Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет.розр.-АК-Чурмантаев.doc
Скачиваний:
5743
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
282.11 Кб
Скачать

Поняття про загальну будову автомата і роботу його частин

Автомат АКС74У складається з наступних основних частин і механізмів:

1. Ствола зі ствольною коробкою і кришкою ствольної коробки, з ударно-спусковим механізмом, прицільним пристосуванням, прикладом, що складається і пістолетною рукояткою; 2. Полум’ягасника; 3. Затворної рами з газовим поршнем; 4. Затвора; 5. Зворотного механізму; 6. Газової трубки зі ствольною накладкою; 7. Цівки; 8. Магазина; 9. Ременя.

У комплект автомата входять: чохол для автомата, приналежність, три запасних магазини, чотири обойми, перехідник і сумка для перенесення магазинів і приналежності. У комплект автомата з нічним прицілом входить також нічний стрілецький приціл універсальний модернізований.

Автомат АК74 складається з наступних основних частин і механізмів:

1. Ствола зі ствольною коробкою, прицільним пристроєм, прикладом і пістолетною рукояткою; 2. Кришки ствольної коробки; 3. Затворної рами з газовим поршнем; 4. Затвора; 5. Зворотного механізму; 6. Газової трубки зі ствольною накладкою; 7. Ударно-спускового механізму; 8. Цівки; 9. Магазина.

Крім того, в автомата мається дуловий гальмо-компенсатор і багнет-ніж.

У комплект автомата входять: приналежність, ремінь і сумка для магазинів; у комплект автомата із прикладом, що складається, крім того, входить чохол для автомата з кишенею для магазина, а в комплект автомата з нічним прицілом входить також нічний стрілецький приціл універсальний.

Автомат АКМ складається з десяти основних частин і механізмів, 9 аналогічні по назві частинам автомату АК74 , десятою частиною є багнет-ніж.

У комплект автомата входять: приналежність, ремінь і сумка для магазинів; у комплект автомата АКМС, крім того, входить чохол для автомата з кишенею для магазина.

Автоматична дія автомата заснована на використанні енергії порохових газів, що відводяться з каналу ствола в газову камеру.

При пострілі частина порохових газів, що випливають за кулею, спрямовується через отвір у стінці ствола в газову камеру, давить на передню стінку газового поршня і відкидає поршень і затворну раму з затвором у заднє положення.

У переднє положення затворна рама з затвором повертається під дією зворотного механізму, затвор при цьому досилає черговий патрон з магазина в патронник і замикає канал ствола, а затворна рама виводить шептало автоспуску з-під взводу автоспуску курка. Курок стає на бойовий взвод. Запирання каналу ствола здійснюється поворотом затвора навколо подовжньої осі вправо, у результаті чого бойові виступи затвора заходять за бойові упори ствольної коробки.

Якщо перевідник установлений на автоматичний вогонь, то стрільба буде продовжуватися доти, поки натиснутий спусковий гачок і в магазині є патрони.

Якщо перевідник установлений на одиночний вогонь, то при натисканні на спусковий гачок відбудеться тільки один постріл; для того, щоб відбувся наступний постріл необхідно відпустити спусковий гачок і натиснути на нього знову.

2. Неповне розбирання та збирання автоматів калашникова Методика вивчення порядку неповного розбирання та збирання автоматів Калашникова

Вивчення розбирання і зборки зброї можна починати зі швидкого, чіткого і красивого показу, як це робиться. Завершуючи показ, підкреслити, що простота устрою автомата забезпечує швидкість його розбирання і зборки. Уміле ж розбирання і зборка автомата подовжують терміни його служби і забезпечують своєчасне усунення затримок при стрільбі у випадку їхнього виникнення.

Далі викладач показує порядок розбирання зброї по елементах. Спочатку називає, яка частина повинна відокремлюватися, а потім повільно й у точній відповідності з вимогами Настанови по стрілецькій справі показує, як це виконується. Усі дії робити таким чином, щоб слухачі добре їх бачили. Показавши, наприклад, перший елемент розбирання автомата — відділення магазина, викладач наказує слухачам виконати цей прийом на їхній зброї. Потім звертає увагу слухачів на те, щоб вони усякий раз після відділення магазина, перш ніж продовжувати розбирання, обов'язково перевіряли, чи немає в патроннику патрона. Переконавшись, що слухачі правильно відокремлюють магазин, показує, як виймається пенал і приналежність, а потім наказує проробити це самостійно. Надалі заняття проводиться в такому ж порядку. Викладач постійно вимагає, щоб слухачі відокремлювали ту чи іншу частину зброї тільки після його показу. Інакше йому важко буде помітити недоліки в діях слухачів і вчасно їх виправити.

Навчаючи зборці автомата, спочатку назвати частину зброї, що приєднується, а потім показати, як вона ставиться на місце, і вимагати від тих, кого навчають, точного виконання прийому. Знайшовши помилку, викладач на своїй зброї в повільному темпі показує, як правильно виконати даний прийом, вимагає повторного його виконання, а сам спостерігає за роботою слухачів.

З особливою наполегливістю вимагати, щоб при розбиранні частини зброї укладалися на столі обов'язково в порядку їхнього відділення. Це охороняє частини зброї від ударів, сприяє кращому засвоєнню порядку зборки і вихованню акуратності в слухачів.

Після того як розбирання і зборка зброї будуть зроблені в повільному темпі по елементах, викладач наказує слухачам по черзі повторити кілька разів розбирання і зборку автомата теж у повільному темпі.

Надалі при наявності часу тренувати їх у виконанні нормативу по неповному розбиранню і зборці зброї. При цьому для неповного розбирання слухач повинний стояти біля столу з опущеними руками, а зброя лежати на столі (підстилці) із приєднаним магазином. Слухач починає розбирання по команді «Автомат розібрати!». Закінчення розбирання засікається по моменті укладання останньої частини на стіл. При розбиранні на час приналежність рекомендується виймати, але пенал не розбирати. Неповне розбирання варто оцінювати (АКС74У/АКМ): «відмінно»— 18/15 з; «добре»—22/19 с.; «задовільно» — 26/23 с.

Для зборки після неповного розбирання слухач повинний також стояти біля столу з опущеними руками, а частини і механізми автомата лежати на столі (підстилці). Починається зборка по команді «Автомат зібрати!», закінчується моментом приєднання останньої частини. Оцінки за зборку: «відмінно» — 30/25 с., «добре» — 35/30 с., «задовільно» — 40/35 с.