Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
prog_страховий маркетинг.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
109.63 Кб
Скачать

2. Зміст дисципліни

Тема 1. Страховий маркетинг: сутність, принципи та функції

Становлення маркетингу послуг: історія його виникнення та шляхи розвитку. Концепції маркетингу послуг, визначення відмінності маркетингу послуг від маркетингу товарів.

Еволюція розвитку страхового маркетингу в Україні та світі. Економічні передумови виникнення страхового маркетингу в зарубіжних країнах. Становлення та розвиток страхового маркетингу в Україні.

Сутність та особливості страхового маркетингу. Принципи та функції страхового маркетингу. Цілі та завдання страхового маркетингу.

Роль страхового маркетингу в підвищенні результативності діяльності страхової компанії. Сучасна концепція страхового маркетингу. Мікро та макро середовище страхового маркетингу. Комплекс страхового маркетингу.

Тема 2. Маркетингові дослідження на ринку страхових послуг

Маркетингові дослідження страхового ринку України: стан, проблеми та перспективи. Цілі та напрями комплексного дослідження страхового ринку. Сутність процесу дослідження ринку в страховому маркетингу. Інформаційне забезпечення дослідження страхового ринку. Система збору маркетингової інформації. Алгоритм вибору способу збору ринкової інформації. Зовнішні та внутрішні джерела маркетингової інформації. Маркетингова інформаційна система страховика. Методи дослідження ринку в страховому маркетингу. Методика проведення маркетингових досліджень.

Дослідження рівня страхової культури населення: практичний аспект. Особливості проведення якісних та кількісних досліджень страхової галузі. Маркетингові дослідження регіонального ринку страхових послуг. Контент-аналіз як метод дослідження засобів масової інформації.

Маркетингова характеристика страхового рину України. Сутність та види сегментації страхового ринку. Значення технічної сегментації в страховому маркетингу. Оцінка місткості вітчизняного та світового страхового (перестрахового) ринку. Конкурентне середовище страхового ринку, його можливості та значення для ефективної роботи страховика. Поняття та види конкурентних переваг.

Підходи до аналізу конкурента: визначення його цілей, пропозицій про себе, можливостей, позицій на ринку.

Оцінка конкурентоспроможності ринку, продукту.

Тема 3. Характеристика страхового продукту та послуги в системі страхового маркетингу

Роль та значення сфери страхових послуг в економіці зарубіжних країн і України, перспективи її розвитку. Визначення сутності страхових послуг, аналіз різних поглядів щодо тлумачення категоріального апарату послуг. Значення страхових послуг для задоволення потреб страхувальників. Місце страхування у піраміді людських потреб Маслоу.

Страхова послуга та її особливості. Мінова та споживча вартість страхової послуги. Визначення основних характеристик страхових послуг як товару: абстрактність, невідчутність; невіддільність; непостійність якості; невиключність; неможливість збереження.

Поняття та структура страхового продукту. Класифікація страхових продуктів. Життєвий цикл страхового продукту та особливості маркетингової діяльності страховика на його окремих етапах. Концепції страхового продукту.

Сутність механізму інтеракції в системі страхового маркетингу. Сутність та зміст споживчої поведінки на ринку страхових послуг. Модель прийняття рішення страхувальником щодо придбання страхового продукту. Поведінка юридичних та фізичних осіб на ринку страхових послуг. Якість страхової послуги та методика її оцінки. Технологічні, функціональні, інтерактивні, корпоративні та матеріальні критерії оцінки якості страхових послуг.

Визначення очікування клієнтів – основа для найкращого їх задоволення. Ключові детермінанти сприйняття якості страхових послуг. Управління якістю послуги для найкращого задоволення потреб клієнтів.

Гарантії, як один із важливих способів розширення можливостей реалізації страхових послуги.

Визначення ступеня задоволеності клієнта наданою послугою. Робота зі скаргами клієнтів з метою усунення недоліків при організації надання послуг.

Види споживчих ризиків на ринку страхових послуг: виконавчий, фізичний, фінансовий, психологічний, соціальний тощо. Шляхи зменшення споживчих ризиків.

Страховий продукт як основний елемент комплексу страхового маркетингу. Методика розробки страхового продукту. Формування продуктової політики страхової компанії. Продуктові лінійки лайфової та ризикової страхової компанії. Основні принципи асортиментної політики – синергізм та стратегічна гнучкість. Основні елементи інноваційної політики на ринку страхових послуг: пошук ідеї – новинки; проектування та організація виробництва страхового продукту. Основні цілі розробки нових видів страхових продуктів: фінансові, дії конкурентів, техногенні та природні чинники, розвиток новітніх технологій, поява нових хвороб, балансування попиту та пропозиції тощо. Категорії нових страхових продуктів (страхових програм).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]