Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції.docx
Скачиваний:
148
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
94.76 Кб
Скачать

2. Безпосередня підготовка вчителя до уроку вимагає визначення конкретного змісту, форм організації і методів проведення кожного заняття, підготовки інструментів, матеріалів, наочних посібників.

Початком цієї підготовки є аналіз попереднього уроку, в процесі якого вчитель визначає, як була досягнута його мета і виконаний план, що проведено вдало і які залишились прогалини в знаннях та уміннях учнів. На основі цього уточнюється тема і мета уроку.

В формуванні мети необхідно дати відповідь на питання: чому передбачається навчити учнів на даному уроці, які нові знання та вміння вони повинні засвоїти.

Далі учитель вивчає матеріал, який необхідно повідомити учням на уроці, визначає нові поняття, які необхідно роз'яснити учням, виділяє нові операції і прийоми.

Наступним етапом є визначення структури уроку і продумування методики його проведення. Структура залежить від змісту і дидактичної мети уроку. Крім того учитель повинен визначити зміст, послідовність і методи викладу нового матеріалу, підготувати наочні посібники і демонстрації, які будуть застосовуватись на цьому етапі уроку.

Відповідальним етапом підготовки вчителя до уроку є розробка методики інструктування. Учитель повинен точно визначити, який вид інструктажу він застосує, що і як буде показувати учням, які прийоми використає.

Одним з головних завдань трудового навчання є формування в учнів правильних робочих умінь і навичок. Щоб успішно вирішити це завдання, необхідно правильно показати учням всі ті дії, яким вони будуть навчатися на уроці (хватка інструменту, послідовність робочих рухів, тощо), так як, якщо цього не зробити, то у них будуть закріплюватись неправильні дії. Важливим моментом в підготовці до уроку є контрольне виготовлення учителем виробу, який будуть виготовляти учні. На уроці він використовується як наочний посібник при поясненні учителем трудового завдання, як зразок для наслідування. В процесі його виготовлення уточняється технологія, яка потім рекомендується учням.

В ході підготовки до уроку учитель продумує виховні завдання і шляхи їх реалізації. На уроках трудового навчання в учнів виховується багато якостей, але в кожному з них виділяється головний момент, якому і приділяється основна увага.

 

 

Позакласна і гурткова робота з учнями молодших класів.

1. Завдання позакласної роботи з техніки.                                                          

2. Індивідуальна робота з учнями.                 

3. Групові форми організації позакласної роботи.                                               

4. Масові форми позакласної роботи.                                                                  

1. Позаурочний час займає значне місце в житті учня. Тому необхідно допомогти правильно його організувати, щоб він був розумно використаний для відпочинку і заняття улюбленою справою.

Завдання позакласної роботи в усіх її формах полягає в тому, щоб залучили учнів до активної участі в суспільне корисній діяльності, в розвитку індивідуальних інтересів, нахилів і здібностей. Позакласна робота з учнями складає важливу частину і важливий елемент всієї навчальне - виховної роботи загальноосвітніх шкіл. Вона є продовженням і розвитком тієї роботи, яка проводиться на уроках трудового навчання у відповідності з програмою.

Завдання позакласної роботи з учнями з техніки визначаються завданнями всієї навчально-виховної роботи школи - формування розвиненої творчої особистості.

Позакласна робота з техніки будується на основі спільних принципів навчання і виховання школярів. Разом з тим при організації різних видів позакласної і позаурочної роботи необхідно враховувати такі специфічні принципи. До них відноситься:

- добровільність у виборі учнями тих чи інших форм і конкретного змісту позакласної роботи з урахуванням їх особистих інтересів;

- масовість позакласної роботи;

- опора на самостійність, індивідуальність та ініціативу учнів у створенні різних гуртків і в проведенні масових позакласних заходів;

- суспільне корисна спрямованість і творчий характер різних видів позакласної роботи;

- підпорядкування всіх позакласних занять загальними завданням навчально-виховної роботи.

Проведення систематичної і цілеспрямованої роботи з техніки в позаурочний час і розвиток дитячої творчості можливе лише з урахуванням специфіки, кількісного і вікового складу учнів, матеріальної бази, кваліфікації педагогічних кадрів. Всі організаційні форми позакласної роботи з учнями можна об’єднати в три групи:                   

- індивідуальна робота учнів;

- групові заняття в гуртках, клубах та інших творчих об'єднаннях за інтересами;

- масові заходи, до участі в яких залучається велика кількість школярів.