Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет.розр.-АК-Чурмантаев.doc
Скачиваний:
5743
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
282.11 Кб
Скачать

Огляд бойових патронів

Патрони оглядати перед стрільбою і при заступанні на службу.

При огляді патронів перевірити:

— чи немає на гільзах іржі і пом’ятостей, чи не хитається куля в дульці гільзи;

— чи немає на капсулі зеленого нальоту, і чи не виступає капсуль вище поверхні дна гільзи;

— чи немає серед бойових патронів навчальних.

Усі несправні патрони здаються на склад. Якщо патрони забруднилися, покрилися невеликим зеленим нальотом чи іржею, їх необхідно обтерти сухим чистим дрантям. Обтирати патрони промасленим дрантям і споряджати патронами магазини, рясно змазані усередині, забороняється.

Підготовка автомата до стрільби

Підготовка автомата до стрільби проводиться з метою забезпечення безвідмовної роботи його під час стрільби і включає в себе:

1. Почистити, оглянути автомат у розібраному виді і змазати його. 2. Оглянути автомат у зібраному виді. 3. Оглянути магазини.

Безпосередньо перед стрільбою прочистити насухо канал ствола, оглянути патрони і спорядити ними магазини.

Якщо автомат тривалий час знаходився на морозі, то перед його заряджанням кілька разів енергійно відтягнути назад затворну раму.

7. Перевірка бою автоматів та приведення їх

ДО НОРМАЛЬНОГО БОЮ

Методика вивчення перевірки бою зброї і приведення її до нормального бою

Метою вивчення даної теми є ознайомлення слухачів із правилами перевірки бою автоматів Калашникова і приведення їх до нормального бою і практичний показ порядку перевірки бою і приведення до нормального бою автоматів. Дане заняття організується в складі групи і проводиться на стрільбищі зі стрільбою бойовими патронами.

Матеріальне забезпечення заняття повинне бути приблизно наступним: бойова зброя; бойові патрони; перевірочні мішені — по числу зброї; упори; габарит (діаметром 15см) для визначення купчастості бою; картки якісного стану автоматів; лінійки, кольорові олівці, крейда.

На занятті повинний обов'язково бути присутнім збройовий майстер з набором інструмента і приладом для пересування мушок.

Після вступної частини заняття викладач на початку доводить загальні вимоги і правила перевірки бою зброї і приведення її до нормального бою. Це пояснення може бути проведене за наступним планом:

— необхідність приведення бойової зброї до нормального бою;

— чотири випадки, коли проводиться перевірка бою;

— загальна організація перевірки бою зброї і приведення її до нормального бою;

— умови, які сприяють проведенню перевірки бою зброї;

— правила перевірки бою зброї: дальність стрільби; характеристика перевірочної мішені; установка прицілу; кількість патронів; положення для стрільби;

— правила приведення зброї до нормального бою.

Після закінчення пояснень починається практичне відпрацьовування порядку перевірки бою і приведення автоматів до нормального бою.

Методика подальшого проведення заняття приблизно наступна.

Спочатку по числу одиниць зброї, що перевіряються, готуються перевірочні мішені, що потім виставляються в 100 м від вогневого рубежу.

Після цього викладач указує, що стрільбу при перевірці бою зброї і приведенні її до нормального бою ведуть спеціально відібрані в підрозділі пристрельщики. Пристрільщики — це відмінні стрілки без індивідуальних особливостей у стрільбі.

По загальних командах керівника заняття (стрільби) пристрільщики виходять на вогневий рубіж, ізготовлюються для стрільби лежачи з упора, роблять чотири одиночних постріли.

Після загального сигналу «Відбій» викладач, узявши із собою лінійку, габарити, кольорові олівці і крейду, веде групу до перевірочних мішеней. На вихідному положенні залишаються пристрільщики. Це обумовлено тим, що після огляду мішеней результати стрільби пристрільщиків можуть мимоволі вплинути на правильність прицілювання при подальшій стрільбі.

Підійшовши до перевірочних мішеней, викладач у двох кроках від них шикує групу в одну чи дві шеренги і починає обробку перевірочних мішеней. Спочатку за допомогою габариту перевіряється купчастість бою. Якщо купчастість бою ненормальна, приводиться огляд зброї і стрільба повторюється.

Якщо купчастість бою нормальна, то викладач, використовуючи лінійку і кольоровий олівець (крейду), визначає середню точку влучення (СТВ) по чотирьох чи трьох кращих пробоїнах і вимірює відхилення СТВ від контрольної точки. Якщо бій зброї по висоті чи бічному напрямку ненормальний, то викладач вимірює відхилення СТВ від контрольної точки по одній вертикалі, одній горизонталі чи по вертикалі і горизонталі одночасно і визначає, наскільки потрібно змінити положення мушки.

Закінчивши огляд мішеней і розрахунок і прийнявши рішення, що робити з мушкою кожного зразка зброї, викладач веде групу на вихідне положення і сам чи збройовий майстер вносить відповідні зміни в положення мушки. Після цього стрільба повторюється.

По закінченні стрільби група знову підходить к мішеням. Обробку перевірочних мішеней у цьому випадку доцільно доручати тим, кого навчають, а самому направляти їхні дії і при необхідності допомагати.

Якщо при стрільбі бій зброї і по купчастості, і по точності сполучення СТВ із контрольною точкою нормальний, то автомат вважається приведеним до нормального бою. Закінчивши перевірку бою зброї, викладач указує, що положення мушки приведеного до нормального бою зброї фіксується.