мм автоматів додатково обойми і перехідник.

Шомпол застосовується для чищення і змащення каналу ствола, а також каналів і порожнин частин автомата. Він має голівку з отвором для виколотки, нарізку для нагвинчування протирки чи йоржика.

Протирка застосовується для чищення і змащення каналу ствола, каналів і порожнин інших частин автомата.

Йоржик використовується для чищення каналу ствола розчином РЧС.

Викрутка і виколотка застосовуються при розбиранні і зборці автомата. Виріз на кінці викрутки призначений для вгвинчування і вигвинчування мушки, а бічний виріз — для закріплення протирки на шомполі. Для зручності користування викруткою вона вставляється в бічні отвори пеналу. При чищенні каналу ствола викрутка вкладається в пенал поверх голівки шомпола.

Пенал служить для збереження протирки, йоржика, викрутки і виколотки. Він закривається кришкою. Пенал застосовується як рукоятка для викрутки і для повороту замикача газової трубки, а також як рукоятка для шомпола.

Пенал має наскрізні отвори, у які вставляється шомпол при чищенні автомата, овальні отвори для викрутки і прямокутний отвір для повороту замикача газової трубки.

Масельничка служить для збереження змащення, переноситься вона в кишені сумки для магазинів.

Обойма служить для перенесення патронів і прискореного спорядження магазина патронами. В обоймі міститься 15 патронів.

Перехідник служить для з'єднання обойми з магазином при спорядженні його патронами.

7,62-Мм зразка 1943 р. (7,62х39), 5,45-мм (5,45х39) бойові патрони

Бойовий патрон складається з кулі, гільзи, порохового заряду і капсуля.

5,45-мм патрони випускаються зі звичайними і трасуючими кулями. Для імітації стрільби застосовуються холості (без кулі) патрони, стрільба якими ведеться з застосуванням спеціальної втулки.

7,62-мм патрони зразка 1943 р. випускаються зі звичайними кулями і з кулями спеціального призначення: трасуючими і бронебійно-запальними. Головні частини спеціальних куль мають відмітне фарбування.

Звичайна куля призначена для поразки живої сили супротивника, розташованої відкрито і за перешкодами, що пробиваються кулею. Звичайна куля складається зі сталевої покритої томпаком оболонки і сталевого сердечника. Між оболонкою і сердечником мається свинцева сорочка.

Трасуюча куля також призначена для поразки живої сили супротивника. Крім того, при польоті кулі в повітрі її палаючий трасуючий склад на дальностях стрільби до 800 м залишає світний слід, що дозволяє робити коректування вогню і цілевказівку.

В оболонці трасуючої кулі в головній частині поміщений сердечник, а в донній — шашка пресованого трасуючого складу. Під час пострілу полум'я від порохового заряду запалює трасуючий склад, що при польоті кулі дає світний слід. Головна частина трасуючої кулі пофарбована в зелений колір.

Бронебійно-запальна куля патрона 7,62х39 призначена для запалювання пальних рідин і поразки живої сили супротивника, що знаходиться за легкими броньовими укриттями, на дальностях до 300 м.

Вона складається з оболонки з томпаковим наконечником, сталевого сердечника зі свинцевою сорочкою, свинцевого піддона і запального складу. При ударі кулі об броню запальний склад спалахує, полум'я через отвір у броні, пробите сталевим сердечником кулі, запалює пальне.

Головна частина кулі пофарбована в чорний колір з червоним паском.

Гільза служить для з'єднання всіх частин патрона, запобігання порохового заряду від зовнішніх впливів і для усунення прориву порохових газів убік затвора. Вона має корпус для розміщення порохового заряду, дульце для закріплення кулі і дно. Зовні в дні гільзи зроблена кільцева проточка для зачепа викидача. У дні гільзи маються гніздо для капсуля, ковадло і два затравних отвори.

Пороховий заряд служить для надання кулі поступального руху, він складається з пороху.

Капсуль служить для запалення порохового заряду. Він складається з латунного ковпачка, впресованого в нього ударного складу і фольгового кружка, що прикриває ударний склад.

Укупорка патронів проводиться в дерев'яні шухляди. У шухляду укладаються дві герметично закриті металеві коробки по 1080 5,45-мм, і по 660 7,62-мм патронів у кожній, патрони в коробках упаковані в картонні пачки по 30 штук. Усього в шухляді міститься 2160шт. 5,45-мм, 1320шт 7,62-мм патронів.

На бічних стінках шухляд, у яких укупорені патрони зі спеціальними кулями, нанесені кольорові смуги, що відповідають фарбуванню головних частин куль. У кожній шухляді мається ніж для розкриття коробки.

4. РОБОТА ЧАСТИН І МЕХАНІЗМІВ АВТОМАТІВ КАЛАШНИКОВА. ЗАТРИМКИ ПРИ СТРІЛЬБІ І СПОСОБИ ЇХ УСУНЕННЯ

Методика вивчення роботи частин та механізмів автоматів Калашникова, затримок, які виникають при стрільбі, та способів їх усунення

Знання слухачами роботи частин і механізмів зброї не є самоціллю, а забезпечує свідоме засвоєння способів практичного виявлення характерних несправностей, що викликають затримки при стрільбі, і швидкого їх усунення. Від викладача потрібно уміння провести розгляд даного питання наочно. Крім навчальної (бойової) зброї варто мати розрізну зброю, навчальні патрони, спеціальний верстат для показу роботи частин і механізмів, плакати, схеми і макети ударно-спускового і спускового механізмів. Для зручності доцільно мати два зразки зброї: один — у зібраному виді (краще на спеціальному верстаті) і іншій — розібраний на частини.

До вивчення роботи частин і механізмів зброї слухачі повинні твердо знати призначення і будову окремих частин і механізмів, особливо рухливих; це необхідно перевірити при опитуванні.

Доцільно намітити наступні три навчальних підпитання:

1) положення частин і механізмів зброї до заряджання; 2) робота частин і механізмів при заряджанні; 3) робота частин і механізмів при автоматичній стрільбі і при стрільбі одиночними пострілами.

Зміст першого навчального підпитання засвоюється тими, кого навчають, важко, тому що всі частини зброї нерухомі. Після ж вивчення роботи частин і механізмів при заряджанні і стрільбі і це питання для тих, кого навчають, стає ясним. Остаточне ж закріплення в пам'яті положення частин і механізмів зброї до заряджання рекомендується проводити повторно, після вивчення другого і третього навчальних підпитань.

Для вивчення затримок, що виникають при стрільбі, і способів їх усунення на занятті варто мати все необхідне для практичного створення на зброї по можливості усіх видів затримок. Тому крім навчальної зброї повинні бути навчальні патрони і стріляні гільзи. Для показу причин, що викликають затримки, викладачу поряд із зібраним зразком варто мати один зразок зброї в розібраному виді і бажано розрізну зброю.

Успішне засвоєння змісту даного питання немислимо без твердого знання роботи частин і механізмів зброї. Тому знання тими, кого навчають, роботи частин і механізмів зброї при заряджанні і при стрільбі повинне бути перевірене при контрольному опитуванні. При недостатньо твердому знанні зазначених питань необхідно ще раз зупинитися на їхньому змісті і тільки після цього переходити до нового матеріалу.

Приступаючи до вивчення затримок, що виникають при стрільбі, варто спочатку пояснити, що бойова зброя при правильному догляді і дбайливому звертанні з нею є дуже надійною. Однак при тривалому використанні автоматів, при неакуратному поводженні з ними, при забрудненні частин і механізмів, а також при несправності чи забрудненні патронів можуть виникати затримки при стрільбі.

Потім потрібно вказати, що кожен атестований співробітник ОВС зобов'язаний знати і виконувати наступні міри для попередження затримок: зброю тримати в повній справності; строго дотримуватись правил збереження, розбирання і зборки, чищення і змащення, огляду і підготовки зброї до стрільби; перед стрільбою ретельно оглядати патрони (несправні і брудні патрони не застосовувати); при стрільбі і при пересуваннях оберігати зброю від ударів і забруднення; при стрільбі дотримувати режим вогню, не допускаючи перегріву ствола зброї.

Після цього необхідно підкреслити, що основним способом усунення всякої затримки в стрільбі є перезарядження зброї. Якщо ж перезарядженням затримка не усувається, необхідно з'ясувати характер затримки, її причини і потім уже приступити до її усунення.

Закріпивши викладений матеріал опитуванням декількох слухачів, приступити до характеристики затримок. Для кращого запам'ятовування слухачами затримок безвідносно до виду зброї доцільно розділити їх на три групи:

— затримки, що виникають при заряджанні (при русі рухомої системи вперед);

— затримки, що виникають при стрільбі;

— затримки, що виникають при розряджанні чи перезарядженні зброї (при русі рухомої системи назад).

Методика вивчення будь-якої затримки приблизно наступна.

Практично на зброї штучно створити ту чи іншу затримку, назвати її і дати її опис.

Слухачам при цьому дається можливість уважно оглянути зброю й усвідомити характер показаної затримки. Потім викладач запитує в тих, кого навчають, які, на їхню думку, причини можуть викликати цю затримку. Нехай ті, кого навчають, не назвуть усіх причин, що викликають досліджувану затримку, чи навіть нехай ці причини деякими будуть зазначені неправильно, головне тут — активізувати тих, кого навчають, змусити їх самостійно аналізувати. Потім треба узагальнити названі слухачами причини затримки і чітко їх указати.

Після цього варто пояснити і показати практично на зброї способи усунення затримки, не забуваючи про раніше зазначений основний спосіб усунення всіх затримок — перезаряджання.

По ходу вивчення затримок рекомендується їхнє найменування записувати на класній дошці; це буде сприяти кращому запам'ятовуванню характеру затримок.

Наприкінці варто звернути увагу на загальну кількість затримок, що виникають при стрільбі з автоматів Калашникова.

Закріплення знання вивчених затримок з метою вироблення в слухачів навичок по їхньому усуненню варто робити практично. Для цього необхідно на автоматі створити ту чи іншу затримку і наказати слухачу дати її повну характеристику: назва, причини і способи усунення. Інші спостерігають за діями того, що відповідає; при помилках і неточностях у відповіді і діях доповнюють і виправляють його. Для зручності показу і спостереження кришка ствольної коробки при цьому повинна бути знята.