Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ttttt.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
33.03 Кб
Скачать

Тема 5. Бюджет. Бюджетна система

Сутність та значення бюджету держави. Бюджет як економічна, правова категорія, його основні функції. Бюджет держави - головний фінансовий план країни. Складові частини бюджету: загальний фонд і спеціальний фонд. Фактори впливу на формування та використання бюджету держави.

Бюджетна система України, її структура та принципи. Сутність, складові бюджетної системи України та принципи її побудови. Види бюджетів в Україні. Зведені бюджети та їх призначення. Бюджетний процес та його стадії.

Доходи Державного і місцевих бюджетів України. Економічний зміст, склад та структура доходів державного бюджету. Доходи місцевих бюджетів, джерела їх формування. Склад доходів, що закріплюються за місцевими бюджетами та враховують при визначенні обсягів міжбюджетних трансфертів. Кошик доходів бюджетів місцевого самоврядування. Доходи місцевих бюджетів, що не враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів. Бюджет розвитку місцевих бюджетів.

Система видатків Державного і місцевих бюджетів. Сутність та види видатків бюджетів. Видатки Державного бюджету України. Розмежування видатків між бюджетами різних рівнів. Видатки, що здійснюються з місцевих бюджетів та враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів. Видатки місцевих бюджетів, що не враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів.

Тема 6. Страхування. Страховий ринок

Сутність, функції та принципи страхування. Поняття страхування. Основні функції страхування: заощаджувальна, ризикова, фінансова, попереджувальна. Загальні принципи страхування: наявності страхового ризику, наявності страхового інтересу, максимальної добросовісності та конкретні принципи страхування: цільового характеру, платності, поворотності, повноти, неперервності, франшизи, суброгації, контрибуції.

Поняття та інфраструктура страхового ринку. Основні ознаки страхової послуги. Визначення об’єкту та суб’єктів страхового ринку. Основні показники стану та розвитку страхового ринку. Фактори впливу на страховий ринок.

Державне регулювання страхової діяльності. Основні завдання, функції та права Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг. Вжиття заходів впливу на порушників страхового законодавства.

Основи страхової організації в Україні. Організаційні форми страховиків в Україні за: типом організації, формою власності, спеціалізацією страховика та метою діяльності. Порядок створення та ліквідації страхових компаній. Ресурси страховика: фінансові, матеріальні, трудові, інформаційні.

Тема 7. Фінансовий ринок

Сутність фінансового ринку та його місце в системі економічних відносин. Місце фінансового ринку в системі сучасних економічних відносин. Основні функції фінансового ринку. Принципи функціонування фінансового ринку.

Склад та характеристика окремих видів фінансових ринків. Систематизація фінансових ринків за основними класифікаційними ознаками та за видами фінансових активів (інструментів), що обертаються; за умовами обертання фінансових інструментів; за строком обертання; за організаційними формами функціонування ринку, за регіональною ознакою; за строковістю реалізації угод.

Учасники та інфраструктура фінансового ринку. Класифікація учасників фінансового ринку за основними ознаками. Види діяльності на фінансовому ринку. Продавці інструментів фінансового ринку та їхня класифікація. Поняття і класифікація покупців на фінансовому ринку. Фінансові посередники як професійні учасники фінансового ринку і їхнє значення. Види діяльності, на яких спеціалізуються фінансові посередники: комісійна (брокерська), комерційна (дилерська) та діяльність з випуску фінансових інструментів (андерайтерська). Інститути спільного інвестування. Поняття організатора торгівлі фінансовими інструментами. Біржа як організатор торгівлі. Депозитарно-клірингова інфраструктура фінансового ринку. Поняття реєстраторської інфраструктури. Інші суб'єкти інфраструктури фінансового ринку: управляючі фінансовими активами; продавці ринкової інформації; консалтингові установи та спеціалізовані аудиторські фірми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]