Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravo.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
609.79 Кб
Скачать

58.Розірвання трудового договору з ініціативи працівника.

З ініціативи працівника може бути розірваний як трудовий договір , укладений на невизначений строк так і строковий трудовий договір.

Є 2 варіанти розірвання трудового договору, укладеного на невизначений термін: із поважних і без поважних причин. Працівник має право розірвати будь – який трудовий договір , укладений на невизначений строк , попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за 2 тижні. Для такого звільнення не вимагається жодних поважних причин, головним є бажання працівника. Власник зобов’язаний прийняти заяву про звільнення , організувати приймання матеріальних цінностей, якщо такі перебували у віданні працівника. Жодні зобов’язання грошового та іншого характеру не можуть бути перешкодою для своєчасного звільнення. Після закінчення 2 тижнів власник видає наказ про звільнення і зобов’язаний розрахуватися з працівником та видати йому трудову книжку.

Якщо працівник після закінчення терміну попередження про звільнення не залишив роботи і не вимагає розірвання трудового договору , власник не має права звільнити його згідно з поданою заявою , крім випадків, коли на його місце запрошений інший працівник , якому відповідно до законодавства не може бути відмовлено в укладанні трудового договору.

Розірвання трудового договору , укладеного на невизначений термін із поважних причин. Якщо працівник не може продовжувати роботу(переїзд на нове місце проживання,вступ до навчального закладу тощо),то власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у термін, про який просить працівник( ст..38 КЗпП України).

Розірвання строкового договору. Може бути розірваний на вимогу працівника: 1)лише у разі хвороби працівника або інвалідності, що перешкоджають виконанню роботи за договором. 2) у разі порушення власником законодавства про працю, колективного або трудового договору. 3)з поважних причин, передбачених ст. 38 КЗпП України .

59.Розірвання трудового договору з ініціативи власника.

Трудове законодавство виділяє загальні та додаткові підстави розірвання трудового договору з ініціативи власника.

Загальні поширюються на всіх працівників, незалежно від форм власності і галуз народного господарства. До них належать:

- зміни в організації виробництва і праці. В тому числі ліквідація, реорганізація, скорочення чисельності штату працівників.

- виявлення невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньо класифікації або стану здоров’я, які перешкоджають продовженню цієї роботи.

- систематичне невиконання працівником без поважних причин обов’язків , покладених на нього трудовим договором.

- прогул без поважних причин.

- нез’явлення на роботу протягом більш як 4 місяців підряд внаслідок тимчасової непрацездатності.

- поновлення на роботі працівника , який раніше виконував цю роботу.

- поява на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння.

- вчинення за місцем роботи розкрадання майна власника., встановленого вироком суду, що набрав законної сили.

Додаткові підстави розірвання трудового договору з ініціативи власника, застосовується до окремих категорій працівників, а саме: керівників підприємства., їх заступників, головних бухгалтерів підприємств, їх заступників, а також службових осіб митних органів, державних податкових інспекцій у випадках одноразового грубого порушення трудових обов’язків, винних дій працівника, який безпосередньо обслуговує грошові або товарні цінності, якщо ці дії дають підставі для втрати довір’я до нього з боку власника або уповноваженого ним органу, вчинення працівником , який виконує виховні функції, аморального проступку, не сумісного з продовженням цієї роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]