Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА ГОТОВА 2 (3).doc
Скачиваний:
91
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Навчально-тематичний план

п/п

Тема

Кількість

годин

в тому числі

лекції

ПР

Самос-

тійні

Індиві-

дуальні

1.

Судово-

бухгалтерська експертиза, предмет і метод

13

2

2

6

-

2.

Організація судово-

бухгалтерської

експертизи та її організаційна стадія

11

2

2

6

1

3.

Методика дослідження судово-бухгалтерською експертизою основних фінансово-господарських операцій

26

4

4

14

4

4.

Завершальна стадія судово-бухгалтерської експертизи

7

2

2

3

-

54

10

10

29

5

Навчальна програма курсу «судово-бухгалерська експертиза»

Тема №1. Судово-бухгалтерська експертиза, предмет і метод. Поняття про судові експертизи т їх зв’язок із правоохоронною діяльністю. Види судових експертиз, їх класифікація Сутність судово-бухгалтерської експертизи та її зв’язок із практикою бухгалтерського обліку. Завдання судово-бухгалтерської експертизи та її зміст. Історичні аспекти розвитку судово-бухгалтерської експертизи. Предмет і метод судово-бухгалтерської експертизи. Предмет і об’єкти судово-бухгалтерської експертизи. Методи, методичні прийоми і процедури судово-бухгалтерської експертизи.

Тема 2. Організація судово-бухгалтерської експертизи та її організаційна стадія. Загальна організація судово-бухгалтерської експертизи в Україні. Процес судово-бухгалтерської експертизи та його стадії. Порядок атестації судових експертів та основні кваліфікаційні вимоги до них. Організація інформаційного забезпечення судово-бухгалтерської експертизи. Використання автоматизованої системи обробки інформації в процесі судово-бухгалтерської експертизи. Планування проведення судово-бухгалтерської експертизи. Порядок призначення судово-бухгалтерської експертизи. Зміст та структура постанови (ухвали) про призначення судово-бухгалтерської експертизи. Проведення судово-бухгалтерської експертизи на стадії попереднього розслідування. Проведення судово-бухгалтерської експертизи в експертних установах. Методика проведення бухгалтерської експертизи у суді. Права, обов’язки і відповідальність судового експерта. Права обвинувачуваного в разі призначення та провадження судово-бухгалтерської експертизи.

Тема 3. Методика дослідження судово-бухгалтерською експертизою основних фінансовогосподарських операцій. Методика експертного дослідження стану та операцій із грошовими коштами в касі. Методика експертного дослідження операцій на рахунках у банку. Методика експертного дослідження операцій з основними засобами, малоцінними та швидкозношуваними предметами (МШП). Методика експертного дослідження операцій з матеріальними запасами. Експертне дослідження операцій, пов’язаних з виробництвом та реалізацією продукції. Методика експертного дослідження операцій з нарахування та виплати заробітної плати. Методика експертного дослідження операцій, пов’язаних з обігом цінних паперів. Методика проведення судово-бухгалтерської експертизи фінансових результатів діяльності підприємства. Методика проведення судово-бухгалтерської експертизи правопорушень, пов’язаних із ухиленням від сплати податків. Особливості експертного дослідження товарних операцій у торгівлі. Бухгалтерський облік в умовах функціонування автоматизованої обробки інформації за допомогою бухгалтерської програми «1С» (на прикладі розрахунків з персоналом з оплати праці та заробітної плати).

Тема 4. Завершальна стадія судово-бухгалтерської експертизи. Висновок експерта-бухгалтера, структура та методика його складання. Особливості складання висновку експертизи, що виконується під час судового розгляду, та повідомлення про неможливість дати висновок. Оцінка висновку експерта-бухгалтера слідчим. Виявлення та усунення обставин, які сприяють вчиненню правопорушень у провадженні судово-бухгалтерської експертизи.

ТЕМА 1. СУДОВО-БУХГАЛТЕРСЬКА ЕКСПЕРТИЗА, ПРЕДМЕТ І МЕТОД

ПЛАН

1.1. Поняття про судові експертизи та їх зв’язок з правоохоронною діяльністю.

1.2. Види судових експертиз, їх класифікація.

1.3. Сутність судово-бухгалтерської експертизи та її зв’язок із практикою бухгалтерського обліку.

1.4. Завдання судово-бухгалтерської експертизи та її зміст.

1.5. Історичні аспекти розвитку судово-бухгалтер­ської експертизи.

1.6. Предмет і об’єкти судово-бухгалтерської експер­тизи.

1.7. Методи, методичні прийоми і процедури судово-бухгалтерської експертизи.

1.1. Поняття про судові експертизи та їх зв’язок із правоохоронною діяльністю

Чинне законодавство містить багато нормативно-правових актів, які так чи інакше стосуються питань проведення експертиз усіх видів. Експертизи є одним зі способів дослідження, за допомогою яких з’ясовуються об’єктивні обставини здійснення тих чи тих дій у конкретних справах.

Порядок призначення судової експертизи визначений Кримінально-процесуальним, Цивільно-процесуальним та Господарсько-процесуальним кодексами України, Законом України «Про судову експертизу» від 25.02.1994 № 4038-ХІІ, Інструкцією про призначення та проведення судових експертиз, затвердженою наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 № 53/5 та зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 03.11.1998 за № 705/3145, та іншими нормативно-правовими актами з питань судової експертизи.

Експертиза — це дослідження будь-якого питання обізнаною особою-експертом (від лат. expertus — досвідчений). Випадки, коли призначення експертизи у кримінальних справах є обов’яз­ковим, перелічені в ст. 76 КПК України.

Згідно зі ст. 1 Закону України «Про судову експертизу» «…судова експертиза — це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об’єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні органів дізнання, попереднього слід­ства чи суду».

Наведене формулювання має суттєві недоліки, а саме:

  • воно не розкриває поняття «експерт»;

  • ставить дослідження експерта у залежність від початку провадження справи відповідних органів чи суду.

Закон України «Про судову експертизу» регламентує тільки загальні гарантії, права та обов’язки експерта в процесі.

Експерт — фахівець, який здійснює експертизу.

Експертиза є самостійною процесуальною формою отримання нових і перевірки (уточнення) наявних речових доказів.

Судова експертиза відрізняється від експертиз, що здійснюються в інших сферах діяльності, за такими ознаками:

1. Дотримання спеціальних процесуальних норм, що визначають права та обов’язки експерта і суб’єкта, яким призначено експертизу.

2. Правила підготовки матеріалів для експертизи, її призначення і проведення.

3. Провадження дослідження, яке ґрунтується на використанні спеціальних знань із різних галузей народного господарства.

4. Надання висновків, що мають силу джерела доказів.

Основним нормативно-правовим документом, що регламентує правоохоронну діяльність та її зв’язок із судовими експертизами, є Конституція України, яка передбачає докладно: [71, с. 38—39].

В обґрунтуванні юридичної відповідальності окремих фізичних та юридичних осіб судова експертиза відіграє важливу роль. Вона здійснюється на принципах законності, незалежності, об’єктивності та повноти дослідження.