Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова Юшкевич Н..docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
69.54 Кб
Скачать

Висновки

Отже, теорія мотивів справила величезний вплив на все європейське літературознавство. Російська наука сприйняла її безпосередньо - у зв'язку з авторитетом імені Веселовського; західноєвропейська - більш складно, через наступні літературні школи, що спираються на ідеї Веселовського. Перш за все це вже згадувана нами формальна школа, хіба і в чомусь навіть абсолютизувати теорію Веселовського. Крім того, величезний вплив на західноєвропейське літературознавство зробили ідеї російського фольклориста В. Я. Проппа (1895-1970), що сприйняла і творчо переосмислити традицію теорії мотивів . На цьому побудовані знамениті дослідження Проппа: «Морфологія казки», і «Історичні корені чарівної казки», що зробили великий вплив на світову науку.

Сьогодні у світі існує величезна література, присвячена теорії мотиву. Тут багато своїх нюансів і тонкощів. Наприклад, дискусійним є питання про «неразложимости» мотиву. В. Я. Пропп вважав цю тезу А. Н. Веселовського неточним, адже будь-який мотив можна «розбити» (скажімо, приклад Веселовського зі злою старою і красунею не є нерозкладним - стара може бути мачухою, а може злий королевою; красуня може бути падчеркою , а може суперницею - і т. д.). Тому Пропп вважав за краще термін функція як більш точний, у всякому разі, для древніх сюжетів: заборона, порушення, дарування і т. д. Однак, як пізніше показав К. Леві-Стросс, і функція теж не є абсолютно нерозкладних . Очевидно, треба мати на увазі, що мотив як такої не вичленяються в «чистому вигляді», він завжди вбирається конкретним змістом, а «чистий» мотив - така ж теоретична абстракція, як, наприклад, «людина взагалі». Ми ніколи не опишемо «людини взагалі» (адже він завжди має визначену підлогу, вік, національність і т. д.), але це не означає, що людину не існує.

Під час читання роману «Жінка в пісках» чітко просліджується мотив відчуження.

Також слід зазначити що, мабуть, Дзюмпей знайшов (або може знайти) своє призначення в житті серед людей і для людей. Тобто гармонія таки знайдена, але на підставах швидше раціоналістичних і соціальних, ніж містико-поетичних, як властиво класичної японської традиції. У людини було бажання вибратися, але не було волі. От не вірю я, що нічого, зовсім нічого не можна було зробити. Можна, ще й як. І, це жахливо, але інша людина на його місці вибралася би. Знайшла ьи спосіб. А він - ні. Через свій характер.

Він пов'язав жінку, але через якийсь час пошкодував її і відступив від плану. Він вибрався з ями, але його зловили жителі села - і він не пішов вдруге. Перша ж трудність (водички немає) - і все. Дайте пити, а інше не важливо.

Сильний інстинкт самозбереження, плюс співчуття, плюс слабка воля - дорівнює ось такі тортури завдовжки в життя. Бо вже зламали. Все, пізно. Я не знаю, як це називається в житті.

Це Вам не хлопчик з Братів Карамазових, який під поїздом, що йде між рейками. І це страшно.

Символічно, що в кінці фільму Ніки визнали мертвим. Тобто людина без вольового стержня всередині себе - потенційно мертвий? ..

Під час написання курсової роботи я зрозуміла, що головний ворог людини, це сама людина, її думки.