Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
робоча програма ІАД остаточний варіант.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
501.76 Кб
Скачать

Київський університет туризму, економіки і права

Факультет міжнародних економічних відносин і менеджменту

Кафедра світового господарства і міжнародних

економічних відносин

РОБОЧА ПРОГРАМА

залікового кредиту

«ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ В МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИНАХ»

(кредитно-модульна система організації навчального процесу)

Для студентів третього курсу денної форми навчання

освітньо-професійної програми бакалавра Державного стандарту в галузі знань 0304 «Міжнародні відносини»,

спеціальність 6.030400 «Міжнародні економічні відносини»

Київ – 2009

Робоча програма з навчальної дисципліни «Інформаційно-аналітична діяльність в міжнародних відносинах» (кредитно-модульна система організації навчального процесу) для студентів третього курсу денної форми навчання освітньо-професійної програми бакалавра Державного стандарту в галузі знань 0304 «Міжнародні відносини», спеціальність 6.030400 «Міжнародні економічні відносини» Київського університету туризму, економіки і права (КУТЕП) – К.: КУТЕП, 2009. – 56 с.

Укладач: Шевченко М.М. – кандидат філософських наук, доцент кафедри світового господарства і міжнародних економічних відносин

Рецензенти:

Муковський І.Т. – доктор історичних наук, професор, професор кафедри світового господарства і міжнародних економічних відносин КУТЕП;

Абрамов В.І. – доктор філософських наук, професор, професор кафедри національної безпеки Національної академії державного управління при Президентові України.

Робоча програма навчальної дисципліни «Інформаційно-аналітична діяльність в міжнародних відносинах» (кредитно-модульна система організації навчального процесу) обговорена і схвалена на засіданні кафедри світового господарства і міжнародних економічних відносин КУТЕП. Протокол № 1 від 27 січня 2009 р.

Розглянуто і схвалено науково-методичною комісією факультету міжнародних економічних відносин КУТЕП. Протокол № 1 від 27 січня 2009 р.

ЗМІСТ

1.

Передмова.........................................................

4

2.

Опис навчальної дисципліни..........................

8

3.

Вступ. Мета і завдання дисципліни, її місце у навчальному процесі.....................................

9

4.

Тематичний план залікового кредиту............

11

5.

Зміст залікового кредиту.................................

13

5.1.

Навчальна програма.........................................

13

5.2.

Зміст лекційних занять....................................

16

5.3.

Зміст семінарських занять...............................

18

5.4.

Зміст самостійної роботи студентів................

25

5.5.

Зміст індивідуальної роботи студентів...........

26

6.

Індивідуально-консультативна робота .........

41

7.

Оцінка знань студентів.....................................

41

7.1.

Форми поточного і підсумкового контролю знань ..................................................................

41

7.2.

Перелік контрольних питань...........................

41

7.3.

Шкала оцінки знань студентів........................

44

7.4.

Переведення даних 100-бальної шкали оцінювання в 4-х бальну та шкалу ECST.......

45

7.5.

Зразок модульного завдання...........................

46

8.

Список рекомендованої літератури................

48

1. Передмова

Світовий устрій, етапами розвитку якого були утвердження Вестфальської системи, ялтинсько-постдамський поділ світу переможцями у Другій світовій війні, блокове протистояння періоду холодної війни, розпад колоніальної системи, розпад світової системи соціалізму, – перебуває в процесі швидкої і глибокої трансформації, результати якої покищо невідомі жодному із суб’єктів світової політики. Змінюється смисл політико-правових постулатів, які довготривалий період були підгрунттям конструювання системи міжнародних відносин. Накопичується критична маса суджень відносно понять «непорушності державного суверенітету», «право нації на самовизначення, включаючи відокремлення і створення незалежної держави», «демократія як панацея для вирішення всіх соціальних і економічних проблем», «демократизація світового порядку», «моральна необхідність надання допомоги слаборозвинутим країнам», «багатополярність / однополярність світу», і навіть «тероризм як головна загроза міжнародній безпеці». Чітко визначених позицій стосовно їхнього змістовного наповнення на сьогодні немає. Релятивізм їхнього теоретичного осмислення, а тим паче практичного застосування стає нормою глобальної гри держав, націй, мас-медіа і навіть окремо взятих яскравих особистостей.

Враховуючи зазначене, кожна країна, яка має намір на самостійну гру на світовій арені, повинна враховувати основні тенденції світового розвитку, які в свою чергу, переповнені невизначеністю. За таких умов найбільш актуального значення набуває інформаційно-аналітична діяльність в міжнародних відносинах, яка має грунтуватися на сучасних теоріях міжнародних відносин з використанням сучасної методології наукового пізнання, зовнішньополітичної та зовнішньоекономічної практики та виявлення на цьому грунті характерних рис і особливостей, тенденцій розвитку міжнародних відносин на початку ХХІ століття. Це уможливлює наукове передбачення характеру майбутніх зовнішніх загроз національній безпеці нашій державі та концептуальних засад формування зовнішньої політики України.

Фахівець в галузі міжнародних відносин, архетипи мислення котрого грунтуються на постулатах 80-х і навіть 90-х років минулого століття – вже багато в чому інтелектуальний ретроград, який не здатний осмислити нову конфігурацію світового устрою, сформулювати або скоректувати зовнішньополітичну та зовнішньоекономічну концепції.

За цих умов перед освітньою системою, як одним із найважливіших соціальних інститутів, постає загальна проблема розробки і невідкладного впровадження нової філософії професійної освіти в галузі знань «Міжнародні відносини», яка б дала надійні методологічні орієнтири для організації ефективної підготовки майбутніх фахівців-міжнародників.

Ця обставина й визначає зв’язок загальної проблеми з найбільш важливими науковими та практичними завданнями як безпосередньо у сфері створення і широкого впровадження інноваційних технологій в галузі знань «Міжнародні відносини», так і опосередковано, через інноваційну підготовку фахівців-міжнародників нової генерації, здатних розробляти та успішно використовувати ці технології. Ці завдання уявляються надзвичайно відповідальними. Адже затримка у зміні традиційної парадигми професійної освіти в галузі знань «Міжнародні відносини» призводить до консервації нашого відставання у освітній сфері від провідних економічно розвинених країн світу. Можливі ж хибні положення, закладені у нову її концепцію, знижуватимуть ефективність підготовки фахівців-міжнародників і відповідно ускладнюватимуть успішну реалізацію стратегії входження України у світовий економічний простір.

Навчальна дисципліна «Інформаційно-аналітична діяльність в міжнародних відносинах» є складовою підготовки бакалаврів та магістрів за фахом «Міжнародні відносини», в якій викладаються концептуальні і методичні засади використання сучасних технологій для збору, аналізу, прогнозування і вироблення рекомендацій для прийняття управлінського рішення в системі зовнішньополітичної та зовнішньоекономічної діяльності.

Дисципліна «Інформаційно-аналітична діяльність в міжнародних відносинах» надає фундаментальні знання з аналітики, формує інформаційну та прогностичну культуру, що є необхідними фахівцю-міжнароднику. Це зумовлено рядом факторів:

  • глобалізацією всіх сфер суспільного життя;

  • зміною парадигм цивілізації, міжнародних відносин та війни, що, в свою чергу визначило нові концептуальні засади відстоювання національних інтересів на міжнародній арені;

  • швидкою зміною та розростанням інформаційного простору, що спричинило появу четвертого виміру міжнародних відносин – інформаційного;

  • необхідністю врахування ведення інформаційних війн в бізнесі та політиці;

  • необхідністю прийняття швидких та кваліфікованих рішень у багатьох сферах міжнародної діяльності.

Предметом навчальної дисципліни є комплексне вивчення технологій інформаційно-аналітичної діяльності в галузі міжнародних відносин.

Навчальна дисципліна складається з трьох змістових модулів, які охоплюють десять тем.

Вивчення навчальної дисципліни забезпечується реалізацією чотирьох навчальних блоків: теоретичного, практичного, самостійного і контрольного.

Теоретичний блок формує у студентів систему знань в галузі інформаційної аналітики, розкриває її суть та концептуальні засади інформаційно-аналітичної діяльності в міжнародних відносинах. Матеріал блоку є опорою для розкриття практичного орієнтованого курсу. Форма занять – лекції.

Практичний блок дозволяє проявити набуті теоретичні знання, навчитися застосовувати їх при розгляді тих чи інших питань навчальної програми. Організаційна й змістовна різноманітність практичного блоку забезпечується використанням наступних методів і форм: проведення групових занять (семінарів), підготовки доповідей, фіксованих тематичних виступів, виконання індивідуальних завдань з метою більш поглибленого опрацювання питань, що вивчаються, проведенням поточного контролю.

Блок самостійної роботи передбачає опрацювання студентами різноманітних теоретичних, довідкових, методичних, інформаційних та статистичних джерел у процесі виконання завдань самостійної підготовки (обов’язково) та індивідуальних науково-дослідних завдань (обов’язково) та рефератів (за бажанням).

Контрольний блок має своїм завданням стимулювати роботу студентів, здійснювати її оцінку в процесі поточного контролю і робити загальну оцінку якості їх підготовки в процесі підсумкового модульного контролю.

Для вивчення курсу рекомендується користуватися підручниками, навчальними та методичними посібниками, монографічною літературою, довідниками, Інтернетом.

Навчальна дисципліна «Інформаційно-аналітична діяльність в міжнародних відносинах» є складовою освітньо-професійної програми підготовки фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем «Бакалавр» за спеціальністю 6.030400 «Міжнародні економічні відносини» напрямку 0304 «Міжнародні відносини».