Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
688.13 Кб
Скачать

Л е к ц і я 1 м е т о д п р о е к ц і й. К о м п л е к с н е к р е с л е н н я т о ч к и

1.1. Предмет і метод нарисної геометрії

Нарисна геометрія входить до числа дисциплін, які складають основу інженерної освіти. Предметом нарисної геометрії є виклад і обгрунтування методів побудови зображень просторових форм на площині і способів розв'язання задач геометричного характеру за заданими зображеннями. Нарисна геометрія передає ряд своїх висновків у практику виконання технічних креслень, до яких ставиться ряд вимог:

- креслення повинне бути наочним;

- креслення повинне бути оборотним;

- креслення повинне бути достатньо простим з точки зору його графічного виконання;

- графічні операції, які виконуються на кресленні, повинні давати достатньо точний розв'язок.

Правила побудови зображень, які викладаються в нарисній геометрії грунтуються на методі проекціювання (проектування). У зв’язку з цим, креслення, які виконуються в нарисній геометрії, називають проекційними кресленнями. При побудові цих креслень широко використовуються проекційні властивості предметів.

Змістом нарисної геометрії є :

- дослідження способів побудови проекційних креслень;

- розв'язання геометричних задач, які пов'язані з просторовими фігурами;

  • застосування способів нарисної геометрії при дослідженнях практичних і теоретичних питань науки і техніки.

    1. Центральне і паралельне проекціювання. Властивості проекцій

Для побудови зображення предметів на площині користуються методом проекціювання (проектування). Слово “ проекція” - латинське, що в перекладі означає “кинути вперед”.

Проекції поділяють на центральні і паралельні.

Ідею центрального проектування видно з рисунку 1.1.

Точка S, з якої виходять проектуючі промені, називається центром проекцій. Площина П0, на яку проектуються точки називається площиною проекцій. Якщо провести через точку А і центр проекцій S пряму лінію, то вона перетне площину П0 в точці А0. Одержану точку А0 називають центральною проекцією точки А на площину П0. Аналогічно виконуємо вправу з точкою В. Лінію SAA0 (SBB0) називають проектуючим променем.

Рис. 1.1 Рис. 1.2

Якщо на проектуючому промені SAA0 буде знаходитись точка С, то її проекція буде збігатися з проекцією точки А (С0 ≡А0).

Для того щоб отримати проекцію прямої лінії необхідно побудувати проекції двох її точок, наприклад відрізок АВ. Якщо лінія збігається з проектуючим променем (наприклад відрізок АС), то така лінія (відрізок) називається проектуючою і всі її точки на площині проекцій збігаються.

Властивості центральних проекцій :

1. Проекція точки є точка.

2. Проекція відрізка є відрізок.

3. Проекція площини є площина.

4. Проекція проектуючого відрізка є точка.

5. Проекція проектуючої площини є відрізок (наприклад А0В0С0 - проекція площини АВС).

Важливо, маючи проекцію точки, визначити її положення у просторі. Знаючи А0 (рис. 1.1), можемо стверджувати тільки те, що точка А лежить на проектуючій прямій SА0, тобто одна проекція не визначає положення точки у просторі, і для визначення оригінала необхідні додаткові умови.

Візьмемо S' -ще один центр проекцій (рис. 1.2 ). Вкажемо додаткову проекцію А0'. І таким чином одержимо оборотне креслення: точка А лежить на перетині двох проектуючих прямих. Дві проекції однозначно визначають положення точки у просторі.

Якщо центр проекцій S віддалити в нескінченність, то на кінцевому відрізку проектуючі промені будуть паралельні між собою (тобто задається напрямок проектування, а не центр проекцій). Така проекція називається паралельною (рис. 1.3).

Щоб спроектувати точку А на площину П0, через неї проводимо проектуючий промінь, паралельний до напрямку проектування S. Промінь перетинає П0 в точці А0, яка називається паралельною проекцією точки А. Аналогічно будуємо паралельну проекцію точки В - В0.

Рис. 1.3 Рис.1.4 Рис 1.5

Для визначення положення точки у просторі необхідно мати дві її паралельні проекції, одержані при двох різних напрямках проектування, тобто задати ще S' і одержати A'0 (рис. 1.4).

Паралельні проекції поділяють на прямокутні і косокутні. Якщо проектуючі промені перпендикулярні до площини проекцій то такий спосіб проектування називається прямокутним, або ортогональним (рис. 1.5). Якщо ж кут нахилу променів не дорівнює 900, то така паралельна проекція називається косокутною.

Надалі ми будемо користуватись прямокутною паралельною проекцією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]