Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ttttt.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
33.03 Кб
Скачать

Методичні рекомендації щодо роботи з електронним підручником з курсу «Фінанси»

Працювати із електронним підручником необхідно так, щоб отримати відповідні теоретичні знання і навики. Для цього, відповідно до програми курсу «Фінанси», поданий конспект лекцій в розрізі кожної теми курсу. Для закріплення знань студентів в кінці кожної теми представлені питання для самоконтролю.

При опрацюванні теоретичного матеріалу необхідно з’ясовувати сутність питання, що вивчається, не уникаючи при цьому визначення незрозумілих чи незнайомих термінів. Для полегшення праці студента в процесі пошуку та засвоєння специфічних термінів і понять курсу, вони приведені в глосарії з алфавітною розбивкою.

Для зручної навігації по електронному підручнику в текст вставляються гіперпосилання. Гіперпосилання – це слово або фраза, підкреслені або виділені яскравим кольором, при натисканні на них здійснюється швидкий перехід до потрібних фрагментів тексту. Наприклад: в абзаці тексту введено визначення певного поняття. Тоді в подальшому, при згадуванні цього поняття, його можна вказати , як гіперпосилання, тобто при натисканні на слово, буде здійснюватися швидкий перехід на той абзац в якому наведено його визначення.

Одним із шляхів вдосконалення організації самостійної роботи студентів є впровадженням у навчальний процес інтерактивних технологій навчання - тестів. Тестові завдання розроблені зі всього курсу навчальної дисципліни і подані після кожної теми. Можливість виконання тестів декілька разів задовольняє прагненню студентів отримувати кращі результати і сприяє покращенню знань. Для перевірки знань студенти повинні користуватися ключем до тестів. Такий вид самоконтролю дає змогу перевірити реальні знання, уміння і навички, отримані як під час аудиторних занять, так і під час самостійної роботи.

Критерії комплексного оцінювання знань визначаються з урахуванням особливостей навчальної дисципліни «Фінанси», враховуючи: при усних відповідях – повноту розкриття питання, логіку викладання, культуру мови, знання з основної та додаткової літератури (підручників, навчальних посібників, періодичних джерел), аналітичні міркування, а також вміння робити порівняння та висновки; при виконанні письмових завдань – повноту розкриття питання, цілісність, системність, логічну послідовність, вміння формулювати висновки, охайність оформлення письмової роботи, правильність рішення практичних завдань.

Для цілісного уявлення про навчальну дисципліну студентові необхідно користуватися поданим в навчально-методичному посібнику списком рекомендованої літератури, який складається з основного, додаткового, спеціалізованих наукових журналів та Internet-видань.

Зміст дисципліни

Тема 1. Предмет фінансової науки. Фінансові категорії

Предмет фінансової науки. Фінансова наука як спеціалізована галузь знань. Гіпотези, теорії, закони, тенденції, принципи, постулати, методи категорії, поняття фінансової науки. Предмет фінансової науки. Фінансова наука як частина суспільно-економічної науки. Наукові погляди на трактування фінансів. Прагматичний підхід до трактування фінансів. Об'єктивна необхідність фінансів.

Основні фінансові категорії, їх взаємозв'язок. Понятійний апарат фінансової науки. Фінанси держави. Фінанси підприємств різних форм власності. Державний бюджет, державний кредит, державне соціальне, майнове й особисте страхування.

Функції фінансів. суть фінансів як особливої сфери розподільчих відносин. Розподільча функція фінансів. Первинні та вторинні доходи. Фінансування розширеного відтворення. Об'єкти дії розподільної функції фінансів. Розподільчий процес. Контрольна функція фінансів. Діалектичний взаємозв'язок цих функцій фінансів.

Фінансова система. Складові фінансової системи. Виділення складових елементів внутрішньої будови фінансової системи. Сфера фінансового ринку. Фінансові органи та інститути, які керують грошовими потоками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]