Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції.docx
Скачиваний:
148
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
94.76 Кб
Скачать

2. Індивідуальна робота з учнями є початковою ланкою в розвитку технічної аматорської творчості і може розглядатись як початковою ланкою гурткової.

Така робота полягає в тому, що окремі учні під керівництвом вчителя або іншого спеціаліста починають займатися моделюванням і конструюванням, поглиблено вивчають деякі питання, що відносяться до техніки і технології. Об'єкти для індивідуальної роботи підбираються так, щоб діти могли виготовляти їх самостійно, використовуючи ті ж матеріали, що і на уроках праці. Але по змісту, формі і опорядженню ці вироби не повинні дублювати те, що виготовляється на уроці.

В деяких випадках на уроці учні не в змозі виконати до кінця завдання, наприклад, розфарбувати виріб з паперу, картону, глини тощо. Виконання опоряджувальних операцій можна закінчити дома, виконуючи його як індивідуальне завдання. Така робота вимагає від учителя проведення додаткового інструктажу - як краще і простіше виконати опорядження виробу.

Велике виховне значення має самостійне виготовлення учнями посібників та обладнання, необхідного для вивчення різних предметів шкільного курсу: лічильного матеріалу для уроків математики, колекцій для уроків природознавства, виробів з глини чи пластиліну для уроків образотворчого мистецтва.

Іноді, плануючи створення якогось гуртка, вчитель спочатку залучає учнів до індивідуальної технічної творчості, щоб звернути увагу учнів до певної області техніки, зацікавить їх. Як, правило, на це і спрямовано зусилля вчителя або керівника гуртка в попередній індивідуальній роботі з юними техніками.

Робота вчителя з окремими учнями є одним з важливих етапів при проведенні будь-якого заняття групою і при організації масових форм роботи. Вони можуть бути складовою частиною, і продовженням участі школярів в масових позакласних заходах.

3. Основною формою організації позакласної роботи з техніки е гуртки - добровільне об'єднання учнів, які мають спільну зацікавленість в тій чи іншій області техніки та намагання займатись практичною діяльністю в цій області.

В практиці діяльності шкіл та позашкільних дитячих закладів склались такі типи гуртків для учнів початкових класів:

- гуртки по виготовленню іграшок;

- гуртки по виготовленню наочних посібників;

- гуртки початкового технічного моделювання;    

- гуртки художньо-прикладної творчості.                                   

Такі гуртки створюються в школах (головним чином в групах продовженого дня). В них молодші школярі в доступній для них формі знайомляться з елементами техніки і найпростішими технологічними процесами, працюють з папером і картоном, дротом і жерстю, розвивають початкові уміння по обробці деревини, пластмас та інших матеріалів. Учні виготовляють технічні іграшки, нескладні моделі машин і механізмів, прості автоматичні пристрої, навчально-наочні посібники, предмети шкільного і домашнього вжитку.

Конкретний зміст роботи гуртків визначається з урахуванням місцевих умов, побажань учнів, підготовленості самого вчителя або керівника гуртка.

Після створення необхідної матеріальної бази: для роботи гуртка проводить його комплектування з урахуванням дитячих інтересів, вибори активу. Гуртки бажано комплектувати по класах (окреме для перших, других і третіх класів) в кількості не менше як 15 учнів. При великій кількості бажаючих навчитись в гуртку, необхідно створити паралельні групи.

Робота в гуртку - це серйозна праця для школярів, яка вимагає організованості, дисциплінованості вольових зусиль. Тому необхідно, починаючи з перших занять, формувати в учнів ці якості. Заняття гуртка проводиться систематично, один раз на тиждень по 1,5 - 2 год. При роботі гуртка необхідно створити необхідні передумови для успішної діяльності дітей. Формування інтересу пов'язано з переживаннями дитини, почуттям задоволення від своїх досягнень. Психологічно - це підкріплення інтелектуальних і практичних умінь і навичок, що формуються у школярів.

Для успішної роботи гуртка неабияке значення має підготовка керівника. Вона полягає в складанні тематичного річного (піврічного) плану роботи гуртка і конспектів кожного заняття. План складається за розділами програми і може включати декілька занять, присвячених одній темі. В плані передбачаються бесіди, розповіді, досліди, перелік основних практичних робіт, екскурсії, заключні заняття по темі. Потім іде підготовка до кожного заняття. Спочатку визначається мета заняття: навчальна, виховна, розвиваюча. Навчальна мета включає в себе формування в гуртківців знань, умінь і навичок. Перелік знань і умінь визначається програмою гуртка. На кожному занятті керівник гуртка визначає виховну мету: формування почуття красивого, культури праці тощо. При цьому необхідно приділити увагу вихованню охайності, формуванню навичок правильного поводження з інструментами. Для визначення розвиваючої мети необхідно мати на увазі, що особистість в психічному плані характеризується взаємодією чотирьох сторін: інтелектуальної, емоційної, мотиваційної, вольової. Завдання кожного заняття - сприяти розвитку умінь порівнювати, аналізувати, виділяти головне, розвивати наполегливість тощо.

Успіх гурткової роботи суттєво залежить від вибору об’єктів праці. Вони повинні бути привабливими і доступними для дітей, нескладними у виготовленні, формувати в гуртківців любов до праці, мати суспільне корисну спрямованість.