Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 1 (Автосохраненный).docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
81.28 Кб
Скачать

1.1.Поняття та ознаки нормативно-правових актів.

Основним джерелом права в сучасній Україні є нормативно-правовий акт. Нормативно-правові акти займають особливе місце у системі правових актів. Їх необхідно відрізняти від актів застосування й тлумачення права.

На жаль в Україні на законодавчому рівні чітко не визначено поняття «нормативно-правовий акт».  Нормативно-правовий акт виконує дві рівнозначні функції: функцію юридичного джерела права і функцію форми права, тобто виступає як спосіб існування і вираження норм права.

Нормативно-правовий акт-це офіційний письмовий документ компетентного суб’єкта права,що встановлює,скасовує,змінює правові норми з метою регулювання суспільних відносин,в якому закріплюються правила поведінки загального характеру,що забезпечуються державою. Він є основним джерелом романо-германської правової сім’ї (правової системи України) і має велику перевагу перед іншими джерелами права.

Ознаки нормативно-правового акту

  1. Приймається або санкціонується уповноваженими органами держави(правотворчими органами) і в межах її компетенції або народом (через референдум).

  2. Завжди містять нові норми права або змінює(скасовує) чинні,чітко формулює зміст юридичних прав і обов’язків.

  3. Приймаються тільки нормотворчими суб' єктами і в межах їх компетенції. В Україні такими суб'єктами є: народ України, Верховна Рада України, Президент України, Кабінет Міністрів України, міністерства, інші органи і посадові особи, визначені Конституцією та за­конодавством України.

  4. Приймається з дотриманням певної процедури, основними стадіями якої можуть бути нормотворча ініціатива, розроблення, розгляд, обговорення проектів нормативних актів, прийняття та введення їх у дію.

  5. Нормативні акти опрацьовуються з урахуванням правил юридичної техніки. Ці правила передбачають вимоги щодо викорис­тання особливої мови закону (юридичної термінології), прийомів і способів викладення норм права в статтях нормативних актів, юри­дичних конструкцій, юридичних фікцій, приміток

  6. Має форму письмового акта-документа і точно визначені реквізити

  • Вид акта(закон,указ,постанова…).

  • Найменування органу який ухвалив акт(місцевий орган влади,Президент,Кабінет Міністрів України,Верховна Рада України).

  • Заголовок.

  • Дата ухвалення акта.

  • Номер акта.

  • Дані про посадову особу,яка підписала акт(Президент України, Прем'єр Міністр України…)

  1. Публікується в офіційних спеціальних виданнях з обов’язковою відповідністю автентичності тексту офіційного зразка(в Україні закони публікуються у «Відомостях Верховної Ради України»,газетах «Голос України» та «Юридичний вісник України »;постанови Кабінету Міністрів у збірниках постанов уряду України та газеті «Урядовий кур’єр»;закони і підзаконні акти-у часопису «Офіційний Вісник України»

  2. Діє в часі,просторі та щодо певного кола осіб.

  3. Є загальнообов’язковим для адресатів.

  4. Нормативні акти,як правило,відповідним чином систематизовані,що дозволяє легко віднайти потрібний документ для застосування і реалізації.

  5. Має юридичну силу.

Юридична сила нормативно-правового акта-це специфічна властивість нормативно-правових актів,яка відображає їхнє співвідношення і взаємозалежність за формальною обов'язковістю та визначається місцем правотворчого органу в апараті держави.

Нормативно-правові акти

  1. Диференційовані, оскільки механізм держави має розгалужену структуру органів з відповідними правотворчими повноваженнями і значним об’єктом інших функцій,які реалізуються шляхом видання юридичних актів;

  2. Мають відповідну ієрархію(за умови провідної ролі конституції)оскільки ця система базується на основі різної юридичної сили актів,в результаті чого джерела права нижчих інстанцій знаходяться в залежності стосовно відповідних джерел вищих інстанцій і не можуть їм протиставлятися;

  3. Конкретизовані за предметом правового регулювання,суб’єктами виконання і реалізації права,вказівки на яких вміщені в джерелах.

В кожній країні видається велика кількість нормативно правових актів. Наша країна не є винятком. Це пояснюється тим,що нормативно-правові акти:

  • Здійснюються різними правотворчими органами держави.

  • Мають неоднакову юридичну дію.

  • Розповсюджуються на різних суб’єктів.

  • Розповсюджуються на різний територіальний простір.

  • Видаються в різний період часу.

  • Багато актів які приймаються в зв’язку з певними конкретними подіями,або особливими завданнями діяльності державних органів.