Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет.розр.-АК-Чурмантаев.doc
Скачиваний:
5743
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
282.11 Кб
Скачать

3. Призначення, будова частин і механізмів автоматів,

ПРИНАЛЕЖНОСТІ І ПАТРОНІВ

Методика вивчення призначення, будови частин і механізмів автоматів Калашникова

На початку вивчення даного питання викладач перевіряє, наскільки твердо слухачі засвоїли назви основних частин. Потім розповідає призначення і будову частин автомата. При цьому викладач не обмежується простим перерахуванням роботи, що виконує та чи інша частина, а показує слухачам, як ця робота виконується. Вивчаючи, наприклад, призначення затвора, викладач збирає автомат на верстаті для показу взаємодії частин і механізмів автомата і відводить затворну раму з затвором у крайнє заднє положення. Потім просуває затворну раму з затвором вперед і показує, яким образом затвор досилає патрон з магазина в патронник. При підході затвора в крайнє переднє положення він наказує слухачам спостерігати за заднім кінцем остова затвора, слухачі при цьому переконаються, що затвор повертається вправо. Показ супроводжується поясненням, що завдяки повороту затвора вправо його бойові виступи входять у вирізи ствольної коробки, унаслідок чого відбувається запирання затвора. Одночасно з поясненням показує, при взаємодії яких частин відбувається цей поворот і утримання затвора в наданому положенні під час пострілу.

Після показу призначення затвора перевіряє, наскільки правильно слухачі засвоїли показане. Призначення інших частин вивчається в такому ж порядку. У тих випадках, коли роботу тієї чи іншої частини не можна показати на розібраній зброї, використовувати плакати і макети.

Не рекомендується при вивченні будови частин зброї зачитувати усе, що написано в Настанові. Авторитет викладача підвищиться, якщо він буде викладати матеріал не читанням статей Настанови, а шляхом розповіді, називаючи і показуючи частини, указуючи їхнє призначення.

Призначення, будова частин і механізмів автоматів

Ствол служить для напрямку польоту кулі. Усередині ствол має канал з чотирма нарізами, що в'ються зліва нагору-праворуч. Калібр каналу ствола в автомата АКМ дорівнює 7,62 мм, в автоматів АК74, АКС74У - 5,45-мм. У казенній частині канал гладкий і зроблений за формою гільзи; ця частина каналу служить для розміщення патрона і називається патронником. Перехід від патронника до нарізної частини каналу ствола називається кульним входом.

Зовні ствол має основу мушки з різьбою для нагвинчування дулового гальма-компенсатора і втулки для стрільби холостими патронами, газовідвідний отвір, газову камору, сполучну муфту, колодку прицілу і на казенному зрізі виріз для зачепа викидача. Основа мушки, газова камора і колодка прицілу закріплені на стволі за допомогою штифтів.

Дуловий гальмо-компенсатор автомата АК74 служить для підвищення купчастості бою і зменшення енергії віддачі. Він має дві камори: передню і задню. Передня камора має вінчик, на який надівається кільце багнета-ножа, прямокутний паз, у який входить виступ багнета-ножа, і два вікна для виходу порохових газів. Задня камора має спереду дві щілини, а в середній частині — три компенсаційних отвори для виходу порохових газів. Позаду дуловий гальмо-компенсатор має внутрішню різьбу для нагвинчування на основу мушки, виїмку, у яку заходить фіксатор. Компенсатор автомата АКМ виконує подібні функції. Полум’ягасник автомата АКС74У служить для зменшення величини звуку і полум'я при пострілі.

Основа мушки має упор з виїмкою для шомпола, отвір для полозка мушки, запобіжник мушки і фіксатор із пружиною. Фіксатор утримує від згвинчування дуловий гальмо-компенсатор (компенсатор, полум’ягасник) і втулку для стрільби холостими патронами. Крім того, на основі мушки мається упор для приєднання багнета-ножа з отвором для шомпола.

Газова камера служить для напрямку порохових газів зі ствола на газовий поршень. Вона має газовідвідний отвір, патрубок з каналом для газового поршня і з отворами для виходу порохових газів.

Сполучна муфта служить для приєднання цівки до автомата. Вона має замикач цівки, антабку для ременя й отвір для шомпола.

Ствол за допомогою штифта з'єднаний зі ствольною коробкою і від неї не відокремлюється.

Ствольна коробка служить для з'єднання частин і механізмів автомата, для забезпечення закривання каналу ствола затвором і запирання затвора. У ствольній коробці міститься ударно-спусковий механізм. Зверху коробки закривається кришкою.

Ствольна коробка має:

— усередині — вирізи для запирання затвора, задні стінки яких є бойовими упорами; відгини і направляючі виступи для напрямку руху затворної рами і затвора; відбивний виступ для відбиття гільз; перемичку для скріплення бічних стінок; виступ для зачепа магазина і по одному овальному виступу на бічних стінках для направлення магазина;

— позаду зверху — пази: подовжній — для п'яти направляючого стрижня зворотного механізму і поперечний — для кришки ствольної коробки; хвіст з отвором для кріплення приклада;

— у бічних стінках — по чотири отвори, три з яких для осей ударно-спускового механізму, а четверте для цапф перевідника; на правій стінці — дві фіксуючі виїмки для постановки перевідника на автоматичний (АВ) і одиночний (ОД) вогонь;

— знизу — вікно для магазина і вікно для спускового гачка.

В автомата з прикладом, що складається, є отвори для фіксатора і засувки приклада. До ствольної коробки прикріплений: приклад з антабкою, пістолетна рукоятка і спускова скоба з засувкою магазина. В автоматів з нічними прицілами до лівої бічної стінки прикріплена планка для приєднання нічного прицілу.

Прицільне пристосування служить для наведення автомата при стрільбі на різні дальності. Воно складається з прицілу і мушки.

Приціл автоматів АК74, АКМ складається з колодки прицілу, пластинчастої пружини, прицільної планки і хомутика. Колодка прицілу має: два сектори для надання прицільній планці визначеної висоти, вушка для кріплення прицільної планки, усередині — гніздо для пластинчастої пружини і порожнина для затворної рами; на задній стінці — напівкруглий виріз для кришки ствольної коробки. Колодка прицілу надіта на ствол і закріплена штифтом. Пластинчаста пружина міститься в гнізді колодки прицілу й утримує прицільну планку в наданому положенні. Прицільна планка має гривку з прорізом для прицілювання і вирізи для утримання хомутика у встановленому положенні за допомогою засувки з пружиною. На прицільній планці зверху нанесена шкала з розподілами від 1 до 10; цифри шкали позначають дальності стрільби в сотнях метрів. Крім того, нанесена буква «П» — постійна установка прицілу, приблизно відповідає прицілу 4 (дальності стрільби 440 м). Хомутик надітий на прицільну планку й утримується в доданому положенні засувкою.

Прицільне пристосування автомата АКС74У складається з поворотного цілика і мушки. Цілик встановлений на кришці ствольної коробки і має положення: «П» - для стрільби на дальностях до 350 м., «5» - для стрільби на дальностях понад 350 м.

Мушка угвинчена в полозок, що закріплений у основі мушки. На полозку і на основі мушки нанесені риски, що визначають положення мушки.

До автомата додається пристосування для стрільби вночі й в умовах обмеженої видимості. Воно складається з відкидного цілика із широким прорізом, установлюваного на гривку прицільної планки, і широкої мушки, що надягається на мушку зброї зверху. На цілику і мушці пристосування нанесені самосвітні крапки.

Кришка ствольної коробки охороняє від забруднення частини і механізми, поміщені в ствольній коробці. З правої сторони вона має східчастий виріз для проходу гільз, що викидаються назовні, і для руху рукоятки затворної рами; позаду — отвір для виступу направляючого стрижня зворотного механізму. Кришка утримується на ствольній коробці за допомогою напівкруглого вирізу на колодці прицілу, поперечного паза ствольної коробки і виступу направляючого стрижня зворотного механізму.

Кришка ствольної коробки автомата АКС74У зверху має поворотний цілик з запобіжником цілика. Запобіжник цілика попереду має два обмежники кута повороту кришки ствольної коробки з отворами для осі, на якій повертається кришка, і виступ для утоплення фіксатора газової трубки. Кришка в передній частині закріплена на основі за допомогою осі і від ствольної коробки не відокремлюється.

Приклад і пістолетна рукоятка служать для зручності дій автоматом при стрільбі.

Постійний приклад автоматів АК74, АКМ має антабку для ременя, гніздо для пеналу приналежності і затильник із кришкою над гніздом. У гнізді приклада укріплена пружина пеналу. Постійний приклад в автомата може бути дерев'яний чи пластмасовий.

Приклад, що складається, автоматів АКС74 і АКС74У складається з верхньої і нижній тяг, затильника, обойми і наконечника, з'єднаних в одне ціле за допомогою зварювання. З правої сторони приклада на обоймі мається антабка для ременя. У відкинутому положенні приклад утримується фіксатором, а в складеному — засувкою.

Для складання приклада треба утопити фіксатор і повернути приклад уліво навколо осі до закріплення приклада засувкою, що знаходиться на лівій стінці ствольної коробки. Для одкидання приклада треба відвести засувку назад і повернути приклад вправо до закріплення його фіксатором.

Приклад, що складається, автомата АКМС складається з двох тяг, плечового упора, сполучної втулки, двох фіксаторів приклада зі сполучним стрижнем, шайби з антабкой для ременя, пружини і трьох шпильок. Фіксатори приклада з'єднані між собою і переміщаються вправо при натиску на ковпачок, уліво — під дією пружини.

Затворна рама з газовим поршнем служить для приведення в дію затвора й ударно-спускового механізму.

Затворна рама має: усередині — канал для зворотного механізму і канал для затвора; позаду — запобіжний виступ; з боків — пази для руху затворної рами по відгинах ствольної коробки; із правої сторони — виступ для опускання (повороту) важеля автоспуску і рукоятку для перезарядження автомата; знизу — фігурний виріз для розміщення в ньому ведучого виступу затвора і паз для проходу відбивного виступу ствольної коробки. У передній частині затворної рами укріплений газовий поршень.

Затвор служить для досилання патрона в патронник, закривання каналу ствола, розбивання капсуля і витягу з патронника гільзи (патрона). Він складається з остова, ударника, викидача з пружиною і віссю, шпильки.

Остов затвора має: на передньому зрізі — циліндричний виріз для дна гільзи і паз для викидача; з боків — два бойових виступи, що при запиранні затвора заходять у вирізи ствольної коробки; зверху - ведучий виступ для повороту затвора при запиранні і відмиканні; на лівій стороні - подовжній паз для проходу відбивного виступу ствольної коробки; у стовщеній частині остова затвора — отвору для осі викидача і шпильки. Усередині остів затвора має канал для розміщення ударника.

Ударник має бойок і уступ для шпильки.

Викидач із пружиною служить для витягу гільзи з патронника й утримання її до зустрічі з відбивним виступом ствольної коробки. Відбивач має зачіп для захоплення гільзи, гніздо для пружини і виріз для осі.

Шпилька служить для закріплення ударника й осі викидача.

Зворотний механізм служить для повернення затворної рами з затвором у переднє положення. Він складається з зворотної пружини, направляючого стрижня, рухливого стрижня і муфти.

Направляючий стрижень має на задньому кінці упор для пружини, п’ятку з виступами для з'єднання зі ствольною коробкою і виступ для утримання кришки ствольної коробки.

Газова трубка зі ствольною накладкою складається з газової трубки, передньої і задній сполучних муфт, ствольної накладки, металевого півкільця і пластинчастої пружини.

Газова трубка служить для напрямку руху газового поршня. Вона має направляючі ребра. Переднім кінцем газова трубка надівається на патрубок газової камори.

Ствольна накладка служить для запобігання рук автоматника від опіків. Вона може бути дерев'яна чи пластмасова.

Ударно-спусковий механізм служить для спуска курка з бойового взводу чи з взводу автоспуску, нанесення удару по ударнику, забезпечення ведення автоматичного чи одиночного вогню, припинення стрільби, для запобігання пострілів при незамкненому затворі і для постановки автомата на запобіжник.

Ударно-спусковий механізм міститься в ствольній коробці, де кріпиться трьома взаємозамінними осями, і складається з курка з бойовою пружиною, сповільнювача курка з пружиною, спускового гачка, шептала одиночного вогню з пружиною, автоспуску з пружиною, перевідника і трубчастої осі.

Курок з бойовою пружиною служить для нанесення удару по ударнику. На курку маються бойовий взвод, взвод автоспуску, цапфи й отвір для осі. Бойова пружина надівається на цапфи курка і своєю петлею діє на курок, а кінцями — на прямокутні виступи спускового гачка,

Сповільнювач курка (в автоматах останніх років випуску відсутній) служить для сповільнення руху курка вперед з метою поліпшення купчастості бою при веденні автоматичного вогню зі стійких положень.

Обмежник повороту курка (АКС74У) обмежує поворот курка назад і охороняє від удару курка по спусковому гачку.

Спусковий гачок служить для утримання курка на бойовому взводі і для спуска курка. Він має фігурний виступ, отвір для осі, прямокутні виступи і хвіст. Своїм фігурним виступом він утримує курок на бойовому взводі.

Шептало одиночного вогню служить для утримання курка після пострілу в крайнім заднім положенні, якщо при веденні одиночного вогню спусковий гачок не був відпущений. Воно знаходиться на одній осі зі спусковим гачком. Шептало одиночного вогню має пружину, отвір для осі і виріз, у який входить сектор перевідника при веденні автоматичного вогню і стопорить шептало. Крім того, виріз обмежує поворот сектора вперед при постановці перевідника на запобіжник.

Автоспуск служить для автоматичного звільнення курка з взводу автоспуску при стрільбі чергами, а також для запобігання спуска курка при незакритому каналі ствола і незамкненому затворі. Він має шептало для утримання курка на взводі автоспуску, важіль для повороту автоспуску виступом затворної рами при підході її в переднє положення і пружину.

На одній осі з автоспуском знаходиться його пружина. Коротким кінцем вона з'єднана з автоспуском, а її довгий кінець проходить уздовж лівої стінки ствольної коробки і входить у кільцеві проточки на осях автоспуску, курка і спускового гачка, утримуючи осі від випадання.

Перевідник служить для установки автомата на автоматичний чи одиночний вогонь, а також на запобіжник. Він має сектор з цапфами, що містяться в отвори стінок ствольної коробки. Нижнє положення перевідника відповідає установці його на одиночний вогонь (ОД), середнє — на автоматичний вогонь (АВ) і верхнє - на запобіжник.

Цівка служить для зручності дії і для запобігання рук автоматника від опіків. Вона може бути дерев'яна чи пластмасова. Цівка прикріплюється до ствола знизу за допомогою сполучної муфти і до ствольної коробки — за допомогою виступу, що входить у гніздо ствольної коробки.

Магазин служить для розміщення патронів і подачі їх у ствольну коробку. Він складається з пластмасового (АКМ перших випусків - металевого) корпуса, кришки, стопорної планки, пружини і подавача.

Корпус магазина з'єднує всі частини; його бічні стінки мають зверху (на горловині) загини для утримання патронів від випадання і виступи, що обмежують підйом подавача; на передній стінці мається зачіп, а на задній — опорний виступ, за допомогою яких магазин приєднується до ствольної коробки. На задній стінці корпуса внизу мається контрольний отвір для визначення повноти спорядження магазина патронами. Знизу корпус закривається кришкою. Усередині корпуса міститься подавач і пружина зі стопорною планкою. Подавач має виступ, що забезпечує шахове розташування патронів у магазині. Стопорна планка закріплена невід’ємно на нижньому кінці пружини і своїм виступом утримує кришку магазина від переміщення.

Багнет-ніж - приєднується до автомата для поразки супротивника в бою. Крім того, він використовується як ніж, пилка (для розпилювання металу) і ножиці (для різання дроту). Багнет-ніж складається з леза і рукоятки. Ножни служать для носіння багнета-ножа на поясному ремені. Крім того, вони використовуються разом з багнетом-ножем для різання дроту.