Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekonomika_1-35_1.doc
Скачиваний:
135
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
939.01 Кб
Скачать

38)Сутність і функції фінансів у ринковій економіці. Форми фінансів.

Поняття "фінанси"нерозривно пов'язане з грошима і товарно-грошовими відносинами. В умовах товарно-грошових відносин відбувається безперервний процес руху грошей, перехід їх від одного власникадо іншого.

Фінанси в перекладіозначає готівку, дохід; в широкому сенсі - грошові кошти, грошові обороти.Гроші - обов'язкова умова існування фінансів, так як вони завжди мають грошовуформу.

Очевидно, тому поняття "фінанси" часто ототожнюютьз поняттям "гроші". Однак це два різних, але взаємопов'язаних поняття.Фінанси істотно відрізняються від грошей як за змістом, так і по виконуванихфункціям.

Фінанси - це система економічних відносин з формуванняі використанню фондів грошових коштів на основі розподілу та перерозподілунаціонального доходу.

Одним з головних ознак фінансів є їхня грошова формавиразу і відображення фінансових відносин реальним рухом грошових коштів.

Реальний рух грошових засобів відбувається на другій і третійстадіях відтворювального процесу - у розподілі й обміні.

Функції фінансів

Функції фінансів: розподільна, контрольна. Розподільна функція, її зміст. Прояви розподільної функції фінансів у процесі розподілу та перерозподілу частини валового внутрішнього продукту і національного доходу. Об’єктивна необхідність розподільної функції фінансів, її визначальне значення для здійснення економічної політики держави. Створення суспільних фондів споживання.

Сутність контрольної функції фінансів, її значення в організації контролю за розподілом частини валового внутрішнього продукту по відповідних фондах та їх витрачанням за цільовим призначенням.

Взаємозв’язок розподільної і контрольної функцій. Дискусійні питання щодо функцій фінансів.

39)Державний бюджет: сутність, види. Напрями та види видатків та джерела надходжень

Державний бюджет— основний загальнодержавний фонд централізованих коштів. За допомогою бюджету держава концентрує певну частку валового внутрішнього продукту і централізовано розподіляє її на розвиток національної економіки, для потреб соціального захисту населення, утримання органів державної влади й управління, оборони країни. В Україні державний бюджет на кожний фінансовий рік розглядається Верховною Радою України і затверджується як закон.

Структура бюджетної системи значною мірою залежить від державного устрою країни. Так, держава з федеральним устроєм має федеральний (державний) бюджет і бюджети складових частин федерації (штатів, земель, кантонів, республік), а також бюджети місцеві (районів, міст, сіл, — залежно від адміністративного поділу). Наприклад, у США центральне місце належить бюджетам штатів, а загальнодержавні функції (оборона, зовнішні зв'язки, загальне управління) задовольняються за рахунок федерального бюджету. У державах без федерального поділу є лише державний і місцевий бюджети. В Україні за структурою бюджетна система складається з республіканського бюджету та бюджету адміністративно-територіальних одиниць, а саме: бюджету Республіки Крим та місцевих бюджетів: обласних, районних, міських, селищних та сільських. Всі вони мають дві частини: доходи й видатки.

Напрями та види видатків та джерела надходжень

Видатки бюджету класифікуються за:  1) функціями, з виконанням яких пов'язані видатки (функціональна класифікація видатків); 2) економічною характеристикою операцій, при проведенні яких здійснюються ці видатки (економічна класифікація видатків); 3) ознакою головного розпорядника бюджетних коштів (відомча класифікація видатків); 4) за бюджетними програмами (програмна класифікація видатків).

Податковими надходженнями визнаються передбачені податковими законами України загальнодержавні і місцеві податки, збори та інші обов'язкові платежі.  Неподатковими надходженнями визнаються:  1) доходи від власності та підприємницької діяльності; 2) адміністративні збори та платежі, доходи від некомерційного та побічного продажу; 3) надходження від штрафів та фінансових санкцій; 4) інші неподаткові надходження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]