Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravo.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
609.79 Кб
Скачать

64.Поняття трудової дисципліни. Дисциплінарна відповідальність, види дисциплінарних стягнень. Порядок їх застосування.

Трудова дисципліна — багатоаспектне явище, а тому в галузевій літературі (радянській та сучасного періоду) її розглядають як правовий принцип галузі права; правовий інститут трудового права; елемент трудових правовідносин; фактичну поведінку учасників таких правовідносин.

Під дисциплінарною відповідальністю згідно з чинним законодавством України слід розуміти винне порушення трудової дисципліни і службових обов'язків. Такі порушення можуть бути виражені як у діях, так і у бездіяльності, допускатися як свідомо, так і з необережності.

 Як відомо КЗпП України передбачено застосування до працівників за порушення трудової дисципліни такі стягнення як:

1)  догана;

2) звільнення.

   Варто нагадати, що дисциплінарне стягнення застосовується власником або упов­новаженим ним органом безпосередньо за виявленням проступ­ку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення, не рахую­чи часу звільнення працівника від роботи у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю або перебування його у відпустці. Дисциплінарне стягнення не може бути накладене пізніше шести місяців з дня вчинення проступку.

    Законодавством, статутами і положеннями про дисципліну можуть бути передбачені для окремих категорій працівників й інші дисциплінарні стягнення. Інші види стягнень можуть установлюватися законодав­ством, статутами та положеннями про дисципліну стосовно ок­ремих категорій працівників. Стягнення можуть установлюватись лише актами, прийнятими у межах повноважень відповідних органів. 

Частина друга ст. 149 КЗпП надає право власнику вибирати вид стягнення, але зобов'язує його враховувати при цьому цілу низ­ку факторів:

 1) ступінь тяжкості скоєного проступку;

 2) заподіяну порушенням шкоду;

 3) обставини, за яких вчинено проступок;

 4) попередню роботу працівника.

Стягнення оголошується в наказі (розпорядженні) і повідомляється працівникові під розписку.

І. Коментованою статтею передбачено, що до застосування дисциплінарного стягнення власник повинен зажадати від праців¬ника письмові пояснення. Якщо працівник відмовився від цього, власник повинен скласти акт про відмову віддачі пояснень і про¬вести дисциплінарне розслідування порушення трудової дисцип¬ліни.

2. Власник підприємства за кожний проступок може застосу¬вати лише одне дисциплінарне стягнення.

3. Власник або уповноважений ним орган при обранні відпо¬відного виду стягнення повинен врахувати ступінь тяжкості вчи¬неного проступку, обставини, за яких його було вчинено, а та¬кож відповідність дисциплінарного стягнення тяжкості вчине¬ного проступку.

4. Власник підприємства зобов'язаний, застосовуючи певний вид дисциплінарного стягнення, видати наказ (розпорядження), в якому в обов'язковому порядку вказуються мотиви застосуван¬ня стягнення.

5. До членів ради трудового колективу не може бути за ініціа¬тивою власника застосовано дисциплінарне стягнення без згоди ради трудового колективу (ст. 252 КЗпП України).

6. Дисциплінарне стягнення до трудової книжки працівника не заноситься (крім запису щодо звільнення працівника).

Ніхто не може бути двічі притягнений до юридичної відповідальності одного виду за одне й те саме правопорушення (ст. 61 Конституції України). За кожне порушення трудової дисципліни може застосовуватися лише одне дисциплінарне стягнення. До застосування дисциплінарного стягнення роботодавець повинен зажадати від порушника трудової дисципліни письмовіпояснення. Відсутність таких пояснень не перешкоджає застосу

ванню стягнення, якщо роботодавець має докази того, що пояснення від працівника він зажадав, але працівник їх не надав. Таким доказом може бути акт, складений за підписом кількох осіб, яким підтверджується відмова працівника надати пояснення по суті порушення трудової дисципліни.

Власник має право своїм наказом зняти дисциплінарне стягнення у будь-який час до закінчення річного строку зі дня накладення стяг­нення. Але частина друга ст. 151 КЗпП припускає дострокове зняття стягнення за двох умов: 1) якщо працівник не припустився нових по­рушень трудової дисципліни; 2) проявив себе як сумлінний працівник.

Частина третя ст. 151 КЗпП забороняє протягом строку дії дисциплінарного стягнення застосовувати до працівника будь-яке заохочення. Тобто, для його застосування власник спочатку має зняти з працівника накладене на нього дисциплінарне стягнення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]