Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Oglyad_rinku_prodovolchikh_tovariv.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
248.01 Кб
Скачать

Цікаві відомості зі світу шоколаду:

• Вірменська кондитерська фабрика Grand Candy з нагоди 10-річчя діяльності встановила світовий рекорд, виготовивши найбільшу шоколадну плитку вагою 4,41 тонни, яка занесена в Книгу рекордів Гіннесса. Плитка рекордного шоколаду виготовлялася протягом 4 днів, її довжина становить 5,6 м, ширина - 2,75 м, а висота 25 см. Колишній аналогічний рекорд належав італійським кондитерам, які виготовили плитку вагою 3,58 тон.

• Британський виробник шоколаду Thorntons побив світовий рекорд Книги рекордів Гіннесса, приготувавши найбільшу плитку шоколаду, вагою майже 6 тонн (5 792,5 кг). Такого величезного шоколадного монстра, чотири метри завширшки і чотири метри в довжину, продемонстрували на 100-річчя всесвітньо відомої компанії. Рекордна шоколадна плитка вийшла еквівалентом 75 000 звичайних шоколадок Thorntons.

• За результатами когортного дослідження німецького інституту дієтології (DlfE) в Потсдамі, 6 грамів шоколаду в день імовірно асоціюються з зниженням ризику інсульту та інфаркту міокарда на 39 відсотків і зниженням кров'яного тиску в середньому на 1 мм ртутного стовпчика

• В 1200-1000 роках до нашої ери індіанці Центральної Америки пили «шоколадне пиво», яке виготовляли із зброджених плодів какао.

11 липня - Всесвітній день шоколаду (World Chocolate Day). День шоколаду вперше був заснований французами в 1995 році.

• У світі існує кілька шоколадних музеїв.

Шоколадні переваги: За даними міжнародної дослідницької групи TNS, українець з'їдає порядку 2 кг шоколаду або 3-4 кг шоколадних виробів в рік. Але це менше східноєвропейського (4-5 кг шоколаду) і російського (5 кг) рівня вжитку. У Західній Європі і США і того більше — 5-6 кг шоколаду в рік, причому це не межа. Наприклад, жителі Швейцарії споживають більше 13 кг шоколадної продукції в рік.

Що ж до національної специфіки переваг, то, за даними TNS, максимальний попит має звичний з радянських часів молочний шоколад (його люблять 43% споживачів), хоча значна і доля чорного (у нього третина симпатиків); доля білого так і не піднялася вище 5%. Багатьом покупцям (20%) байдужий тип шоколаду. До речі, в Росії на молочний шоколад доводиться 70% споживачів, а в Європі віддають перевагу «кориснішому» (як стверджує реклама) чорному шоколаду. Характерний, що цінителі шоколаду без добавок — в явній меншості: їх лише 22%. Стільки ж покупців віддають перевагу шоколаду з твердими включеннями (горіхи, родзинки і ін.), ще до 7,5% — з кремовими і м'якими начинками. Останнім 22,5% все одно.

У своїй більшості (84%) українці купують шоколад відомих їм марок: 58% довіряють 2-3 маркам, ще 26% — одній. При цьому жінки частіше вибирають шоколад з наповнювачами, чоловіки — чорний, без добавок, молодь — нові марки, літні, — старі. Можливо, тому виведені на ринок марки рідко зникають повністю. Так, пішов з ринку шоколад «Театральний», деякий пористий шоколад. Проте найчастіше виробники діють за однією і тією ж схемою: спочатку розкручують одну марку, потім доповнюють її новими брендами. В результаті обширна колекція «Корони», «Світоча», цілий ряд різновидів має «Міленіум», не відстає і колекція шоколаду компанії Roshen.

Лідери: Лідерами галузі є п'ять виробників: ЗАТ «Крафт Фудз Україна» (ТМ «Корона», «Milka»), корпорація «Рошен» (ТМ «Roshen», «Чайка» і «Оленка»), ТПФ «Світоч» (ТМ «Світоч», «Nestle»), ЗАТ «Малбі» (ТМ «Millenium», «Любімов», «фуршетовськая» ТМ «Премія», «Rainford») і ЗАТ ПО «КОНТІ» (ТМ «Dolci»). Сумарно на цих виробників доводиться більше 93% випуску шоколаду.

Імпорт: Якщо говорити про імпорт, то, безумовно, імпортна готова продукція практично витиснена вітчизняними виробниками, актуальним залишається лише імпорт сировини — какао­бобів і какао­порошка. Основними постачальниками какао-бобів на світовому ринку є африканська Республіка Кот-Д’Івуар (40% пропозицій), Гана (15%), Індонезія і Еквадор. Ціни на какао­-боби на світових біржах сильно виросли із­-за прогнозів про скорочення урожаю культури, що може безпосередньо відбитися на ціновій ситуації на українському ринку шоколадних виробів. Експортується шоколад до Росії, Казахстану, Білорусі, Азербайджану, Республіки Молдова, Грузії, Монголії, Киргизстану, Туркменістану та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]