Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ttttt.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
33.03 Кб
Скачать

Тема 8. Фінанси суб’єктів господарювання

Фінанси суб’єктів господарювання: сутність та функції. Поняття фінансів суб’єктів господарювання. Фінанси суб’єктів господарювання як складова фінансової системи. Фінансові відносини комерційних організацій: економічна сутність та групування. Функції фінансів суб’єктів підприємництва.

Основи організації фінансів підприємств. Принципи організації фінансів підприємств. Організаційно-правові форми господарювання та галузеві техніко-економічні особливості як фактори, що впливають на організацію фінансів підприємств.

Фінансові ресурси. Фінансові ресурси підприємств, економічна сутність та класифікація. Власні та позикові джерела формування фінансових ресурсів. Майновий потенціал підприємств та джерела його формування.

Фінансові результати діяльності підприємств. Доходи, витрати, прибуток (збиток), як елементи фінансових результатів діяльності підприємств. Склад доходів та витрат підприємства. Формування чистого прибутку (збитку) підприємств. Розподіл та використання чистого прибутку підприємств.

Особливості фінансів некомерційних організацій. Організаційно-правові форми діяльності некомерційних організацій. Джерела фінансування діяльності некомерційних організацій. Доходи та витрати (видатки) некомерційних суб’єктів господарювання.

Тема 9. Міжнародні фінанси

Сутність та призначення міжнародних фінансів. Поняття міжнародних фінансів, передумови виникнення, функції. Система міжнародних фінансових відносин, суб’єкти та об’єкти. Міжнародна фінансова політика, її типи та інструменти. Характерні ознаки валютно-фінансових потоків.

Валютні системи та валютний курс. Еволюція світової валютної системи, складові елементи. Сутність та види валюти, умови набуття статусу резервної валюти. Конвертованість валюти, види, суб’єкти. Поняття, функції та учасники валютного ринку. Зміст валютного курсу, фактори впливу, режими валютного курсу. Конвертованість валют. Валютні операції.

Міжнародний рух капіталу. Сутність та форми міжнародного руху капіталу. Учасники міжнародного ринку капіталів. Причини ввозу та вивозу капіталу. Міжнародний кредит та його функції в зовнішньоекономічних операціях. Класифікація міжнародного кредиту. Сутність іноземних інвестицій, види та форми.

Міжнародні валютно-фінансові та кредитні організації. Поняття міжнародних валютно-фінансових та кредитних організацій, мета функціонування, роль у міжнародних фінансових та кредитних відносинах. Міжнародний валютний фонд. Група Світового банку. Регіональні валютно-фінансові організації.

Платіжний баланс. Економічний зміст платіжного балансу. Фактори впливу на платіжний баланс. Структура платіжного балансу. Поняття та методи балансування сальдо платіжного балансу. Класифікація рахунків. Правила відображення операцій в платіжному балансі.

Тема 10. Фінансовий менеджмент

Сутність фінансового менеджмента, його мета та основні завдання. Поняття фінансового менеджменту. Головна мета фінансового менеджменту. Цілі та завдання фінансового менеджмента.

Принципи фінансового менеджменту. Об’єкт та суб’єкти фінансового менеджменту. Функції фінансового менеджменту. Функціональні обов’язки фінансових служб.

Фінансові рішення, їх розробка, прийняття та реалізація. Чинники зовнішнього та внутрішнього середовища організації. Процес розробки та реалізації фінансових рішень. Концептуальні підходи до прийняття фінансових управлінських рішень.

Стратегія і тактика фінансового менеджмента. Фінансова стратегія підприємства. Формування стратегічних цілей фінансової діяльності підприємства. Етапи розробки фінансової стратегії. Сутність фінансової політики підприємства та її складові. Фінансова політика підприємства. Тактичні цілі та завдання фінансового менеджменту.

Механізм фінансового менеджменту, його сутність і складові. Механізм фінансового менеджменту. Системи забезпечення фінансового менеджменту. Методи механізму фінансового менеджменту. Інформаційне забезпечення фінансового менеджменту. Організаційне забезпечення фінансового менеджменту. Методи і прийоми фінансового менеджменту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]