Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет.розр.-АК-Чурмантаев.doc
Скачиваний:
5743
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
282.11 Кб
Скачать

Зберігання автоматів і патронів

Автомат зберігається завжди розрядженим, при цьому магазин відділений, багнет-ніж знятий, курок спущений, перевідник на запобіжнику, хомутик прицілу встановлений на розподіл «П». Автомат знімається з запобіжника тільки перед заряджанням і перед стрільбою.

Автомат зберігається в піраміді; в особливому відділенні тієї ж піраміди зберігаються магазини, сумки для магазинів, багнет-ніж у ножнах, масельничка, чохол, а також пенал для автомата з прикладом, що складається.

При тимчасовому розташуванні в якому-небудь будинку автомат зберігати в сухому місці у віддаленні від дверей, печей і нагрівальних приладів. В оперативно-службовій обстановці автомат тримати при собі (у руках).

При русі автомат переноситься на ремені в положенні «на ремінь», «за спину» чи «на груди». Ремінь повинний бути підігнаний так, щоб автомат не вдарявся об тверді предмети спорядження. Автомат переноситься з приєднаним магазином. Інші магазини знаходяться в сумках.

Для попередження роздуття чи розриву ствола забороняється чим-небудь затикати канал ствола. Автомат варто оберігати від влучення в канал ствола води. У випадку потрапляння води необхідно перед початком стрільби, відтягнути рухливі частини назад при положенні автомата дуловою частиною ствола вниз і кілька разів струснути автомат..

Патрони повинні зберігатися в сухому місці закритими від сонячних променів. Поводитися з патронами треба дбайливо, оберігати їх від ушкоджень, вологи і бруду. Змазувати патрони забороняється. Утрата патронів не допускається.

6. Контрольний огляд автомата і підготовка його до стрільби Методика навчання порядку контрольного огляду автомата та підготовки його до стрільби

Вивчення даного питання доцільно проводити на навчальній зброї, щоб слухачі могли відразу ж освоїти його особливості. Наказавши слухачам взяти в руки зброю, викладач показує, як проводиться огляд наявності всіх частин автомата, їхнього стану і якості змащення. При цьому підкреслює, що огляд зброї необхідно робити навіть у тих випадках, коли автомат стоїть в піраміді без користування. Далі наказує по черзі зробити огляд автомата. Переконавшись, що питання засвоєне, показує і розповідає, як перевіряється справність прицілу, мушки і правильність роботи частин і механізмів автомата перед виходом на службу.

Для вивчення питання підготовки автомата до стрільби необхідно мати зброю, приналежності, протиральні, мастильні матеріали і навчальні патрони.

Спочатку викладач може перевірити декількох слухачів, як вони засвоїли правила контрольного огляду автомата і його огляду перед виходом на заняття (службу). Після цього він розповідає, що зброя і боєприпаси підготовляються до стрільби під наглядом керівника стрільб. Це необхідно для того, щоб забезпечити безвідмовну роботу зброї.

Доводить до слухачів послідовність підготовки автомату і патронів до стрільби.

Закінчивши пояснення, викладач наказує тим, кого навчають, розібрати автомати, а сам спостерігає за правильністю їхньої роботи. Надалі по його команді слухачі роблять чищення частин і механізмів. Витрачати час на показ і розповідь цих питань не потрібно, тому що вони вивчені раніше.

Огляд автомата в розібраному виді викладач робить спочатку сам з коротким поясненням, тому що це питання є новим. У цей час слухачі уважно спостерігають за його діями. Потім під контролем самі виконують цю роботу, а викладач стежить за їх діями й усуває помилки. У такій же послідовності вивчається техніка огляду патронів. При цьому викладач підкреслює, що необхідно робити з несправними патронами і з патронами, що мають забруднення чи невеликий зелений наліт і іржу. Інші питання по підготовці автомата до стрільби виконуються відразу ж самими тими, кого навчають, по командах викладача, тому що вони також були вивчені раніше. Після того як слухачі протруть насухо канал ствола, необхідно змусити їх обов'язково оглянути його і переконатися, що в каналі ствола немає сторонніх предметів.